שתף קטע נבחר

 

ידלין: צה"ל עשוי להשתנות לגמרי בגלל מצרים

ראש אמ"ן לשעבר העריך ששינוי המשטר ייקח זמן, אבל אם התחזיות השחורות יתממשו - תקציב הביטחון יתפח. עוד בכנס הרצליה, מזכ"ל נאט"ו רסמוסן שלח מסר לנתניהו: "ישראל יכולה ליזום מהלך שיביא יציבות חדשה לאזור"

רק לפני שבועות ספורים הוא עוד היה בראש מערכת המודיעין הישראלית, שלא ממש חזתה את ההתקוממות העממית העצומה במצרים. היום (ד'), ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (מיל') עמוס ידלין, אומר ש"אם התחזיות השחורות יתממשו, אזי מדובר על תקציב ביטחון אחר ובניין כוחות אחר לחלוטין".

 

ידלין דיבר בכנס הרצליה, והסביר ש"ההרתעה מול מצרים היא אסטרטגית. אם מצרים חוזרת להיות אויב, סדר האוגדות והחטיבות של ישראל חייב להיות אחר". ובכל זאת, זה לא יקרה כל כך מהר, הוא מעריך, "יש לנו זמן, זה לא בן לילה. למדנו לאחרונה להבחין בין המשטר לבין מובארק, שזה כבר טוב. שינוי של משטר לוקח זמן, וכל משטר חדש זקוק לזמן נוסף להתבסס".


ידלין. "יש הרבה מצבים בין מלחמה ושלום" (צילום: יותם פרום)

 

ראש אמ"ן האחרון הסביר עוד ש"גם משטר עוין לישראל מבין שיש הרבה מצבים בין מלחמה ושלום - יש המון מצבי ביניים. לכן יש לנו זמן". בהתייחס להרתעה בחזית הסורית, הוא טען, "ההרתעה צריכה להיות ארוכה מהזמן בו מקרבים ומרכזים את הכוחות. כלומר מדובר בשעות עד ימים. ההרתעה במובן הגבול המצרי מדברת על משהו אחר לחלוטין, על בניין הכוח, כלומר על שנים".

 

באשר לאיום האיראני, אמר ידלין כי לאיראן יש אינטרס להתקדם לאט לפצצה הגרעינית. "מנהיג איראן יכול לתת היום פקודה למדענים והפצצה תהיה מוכנה הרבה לפני 2015 אבל זהו מהלך שמנוגד לאסטרטגיה שלהם. הם רוצים להגיע עם יכולות ורק אז לפרוץ עם הפצצה, בעיתוי שייראה מתאים בעיניהם.

 

"האיראנים מסתכלים על המערב וחושבים שזו תרבות שוקעת של מפונקים, שרמת החיים שלהם היא הערך החשוב", הוסיף. "הם מאמינים שידם תהיה על העליונה ושהם מצאו את נקודת התורפה במערב ובישראל, ומכינים עצמם לפגיעה בה".

 

מזכ"ל נאט"ו: נעזור אם יבקשו

לפני ידלין דיבר גם האורח הזר הבולט בכנס, מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רסמוסן. הוא קרא לישראל לשבור את הקיפאון המדיני, על רקע הטלטלה במצרים: "הסכסוך הישראלי פלסטיני הוא מכשול בדרך ליציבות האזור. יש דינמיקה חדשה באזור ועלינו לנצל את העת ולנצל את ההזדמנויות. עלינו להגביר כעת מאמצים כדי שעתידנו יהיה של חופש, שלום ויציבות".

 

אחרי שנפגש עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר החוץ, אביגדור ליברמן, רסמוסן הדגיש ש"יציבות ושגשוג למזרח התיכון יכולים להגיע רק מתוך המזרח התיכון עצמו,

 אם המדינות יבחרו בכך. נאט"ו יכולה לשמש מתווך שייתן מקום בו יוכלו החברות להענות לאתגרי המחר".

 

ישראל, לדבריו, "יכולה לשחק תפקיד מכריע במהלך שיביא לאזור יציבות חדשה. הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא מכשול בדרך ליציבות האזור. נאט"ו אינה מעורבת בתהליך השלום ואינה מעוניינת להיות. אם יעמוד על הפרק הסכם שלום קונקרטי, ושני הצדדים יבקשו זאת והאו"ם ימליץ על כך - רק אז נאט"ו תתערב". רסמוסן הביע תקווה שהצדדים "יגיעו לפתרון שתי מדינות לשני עמים החיים זה לצד זה בשלום".

 

בהתייחס למהומות הקשות במצרים וסוף עידן הנשיא חוסני מובארק, הוא ציין ש"בשבועות האחרונים ראינו שינויים משמעותיים ב'שכונה' שלנו. יש בכך גם סכנות וגם סיכויים לדמוקרטיזציה. בעתות אלו אפשר להסתמך על חברויות ישנות, כמו זו של ישראל עם נאט"ו. עתיד שיפור היחסים של נאט"ו עם ישראל והחברות האחרות באזור הוא מטרה חשובה עבורינו".

 

רסמוסן הזכיר שב-1994 נאט"ו הביא מדינות ערביות לשיתוף פעולה צבאי עם ישראל, וזה "לא קרה בתוך וואקום אלא כתוצאה מתהליך אוסלו שהיווה עידן של אוטופיה במזרח התיכון.

 אך כיום, איומים חדשים נראים טוב יותר מסביבנו: טרור, הפצת טילים בליסטיים והפצת נשק גרעיני".

 

הוא פירט את הסכנות: "ההחלטות האסטרטגיות החדשות של נאט"ו מבהירות כי כל הפצה של נשק גרעיני או הכלים שיכולים לשאת אותו, מאיימת על יציבות העולם. המהירות שבה מופצים טילים בליסטיים היא סכנה ברורה גם כן. יותר מ-30 מדינות נמצאות ברגע זה בתהליך רכישה של טילים כאלו, שחלקם יכולים לפגוע בחברות נאט"ו. טרור הוא איום משותף שחותר תחת דרך חיינו. הפיגוע האחרון בשדה התעופה ברוסיה הוכיח כי אין מדינה חסינה בפניו".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 09/02/2011 19:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ידלין. למדנו להבחין בין המשטר למובארק
צילום: יותם פרום
רסמוסן. "סכנות וגם סיכוי לדמוקרטיזציה"
צילום: רויטרס
מומלצים