נסיון שווה כסף: למה עדיף להעסיק מבוגרים
שמעתי על מנהלים שמעדיפים צעירים עם רוח רעננה ורעיונות חדשניים, וטוענים כי האנרגיה שהצעירים מפיצים עדיפה על הקיבעון של המבוגרים. שמעתי ולא התרשמתי. במקומות עבודה של צעירים בלבד יש אוירה צעירה של.....תחנת רכבת
באחד הארגונים שבו עבדתי הייתה לי עובדת אותה כיניתי בחיבה ובהערכה "הזונה מפריז". היה מדובר בעובדת עם מעל ל-15 שנות ניסיון, עובדת שכבר ראתה הכול, כבר עשתה הכול ושום דבר לא הפתיע אותה. הניסיון שלה בכל צדדי המקצוע שלה היווה נכס לא יסולא בפז עבור החברה, נכס אשר תורגם לעיתים קרובות להכנסות או חיסכון בהוצאות עבור החברה. מכיוון שרוב האנשים לא הבינו את ההומור הדקיק והמחמאה שטמונה בכינוי לא יכולתי לחזור עליו יותר מדי בפרהסיה....
- רוצים להגיב? כנסו לעמוד פייסבוק של ynet
לעתים קרובות אני קורא על מנהלים המעוניינים להצעיר את גיל עובדיהם, או על הקשיים שבמציאת עבודה לאחר גיל 50 או אפילו הרבה לפני. קורא ורואה בפועל, אבל לא מבין. יכולתי להתחיל לטעון טענות חברתיות על כך שכולנו נהיה מבוגרים פעם וצריך לדאוג גם להם, אבל מכיוון שאינני מאמין שחברה כלכלית פועלת להגשמת חזונות כלל חברתיים, אלא למקסם הרווח לבעליה בלבד - לא אטען זאת.
אז למה אני מעדיף עובדים מבוגרים, או ביתר דיוק, חושב שלגיל אין בכלל משמעות בשיקולי קבלה לעבודה? משיקולים עסקיים בלבד. בכל חברה שבה עבדתי או שאותה ביקרתי ראיתי חוט שידרה של עובדים ותיקים שמהווים את נשמת העסק. בכל מפעל או משרד יש את המחסנאי הוותיק שמכיר כל מק"ט בעל פה, את חשבת השכר שמכירה את דיני העבודה ואת רוח החוק ואת אחראי המשמרת שלפעמים לא זוכר למה עושים משהו בדרך מסוימת, אבל אצלו המוצרים יוצאים ללא פחת ואו פגם.
עובדים ותיקים/בוגרים אלו הם עובדים שלא מחסרים בגין ילדים וחופשות בית ספר, עובדים אשר לא בודקים כל חודש או חודשיים את מצבם ומחירם בשוק העבודה, ומפאת ידיעתם כי מצבם התעסוקתי הוא בעייתי בעיני גופים מסוימים, הם עובדים לויאליים מעין כמותם, גם לא יקפצו בין חברות בעבור תוספת של כמה מאות שקלים או שדרוג רכב.
אז שמעתי על מנהלים שמעדיפים צעירים עם רוח רעננה ורעיונות חדשניים, וטוענים כי האנרגיה שהצעירים מפיצים עדיפה על הקיבעון של המבוגרים. שמעתי ולא התרשמתי. ראיתי הרבה עובדים בכל סוגי המקצועות וכל הגילאים, החוק היחיד שהצלחתי לחוקק הוא שאין שום חוק.
ראיתי מקומות עבודה של צעירים בלבד – אוירה צעירה של.....תחנת רכבת. אנשים באים והולכים ולמקום אין אופי – ובדרך כלל האווירה היא לא משפחתית. לא הייתי רוצה לעבוד במקום כזה, בדרך כלל מקום שכזה (בגלל התנודתיות הרבה) לא משקיע הרבה בעובדיו ומצד שני גם לא מקבל את הערך המוסף של הניסיון כאשר רוצים להוציא לשוק מוצר טוב יותר.
לטעמי התמהיל הנכון הוא הכול מכל, שילוב של האנרגיות הצעירות עם הניסיון הבוגר – כמו החיים שבפועל. כשהתקבלתי למשרד רו"ח לסטאז' – אמר אז ברוב חכמה אחד השותפים בהדרכתו לפני יציאתנו לביקורת ראשונה על חברות: "אל תחשבו שבאוניברסיטה לימדו אתכם הכול. תקשיבו עד תום למנהלות החשבונות ה"פשוטות" והמנוסות, הן יודעות דברים שאתם אפילו לא ידעתם שקיימים" תנו כבוד לנסיון – זה שווה כסף.
יהודה מודעי הוא מנהל כספים בחברה תעשייתית. ניתן לשלוח דוא"ל אישי ל- yehudam7@gmail.com