שתף קטע נבחר
 

בלי אנטיביוטיקה: הדיקור שמרפא דלקת אוזניים

80% מהילדים יסבלו לפחות פעם אחת מדלקת אוזניים - ויטופלו באנטיביוטיקה. אך יש גם דרך אחרת: הרפואה הסינית מציעה טיפול בדיקור מיוחד לילדים, מה שאמור להקל על התסמינים ולמנוע דלקות חוזרות. ואיך מתגברים על הפחד של ילדים ממחטים? רופאה מסבירה

דלקת אוזניים (דלקת באוזן התיכונה) היא אחת המחלות השכיחות ביותר בילדים. מחקרים מראים כי 80% מהילדים חולים בדלקת אוזניים אחת לפחות עד גיל שלוש.

  

מהי דלקת באוזן התיכונה?

האוזן התיכונה היא חלל סגור הנמצא מאחורי עור התוף ומנוקז אל הלוע באמצעות תעלת אוסטכיוס. במרבית המקרים נגרמת הדלקת בשל התפשטות זיהום מריריות האף והלוע אל רירית התעלה והאוזן. ואכן, ברוב המקרים נמצא לפני הדלקת זיהום של דרכי הנשימה העליונות שהתפשט דרך התעלה אל האוזן התיכונה.

 

חסימת התעלה על ידי הפרשות מהלוע ומהאף (ליחה), או בשל בצקת מקומית, גורמת להצטברות נוזלים בחלל האוזן התיכונה ולהחמרת הדלקת. במקרים רבים הזיהום הוא ויראלי בהתחלה, אך בהמשך מתווספים למקום חיידקים היוצרים זיהום משני.

 

הסימפטומים האופייניים הם ילד עם "שפעת" המפתח חום, כאבי אזניים - הנובעים בעיקר מהלחץ הרב על עור התוף - ולעתים גם צפצופים באוזניים או יציאות רכות. עם החמרת הדלקת מופיעה ירידה בשמיעה, המחמירה ככל שהדלקת קשה יותר. לעתים גורם התהליך הדלקתי להתנקבות עור התוף וליציאת מוגלה אל מחוץ לאוזן. במקרים אלו תהיה ירידה משמעותית בעוצמת הכאב ושיפור גם מבחינת החום והירידה בשמיעה. אם לא מופיע שיפור כזה, הדבר יכול להעיד על סיבוכים צפויים.

 

אצל תינוקות וילדים צעירים מאוד הדלקת תתבטא בחום, אי שקט, בכי וצרחות בעיקר בשעות הלילה. סימנים נוספים עשויים להיות משיכת האוזן או גלגול הראש לצדדים על המזרן. חשוב לדעת כי אצל תינוקות הביטוי היחיד לדלקת עשוי להיות חום ואי שקט, ללא סימנים נוספים המכוונים לאוזן דווקא.

 

סיבוכי הדלקת

אחד הסיבוכים האפשריים הוא התפשטות הדלקת אל הרירית המרפדת את חללי האוויר הנפתחים לתוך האוזן התיכונה. במקרים אלו עלולה להופיע הזדקרות של האפרכסת.

 

אבחון הדלקת נעשה באמצעות אוטוסקופ, המאפשר לראות את עור התוף. הטיפול הקונוונציונלי כולל מתן אנטיביוטיקה וטיפות אוזניים. התגובה לטיפול טובה בדרך כלל, עם שיפור במצב הילד תוך 48-24 שעות. למרות יעילות האנטיביוטיקה בפתרון הדלקת, מפתחים ילדים רבים דלקות אוזניים חוזרות, דבר המצריך שימוש חוזר ונשנה באנטיביוטיקה.


דיקור. אצל ילדים נעשה שימוש בשתי מחטים בלבד (צילום: index open)

 

רק במקרים מעטים הרקע לדלקות החוזרות הוא חסר אימונולוגי, ובמצבים אלו מציעה הרפואה שימוש רציף באנטיביוטיקה מניעתית או ניתוח שבו מחדירים לעור התוף צינוריות המנקזות את החלל ("כפתורים"). לעתים אין ברירה אלא להשתמש בשיטות אלו, אך רצוי למצות לפני כן כל דרך אחרת.

