שתף קטע נבחר

 

בג"ץ דן בעתירת ליברמן: למה לא היה פוליגרף?

שר החוץ עתר בדרישה לאתר את מי שהדליף ב-2008 מסמך מחקירתו. הפרקליטות טענה כי התיק נסגר משום שלא היה קצה חוט, אך השופטים הביעו תמיהה והזכירו שבעבר נחקרו עיתונאים ושניתן לזמן את המעורבים לפוליגרף. פרקליטו של ליברמן: "כשמדובר בקציני משטרה, דמם סמוק יותר"

שופטי בג"ץ העלו אחר הצהריים (יום ג') תהיות לגבי התנהלות הפרקליטות במהלך דיון בעתירה שהגיש שר החוץ אביגדור ליברמן בעניין הדלפת מסמך מחקירתו. נציגת הפרקליטות עו"ד דנה בריסקמן טענה כי החקירה בנושא הגיע למבוי סתום, אך השופטת אסתר חיות הזכירה לה כי ישנה אפשרות של בדיקת פוליגרף.

 

 

המסמך המדובר, שנכתב ב-2004 והתפרסם בתקשורת בשנת 2008, נוגע לחקירה הקשורה למפלגת ישראל ביתנו. ליברמן עתר כבר ב-2008 בדרישה לאתר את מקור ההדלפה ולפעול נגדו. בג"ץ הורה לפרקליטות לפתוח בחקירה. אולם, בכירי הפרקליטות קבעו כי אין קצה חוט וסגרו אותה - מה שהוביל להגשת העתירה הנוכחית. ההחלטה תינתן במועד מאוחר יותר.

 

במהלך הדיון אמרה עו"ד בריקסמן מהפרקליטות כי עלתה אופציה לחקור ישירות את העיתונאי שפרסם את המסמך, אך לאחר שפרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה שללו את הרעיון וקבעו כי אופציות אחרות אינן ריאליות, הוחלט שלא להמשיך בחקירה.

 

השופטת חיות העלתה את האפשרות של בדיקת פוליגרף, "שהשתמשתם בה למקרים קודמים באשר לסוגיות רגישות דומות או חקירה של קצינים. האם אפשרויות אלו נבדקו ומדוע הן נשללו?". עו"ד בריסקמן השיבה כי מדובר בהליך מאוד לא נעים ולא פשוט, וכי בפרקליטות הייתה תחושה שאין הצדקה להזמין גורמים לבדיקה כזאת, כאשר בחקירה אין כל קצה חוט.


שר החוץ אביגדור ליברמן. לא השתתף בדיון (צילום: רויטרס)

 

היא ציינה כי אף גורם לא נחקר משום שלא היה כל מידע שקישר בין גורם כלשהו מהמשטרה או ממשרד המשפטים, והאופציה היחידה, שכאמור נפסלה, הייתה לחקור את העיתונאי. על כך העיר השופט אלייקים רובינשטיין: "עשו זאת בעבר".

 

עו"ד בריקסמן הוסיפה כי 13 קצינים משטרה היו חשופים ישירות למסמך, "ולכן התחילו בהם - אולם אחריהם היה מעגל רחב יותר". השופטת חיות תהתה מדוע הקצינים לא הוזמנו לבדיקת פוליגרף: אני סבורה שהבדיקה הזו מאוד חשובה למדינה. אם אף אחד מהם לא יימצא דובר שקר, זה ירחיק את זה למעגל הרחב יותר, שנחשף למסמך. יש לכך משמעות ואם יימצא מישהו ביניהם שאינו דובר אמת, אולי אפשר להעמיק לגביו את החקירה".

 

"איפה ואיפה"

נציגת הפרקליטות לא התרצתה. "חקירת פוליגרף זה לא דבר פשוט", השיבה לשופטת, "התפיסה היתה שלא חוקרים אף אחד בחזקת חשוד כשאין בדל ראיה לחשד כלשהו. כל מי שהיה שותף לדיונים אלו בצמרת הפרקליטות סבר שאין מקום לעשות זאת. זאת בעיה שלא נמצא לה פיתרון".

 

פרקליטו של ליברמן, עו"ד ירון קוסטליץ, טען כי 13 קציני המשטרה כלל לא נקראו

לחקירה. "מה שזועק בעתירה זו זו האיפה ואיפה", אמר ,"את ליברמן חוקרים על כל שאלה, אך ל-13 קציני משטרה לא קראו. לדעתי מקרה זה הוא זועק ומצדיק התערבותכם". השופט פוגלמן העיר על דברי קוסטליץ: "האם זה כה פשוט לדעת אדוני לשלוח מישהו לבדיקת פוליגרף? חוקרים בדרך כלל אנשים שיש להם זיקה או יסוד סביר לחשד לגבי עבירה. האם לדעת אדוני מקרה זה חורג ממידת הסבירות המצדיק את התערבותנו?".

 

פרקליטו של שר החוץ השיב לשופט: "יכול להיות שאותם 13 אנשים ישכנעו את חוקרי מח"ש שלא היה להם יד בכך, אבל היה צריך לעשות בדיקה לגביהם. זו לא סתם הדלפה, זה מסמך ציטוט של הרבה עמודים. כשמדובר בקציני משטרה, דמם סמוק יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. דורש למצות את הדין
צילום: רויטרס
"הבדיקה חשובה למדינה". חיות
מומלצים