חשש ממהומות? בחירות מוניציפליות ברשות ביולי
חמאס כבר הודיע שיחרים את הבחירות המתוכננות, מה שלא יאפשר כנראה את קיומן ברצועת עזה. "לא נשתתף בפרסה הזאת", אמר דובר חמאס, שבבחירות הקודמות רשם הצלחה גם בגדה, "פתח מנסה להסיח את הדעת ממסמכי אל-ג'זירה"
הפעם האחרונה שבה נערכו בחירות מוניציפליות ברשות הפלסטינית הייתה בשנת 2005. בבחירות אז, רשמה תנועת חמאס הצלחה אדירה, כשכבשה את השלטון בכמה ערים חשובות בגדה. הייתה זו סנונית ראשונה בדרך לניצחון הגדול של חמאס בבחירות למועצה המחוקקת שנערכו שנה לאחר מכן. מאז השתלט הארגון האיסלאמי הקיצוני על עזה, ופתח הרחיב את שליטתו בגדה, כשכל ארגון מקים ממשלה משלו.
ברשות הפלסטינית ניסו לקבוע תאריך לבחירות לרשויות המקומיות כבר כמה פעמים, ובכל פעם הן נדחו באמתלות שונות. כעת, הפלסטינים נשמעים נחושים מתמיד באשר לתאריך שננקב - כנראה כתוצאה מהמהומות האחרונות במצרים, שעוררו חשש למרי אזרחי גם בגדה המערבית בתואנה של היעדר דמוקרטיה. כבר בשבוע שעבר, כשהמהומות במצרים הגיעו לשיא, הודיע ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד, על כוונתו לערוך בחירות בהקדם האפשרי.
הבחירות למועצה המחוקקת ברשות בשנת 2006 (צילום: AP)
אלא שבבחירות הקרובות, לעומת מערכת הבחירות לפני שש שנים, נראה שפתח לא יזדקק למבצע תעמולה מיוחד, לפחות לא מול חמאס, משום שהארגון האיסלאמי השולט ברצועה החליט להחרים את הבחירות. "הבחירות הללו חסרות תוקף משפטי, והרשות והממשלה בגדה המערבית איבדו את התמיכה האזרחית בהן", הצהיר דובר חמאס בעזה, פאוזי ברהום. ברהום הוסיף: "לא נשתתף בפַרסה הזאת, ולא נהיה שותפים להשלכות שלה".
חשש: הציבור ידיר את רגליו בקלפיות
בחמאס הבהירו כבר בשבוע שעבר שיתנגדו למהלך עד שיושלמו שיחות הפיוס בין עזה לרמאללה. בנוסף פרסם הארגון הודעה שבה קבע כי "החלטת הרשות הפלסטינית לקיים בחירות אינה מקרית, ומטרתה להסיט את תשומת הלב משערוריית פרסום מסמכי המשא ומתן על ירושלים והפליטים". הכוונה למסמכים הסודיים משנות המשא ומתן בין הרשות לישראל שפרסמה רשת "אל-ג'זירה", לפיהם הרשות הייתה מוכנה לוויתורים מפליגים. המסמכים הסבו מבוכה לבכירי הרשות מול בני עמם.
ברשות הפלסטינית בחרו שלא להגיב לדברי חמאס, אולם דובר הממשלה חטיב אמר כי אם חמאס יסרב לקיים את הבחירות
ברצועה, הן יתקיימו בגדה המערבית בלבד. אף שהחרמת הבחירות מצד חמאס עשויה להקל על נבחרי פתח, יש חשש ששיעור ההצבעה בבחירות יהיה נמוך מפאת חוסר עניין של הציבור - דבר שיפגע ביוקרתה של התנועה.
בוועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית בירכו על ההחלטה, ואמרו שלמרות הקשיים בעזה הם יעשו את המיטב כדי לאפשר מבחינה טכנית את קיום הבחירות גם שם. בוועדה הדגישו את העובדה שהם נייטרליים ועצמאיים, ולכן אין חשש ממשוא פנים.
Read this article in English