 

דלקות אוזניים ברפואה הסינית

הרפואה הסינית מהווה כלי יעיל בטיפול בדלקות אוזניים חריפות ובמניעת דלקות חוזרות. לפי התפיסה הסינית, הסיבה להופעת דלקת אוזניים נעוצה בחוסר איזון של מערכות שונות בגוף הילד. הטיפול מורכב משני שלבים - טיפול בדלקת והקלתה, ואיזון אנרגטי כללי המונע את הישנותה. הטיפול כולל שילוב של דיקור סיני (אקופונקטורה), סירופ צמחי מרפא, טיפות אוזניים טבעיות, שינוי תזונתי ועיסויים.

 

השילוב של שיטות הטיפול השונות וההתייחסות לגורמים העמוקים להופעת דלקות האוזניים תורמים לאחוזי הריפוי הגבוהים, הנעים סביב 80%.

 

דיקור לילדים וצמחי מרפא

בדיקור נעשה שימוש במחטים דקיקות המיוחדות לילדים. בכל טיפול משתמשים בשתי מחטים לכל היותר, ואצל בני נוער ב-8-6 מחטים. המחט מוחדרת למשך דקה עד מספר דקות, בהתאם לגיל הילד. למרות הגישה הרווחת שלפיה ילדים מפחדים ממחטים וההורים אינם רוצים לחשוף אותם לכאב נוסף למחלה, המחקרים מראים כי ילדים וגם הוריהם חווים חוויה חיובית בטיפולים. הילדים מגיבים לטיפול בדיקור במהרה, לעתים תוך שעות בודדות, ובכל מקרה תוך 48-24 שעות. 

 

אקופונקטורה נחשבת לבטוחה בדרך כלל, וארגון הבריאות האמריקאי הצהיר כי אחד היתרונות שלה הוא שהסיכוי לתופעות לוואי ולסיבוכים קטן משמעותית מזה של תרופות רבות או הליכים המתאימים לטיפול באותם מצבים. בכל מקרה, בבחירת מטפל הקפידו לפנות למטפל המוסמך לטיפול בילדים ובתינוקות.

 

צמחי המרפא ניתנים בתערובת הכוללת לרוב 12-4 צמחים. בפורמולות הניתנות לילדים נעשה שימוש ב-6-4 צמחים לכל היותר, והן ניתנות בעיקר באמצעות סירופ או טינקטורות (מיצויים). צמחי המרפא הסיניים מוגדרים כתוסף מזון ומאושרים לשימוש על ידי משרד הבריאות. לפני הקנייה חשוב מאוד להיוועץ במטפל או ברופא העוסק בנושא, ולא להסתפק בקניית תכשיר אקראי בבית המרקחת.

 

כיצד אפשר להקל עוד על הילד?

  • חממו מעט שמן זית עם פיסה קטנה של שום או בצל, טבלו בשמן פתילייה קטנה מצמר גפן והניחו באוזן (ודאו שהשמן אינו חם מדי!). חזרו על הפעולה ארבע פעמים במשך היום. שימו לב, אין להשתמש בשיטה אם קיימת הפרשת מוגלה מהאוזן.
  • הפחיתו ככל האפשר מזונות המייצרים ליחה בגוף, כמו מוצרי חלב בקר, מוצרים המכילים בוטנים, פירות הדר, בננות וממתקים.
  • השתמשו בתרסיס מי מלח לאף להקלת הנזלת, 6-4 פעמים ביום.

 

הכותבת היא רופאה קונבנציונלית בהשכלתה, מומחית ברפואה סינית לילדים ולתינוקות, המשלבת בין הגישה הרפואית הקונבנציונלית לרפואה הסינית המסורתית.

 

הקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית ייערך זו השנה השלישית בתיאטרון גבעתיים, בין התאריכים 2.3-27.2. לפרטים נוספים לחצו כאן.

 


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דלקת אוזניים. גורמת לחום ואי שקט
צילום: index open
מומלצים