ח"כים: להצטייד ב-13 סוללות "כיפת ברזל"
חברי כנסת בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת קבעו כי את הסוללות הראשונות יש להציב בעוטף עזה. במערכת הביטחון רוצים להצטייד בפחות סוללות
יש להציב את שתי הסוללות הראשונות של מערכת "כיפת ברזל" בדרום הארץ ובאופן מיידי - כך קבע צוות של חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, בראשותו של ח"כ עמיר פרץ, שהתבקש לבחון את תהליכי ההצטיידות במערכת "כיפת ברזל" ולגבש המלצות בעניין זה. בחמש השנים הקרובות צריך צה"ל, על-פי חברי הכנסת, להצטייד ב-13 סוללות, שעלותן כ-9 מיליארד שקלים.
הצוות, שבו חברים גם ח"כ עותניאל שנלר וח"כ משה (מוץ) מטלון, הגיש היום (ד') את המלצותיו ליו"ר ועדת החוץ. והביטחון, ח"כ שאול מופז, וליו"ר ועדת המשנה לתפישת הביטחון ולבניין הכוח, ח"כ אבי דיכטר.
"להציב שתי סוללות כיפת ברזל הראשונות באופן מיידי" (צילום: גיל יוחנן)
חברי הכנסת כתבו בדו"ח כי אם ימומשו המלצותיהם תהיה לכל שטח מדינת ישראל, בתוך שנים אחדות ובהדרגה, הגנה טובה מפני רקטות לטווח קצר וכנראה גם לטווח בינוני. ההמלצה להציב מיד שתי סוללות מול רצועת עזה מיותרת למעשה, מפני שחיל האוויר מתכונן לעשות זאת ממילא בעוד זמן קצר מאוד.
חברי הצוות, שבדקו לעומק את הסוגיות השונות הנוגעות למערכת "כיפת ברזל", הגישו את המלצותיהם בשני דוחות: אחד גלוי לפרסום והאחר חסוי לציבור מטעמי ביטחון שדה. בדוח הסודי מפרטים חברי הצוות את חילוקי הדעות הקיימים בינם לבין מערכת הביטחון וצה"ל, כמעט לגבי כל הנושאים הקריטיים הנוגעים להצטיידות ב"כיפת ברזל".
במערכת הביטחון מתכננים להצטייד במספר סוללות קטן ממה שדורשים הח"כים, אך לפרוש את זמן ההצטיידות על פני תקופה ארוכה בהרבה. בנוסף לכך סבורים במערכת הביטחון כי מלאי הטילים המיירטים שיעמוד לרשות כל סוללה יהיה קטן יותר ממה שממליץ צוות הח"כים. המשמעות היא הקטנה משמעותית בעלויות הפרויקט. מחירו של כל טיל מיירט עומד כיום
על כ-70 אלף דולר, אך עלות זו צפויה להיות קטנה יותר - ככל שרפא"ל תייצר יותר טילים.
אחד המכשולים שצפויים להאט את קצב ההצטיידות הוא מגבלות כושר הייצור של רפא"ל, שתידרש לספק אלפי טילים מיירטים בפרק זמן קצר - אם יתקבלו המלצות הצוות של חברי הכנסת.
מנגד טען ח"כ עמיר פרץ, שלחץ לפתח את "כיפת ברזל" ואישר את ביצועה בתקופת כהונתו כשר ביטחון, כי צריך להאיץ את ההצטיידות במערכת משיקולים כלכליים ומבצעיים. הוא וחברי הצוות האחרים
משוכנעים כי הפעלת מערך צפוף של סוללות "כיפת ברזל" בסיטואציה של מלחמה כוללת או מלחמת התשה, תביא לקיצור ימי הלחימה. על-פי ההערכות, יום לחימה עולה כמיליארד שקלים.
בנוסף, הצבת המערכת תמנע אבידות בנפש ונזקי רכוש בעורף האזרחי והצבאי, תפנה את חיל האוויר למשימות אחרות ותעניק לצה"ל ולדרג המדיני חופש החלטה ופעולה גדולים יותר כבר בתחילת הלחימה.
במסיבת עיתונאים שכינס הצוות אחר הצהריים, פרץ טען שאם ההמלצות יתקבלו, ניתן יהיה להשלים את פרישת שתי הסוללות הקיימות בתוך חודשים ספורים. לדבריו, העיכוב למרות מוכנות לכאורה של הסוללות, הינה בשל בדיקות אחרונות שצריכות להערך כדי שכיפת הברזל תוכל ליירט את הטילים שהיא מיועדת נגדם.
עוד במסיבת העיתונאים אמרו חברי הוועדה, "שאין ספק שכיפת הברזל תהיה בעתיד נדבך מרכזי להגנת מרכזי אוכלוסייה גדולים, גם כאלה שאינם נמצאים היום תחת איום".