שתף קטע נבחר
 

המשנה לנגיד: הכותרות פופוליסטיות, השכר בסדר

בבנק ישראל לא מתרגשים מהמחאה על ההתייקרויות והדרישה להעלאת שכר המינימום. המשנה לנגיד הציג את עמדת הבנק בנוגע לפערים החברתיים-כלכליים בישראל ואמר: "תגובת מדיניות פופוליסטית של הורדת מס והקדמת עליית שכר המינימום עשויה לפגוע באמינות הפיסקאלית ולכן יש לדחותה"

למרות המחאה הציבורית, בבנק ישראל דבקים בעמדה שאין להעלות את שכר המינימום במשק ואף מתנגד להפחתת מסים על הדלק, שהתייקר לאחרונה. כך עול מדבריו של המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין, בכנס שנערך היום בהרצליה ועסק בפערים החבתיים בישראל. 

 

בעוד שהנגיד נמצא בירושלים ומשתתף, מתוקף תפקידו כיועץ הכלכלי לממשלה, בדיונים שעורך ראש הממשלה בנושא גל ההתיקרויות האחרון, גינה הבוקר המשנה את הזעקה הציבורית שנשמעה בימים האחרונים, נוכח התייקרות הדלק, הלחם ומצרים נוספים. "הכותרות היום, הדורשות תגובת מדיניות פופוליסטית של הורדת מס כתגובה לעליית מחירים והקדמת עליית שכר המינימום במספר חודשים, עשויות לפגוע באמינות המדיניות הפיסקאלית ולכן יש לדחות שינויים אלו, מה גם שצעדים אלו מסיטים את תשומת הלב מטיפול אמיתי ועיקבי בבעיות הפערים הכלכליים חברתיים", אמר אקשטיין בכנס הרצליה שדן בבעיית הפערים החברתיים-כלכליים בישראל.

 

מדבריו של אקשטיין, עולה כי עמדת בנק ישראל בסוגיה נותרה כשהייתה - אין הצדקה כלכלית להעלאת שכר המינימום בישראל ותחת זאת יש להעדיף הגברה של האכיפה. "שכר המינימום בישראל הוא הגבוה במדינות ה-OECD ובו זמנית רמת העוני במדינה היא מהגבוהות בו. הפתרון הוא אכיפה אכיפה אכיפה", אמר אקשטיין.   

  

לדבריו, בשל היעדר האכיפה עובדים רבים פשוט אינם זוכים לקבל את השכר שהחוק מכתיב. "20% מהעובדים מדווחים שהם אינם מרוויחים 20 שקלים ו-70 אגורות", אמר המשנה לנגיד בהתייחס לעבודת מחקר שנעשתה בבנק. בנוסף, קבל אקשטיין על ריבוי העובדים הזרים בארץ שאינם מקבלים שכר מינימום ומתחרים עם אזרחי המדינה על מקומות עבודה. "יש לנו 200 אלף אנשים ללא היתר שעובדים בשכר שאין לנו מושג מה גובהו ולא ניתן להגיע למידע הזה".

  

לדבריו, הפתרון לפערים בישראל מצוי בהגברת התעסוקה באוכלוסיות החלשות, בעיקר המגזר הערבי והחרדי. זאת יש לעשות, לדבריו, על ידי הגברת הנגישות של אותן אוכלוסיות למקומות עבודה על ידי תחבורה ציבורית - "באלעד יש 100 אלף איש ואין שם אזור תעשיה" אמר המשנה לנגיד.  בנוסף, המליץ אקשטיין להרחיב את תכנית מס הכנסה שלילי, הן גיאוגרפית והן כספית - "מס הכנסה שלילי הוא כלי מאוד חשוב לתמרץ את העניים לחזור לעבודה. צריך לשקול הרחבה שלו לכלל הארץ ואפילו להעלות אותו לפי פרמטר של מספר הילדים במשפחה".

 

בנוסף, קרא אקשטיין להרחבת מעונות היום המסובסדים, שתאפשר ליותר אמהות לצאת לעבודה ולסייע בפרנסת המשפחה.

 

מנכ"ל התמ"ת: הפערים החברתיים הם הרוצח השקט שלנו

"הפערים החברתיים הם הרוצח השקט של מדינת ישראל וכלכלת ישראל, לא שריפה ולא איראן", כך אמר בכנס שרון קדמי, מנכ"ל משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. "הפערים החברתיים הם האיום האסט' החמור ביותר והקבוע על היחיד על ישראל".

 

לדברי קדמי, מדינת ישראל מתגאה בחודשים האחרונים בהתקבלותה לארגון המדינות המפותחות, אך מצבה הכלכלי הוא דו-קוטבי. "לפי הדו"חות של ה-OECD יש שתי מדינות ישראל, האחת שמוצגת בדו"ח הראשון על כלכלת ישראל היא מדינה עם אחוזי צמיחה מרשימים וכלכלה משגשגת והשנייה, שמוצגת בדו"ח על המצב החברתי, היא מדינה ענייה ונחשלת".

 

כמו אקשטיין, גם קדמי סבור שהבעיה המרכזית היא עם שילובם של הערבים והחרדים בשוק העבודה. "השנה היו 50%מתלמידי כיתות א' חרדים וערבים. עוד 15 שנה, כשהם יהיו חלק מכוח העבודה, ישראל לא תהיה אחת מ-15 הכלכלות המובילות בעולם, אם נהיה מקום אחרון ב-OECD זו תהיה מחמאה".

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשנה לנגיד בנק ישראל צבי אקשטיין
צילום: גיל יוחנן
בית תמחוי
צילום: ירון ברנר
מומלצים