שתף קטע נבחר

 

אובמה: מהם השינויים עליהם דיבר מובארק?

נשיא ארצות הברית הגיב לנאומו של עמיתו המצרי והעלה סימני שאלה באשר למשמעות האמיתית של העברת הסמכויות ממובארק לסגנו. "הממשלה המצרית אחראית להציג לעמה מסלול אמין וברור לדמוקרטיה אמיתית", אמר אובמה

"אמרו לעם המצרי שהייתה העברת סמכויות, אבל עדיין לא ברור שהמעבר הזה הוא מיידי, משמעותי או מספיק. יותר מדי מצרים לא השתכנעו שהממשלה רצינית בכוונותיה באשר למעבר אמיתי לדמוקרטיה", כך אמר הלילה (יום ו') נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בתגובה לנאומו של עמיתו המצרי, חוסני מובארק.

 

ניכר אמש שממשל אובמה בהלם מהנאום, בעיקר על רקע הצהרתו  של ליאון פנטה, ראש סוכנות הביון האמריקנית CIA, שאמר כמה שעות לפני נאומו של הנשיא המצרי כי מובארק עומד להגיש את התפטרותו. עדות נוספת היא העובדה שבמשך כמעט ארבע שעות מתום הנאום עמלו אובמה ויועציו על חיבור הצהרה, שלא הייתה בה כלל קריאה לנשיא מצרים להתפטר.

 

בממשל אובמה יש מחלוקת לגבי היחס למשבר במצרים. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, עומדת בראש התומכים בתקופת מעבר איטית לדמוקרטיה, ואילו מקורבי אובמה לוחצים להצבת דרישה לפעולה מהירה. הנוסח הלילה היה קרוב לדרישה כזו. "זו האחריות של הממשלה לדבר בצורה ברורה לעם המצרי ולעולם. הממשלה המצרית חייבת להציג מסלול אמין, מעשי וברור לדמוקרטיה אמיתית והיא עדיין לא עשתה זאת", אמר הנשיא האמריקני.


אובמה: "חובה לכבד את זכויות העם המצרי ואת שאיפותיו" (צילום: רויטרס)

 

"קולו של העם המצרי חייב להישמע"

בעקבות דברי מובארק, שהאשים גורמים זרים בניסיון להתערב בנעשה במצרים, הבהיר אובמה: "אמרנו מתחילת המשבר שהעם המצרי יקבע את עתידה של ארצו. אנו מאמינים שחובה לכבד את כלל זכויות העם המצרי, ושיש למלא את שאיפותיו".

 

כדי להפגין שמדובר בהליך בלתי-הפיך דרש אובמה מההנהגה המצרית לבטל את חוקי החירום ולפתוח במשא-ומתן עם האופוזיציה שיענה על סוגיות המפתח: הגנה על זכויות היסוד של כל האזרחים, תיקון החוקה וחוקים שונים והצגת מפת דרכים ברורה לבחירות שיהיו חופשיות והוגנות".

 

נשיא ארצות הברית, החושש מהאלימות שעלולה לפרוץ בשל נאום מובארק, קרא לכל הצדדים להפגין ריסון ולפעול בדרכי שלום. "אל לו לממשל בקהיר להגיב לשאיפות אזרחיו בדיכוי ובאכזריות. קולו של העם המצרי חייב להישמע", טען אובמה.

 

אובמה אמנם לא הופיע מול המצלמות, אבל דבריו לא הותירו ספק שהממשל האמריקני נוטה לצד העם: "אנחנו רואים צעירים וזקנים, עשירים ועניים, מוסלמים ונוצרים חוברים יחד וזוכים לכבוד של העולם בקריאתם הבלתי-אלימה לשינוי. הצעירים נמצאים בחזית ודור חדש מתגלה. הם הבהירו שמצרים חייבת לשקף את התקוות שלהם, למלא את השאיפות הגבוהות ביותר שלהם ואת הפוטנציאל העצום שלהם. בזמן הקשה הזה, אני יודע שהעם המצרי יעמוד במשבר, ועליו לדעת שהוא ימשיך להיות ידיד ארצות הברית".

  

תגובה אחרת לנאום באה מנשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, שהתריע כי למצרים אסור להידרדר לכדי דיקטטורה דתית כמו באיראן. סרקוזי אמר כי העברת סמכויות מובארק היא "בלתי נמנעת" וציין, כי זוהי חובתן המוסרית של מדינות המערב למנוע את היווצרותם של משטרים גרועים יותר בתוניסיה ובמצרים, מאשר אלה הנוכחיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יודע שהעם המצרי יעמוד במשבר", אובמה
צילום: רויטרס
מובארק. "חייב לדבר ברור"
צילום: AP
מומלצים