הבצורת בסין והרעב העולמי: מחירי המזון רק יעלו
מחסור במי שתייה מאיים על קציר החיטה החורפי בסין ויגרום לעליית מחירים נוספת, זמן קצר לאחר שמחיר הקמח זינק ובשעה שמלאי התירס הולך ומצטמצם וגם מחירו עולה. באו"ם מזהירים מתסיסה חברתית ברחבי העולם בתגובה להתייקרויות
קציר החיטה החורפי בסין מצוי בימים אלה בסיכון ממשי בעקבות הבצורת שהובילה למחסור במי שתייה עבור התושבים וחיות המשק, כך מסר השבוע ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO).
הבצורת החריגה בצפון המדינה מהווה גורם נוסף לעליית מחירי החיטה, זמן קצר לאחר שמחיר הקמח הממוצע עלה ביותר מ-8% בחודש ינואר בהשוואה לחודשיים שקדמו לו.
ההשפעה המיידית על ייצור ומחירי החיטה ברחבי העולם אינה ברורים בשלב זה. לטענת האו"ם, סין לא ייצאה חיטה בשנתיים האחרונות, זאת למרות שלפני שנת 2008 עמד היקף ייצוא החיטה משטחה על כ-1.5 מיליון טון. אזור המישור של צפון סין אחראי בין היתר על הייצור של רוב החיטה של סין בחודשי החורף, שנקצרת במהלך חודש יוני.
ב-FAO מסבירים כי כמות המשקעים הנמוכה שירדה במהלך החורף גרמה לכך שמעט מדי שלג הצטבר על פני הקרקע ושומר על הגידולים מקפיאה. כמו כן, האדמה לא ספגה את כמות הלחות הדרושה לה עבור עונת הגידול.
ארגון המזון מזהיר כי הסיטואציה עלולה להפוך לקריטית אם הבצורת תימשך גם בחודשי האביב, או אם הטמפרטורות בחודש הקרוב יצנחו. אולם, אנשיו ציינו גם כי הטמפרטורות עד כה היו מתונות, וכי הממשלה הסינית הגבירה את אספקת המים להשקיה לאזור והעבירה 15 מיליארד דולר לתמיכה בחקלאים ולסבסוד דיזל, חומרי הדברה ודשנים.
השפעה ישירה על מיליונים
כבר כעת חלק גדול מאזור הגידולים, כ-5.16 מיליון הקטארים (כל הקטר משתרע על פני 10 דונם) מתוך 14 מיליון ההקטארים שנשתלו, הושפעו מהבצורת. בארגון המזון הוסיפו כי הבצורת משפיעה ישירות על 2.6 מיליון תושבים במחוזות שנפגעו, ו-2.8 מיליון חיות משק, "בעקבות המחסור במי שתייה".
מוקדם יותר השבוע פרסם האו"ם אזהרות בנוגע לעלייה הצפויה במחירי הסחורות, במיוחד של החיטה, והתריע מפני תסיסה חברתית ברחבי העולם בתגובה.
מחירי החיטה זינקו בחדות באוגוסט 2010, כשרוסיה אסרה על ייצוא חיטה לאחר שבצורת חריפה פגעה בגידולי החיטה בכל המדינה. באוקטובר, אוקראינה, עוד יצרנית חיטה משמעותית, הטילה מכסות על הייצוא בשל הבצורת.
תחזית ארגון המזון והחקלאות להפקת חיטה בשנת 2010 עמדה על 648 מיליון טון, 29 מיליון טון פחות ממה שצפתה בדו"ח מטעמה ביוני. ההסבר טמון בעיקר בירידה החדה בהפקת החיטה ברוסיה. התפוקה אוזנה במעט באמצעות תחזית משופרת מעט עבור הגידולים בארגנטינה, אוסטרליה וארצות הברית.
תירס: המלאי נמוך, המחיר עולה
במקביל, ממשיכים השבוע לעלות מחירי התירס, לאחר שדו"ח ממשלתי שהתפרסם בארצות הברית צפה שמצבורי התירס יגיעו למלאי הנמוך ביותר שרשמו מזה 15 שנה. התחזית האחרונה של משרד החקלאות האמריקני צופה כי מלאי התירס צפויים להגיע עד לסוף אוגוסט ל-675 מיליון בושל (יחידת המידה בה מודדים סחורות חקלאיות, הגבוהה מעט מ-35 ליטר לבושל) בלבד - המלאי הנמוך ביותר לשימוש מאז 1996.
הממשל הכריז כי המלאי הצטמצם בחודשים האחרונים בעקבות העלייה בביקוש לתירס בעיקר על ידי יצרני אתנול. מלאי התירס העולמיים גם צפויים להיות נמוכים יותר, גם בגלל תנאי מזג האוויר שהשפיעו על הגידולים בארגנטינה.
הדו"ח מודד גם את ההיצע והביקוש העולמי לגרעינים, שמן המופק מזרעים ויבולים נוספים. על פי משרד החקלאות, התחזיות עבור מלאי החיטה ופולי הסויה נותרו ללא שינוי, גם הם ברמות נמוכות.
בשעה שהדאגות ממחירי החיטה והתירס גוברות, החששות בנוגע למחירי האורז בשבוע האחרון דווקא פחתו - הודות למלאי גדול שהגיע מוייטנאם ותאילנד. אולם כעת, משקיעים באיזור מוטרדים מהחלטת כמה ממדינות אסיה להגדיל את מלאי האורז המצוי ברשותן, מה שעשוי לגרום להגדלת האינפלציה ולעלייה במחירים.
מצטיידים באורז
ממשלת אינדונזיה החליטה השבוע לדאוג לביטחון המזון במדינה, כששר האוצר ביקש מסוכנות הרכש להבטיח ייבוא נוסף של אורז כדי להגדיל את המלאי המצוי במדינה ל-2 מיליון טון במקום 1.5 מיליון הטונות שמחזיקה המדינה כעת.
אינדונזיה הפתיעה את השווקים בחודש שעבר, לאחר שרכשה כמעט פי חמש אורז מהצפוי, ואז הקפיאה את מכסות הייצוא של האורז, כשהיא מאותתת שהיא מקווה לצבור עוד יותר אורז.
גם בנגלדש הודיעה כי היא רוכשת עוד 200 אלף טונות של "חיש אורז" (שיטה עתיקה בה האורז מעובד בקליפתו) מתאילנד בעסקה הראשונה לקניית אורז בין שתי המדינות.
בפיליפינים לעומת זאת, נמנעו מייבוא נוסף של אורז, חרף המלצות של ועדה ממשלתית לבניית מלאי רזרבות שמטרתו לצבור יותר ממיליון טון אורז.
מחירי האורז התאילנדי עלו ל-545 דולר לטון לעומת שבוע שעבר, בו עמד המחיר על 540 דולר לטון, בעקבות העלייה בביקוש ולאחר שהיצואנים התחייבו בחודש שעבר למכור 820 אלף טון אורז לאינדונזיה.
תאילנד צפויה להתחיל לקצור את היבול השני השנה, שצפוי להסתכם בכ-9.5 מיליון טון, היבול הגבוה ביותר מעולם - והרבה מעל ל-8.8 מיליון הטונות שנקצרו בשנה שעברה.
- רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו