ארה"ב: מעשן? לא תוכל לעבוד בבית חולים
חזית חדשה במאבק נגד עישון: יותר ויותר בתי עסק בתחום שירותי הבריאות בארצות הברית מאמצים תקנות לפיהן הרגלי עישון עשויים לשמש עילה לדחייה של מועמדים לעבודה, ואף מצהירים מראש כי עובדים יידרשו לעבור בדיקת שתן לגילוי עקבות ניקוטין בגופם
הלחץ החברתי על מעשנים הולך וגובר, וכעת מגיע גם למישור התעסוקתי: יותר ויותר בתי עסק בתחום שירותי הבריאות ברחבי ארצות הברית מאמצים תקנות חדשות לפיהן הרגלי עישון עשויים לשמש סיבה לדחייה של מועמדים לעבודה, כך פורסם השבוע בניו יורק טיימס.
בתי חולים ועסקים הנותנים שירותים רפואיים טוענים כי הם מעוניינים להגביר את תפוקת העובדים, להפחית את ההוצאות על הביטוח הרפואי ולעודד את עובדיהם לנקוט באורח חיים בריא יותר.
המדיניות החדשה משקפת את התסכול ההולך וגובר בעקבות העובדה כי תוכניות לגמילה מעישון, העלאת פרמיות לביטוח בריאות עבור מעשנים ואיסור על עישון במקומות העבודה לא היוו תמריצים משמעותיים עד כה ולא הובילו לירידה משמעותית בהיקף המעשנים.
החוקים החדשים מתייחסים לסיגריות כאל סם בלתי חוקי: במודעות הדרושים מצוין בפירוש כי העבודה היא "משרה חופשייה מטבק", ומחפשי העבודה נדרשים דגימת שתן שבודקת האם ישנם סימני ניקוטין בגופם. כמו כן, עובדים חדשים שנתפסים מעשנים מסתכנים באובדן משרתם.
השינוי מ"סביבת עבודה חופשייה מעישון" ל"סביבת עבודה חופשייה ממעשנים", מעורר כעת ויכוח חריף, אפילו בקרב קבוצות המתנגדות לעישון, בנוגע לשאלה האם המדיניות החדשה הזו מהווה תקדים מדאיג של פלישה לחייהם הפרטיים של עובדים כדי לאסור על הרגל חוקי.
זו לא הפעם הראשונה שמעשנים נדחים מעבודות שונות. ההתנגדות לעישון הניעה יותר מחצי מהמדינות ברחבי ארצות הברית להעביר חוקים האוסרים על ההרגל - אולם הגידול הנוכחי במספר החברות שמאמצות כעת את התקנות נובעות בין היתר גם מזינוק חד של חברות ביטוחי הבריאות, שדורשות תשלום יקר יותר בגין ביטוח עבור עובדים מעשנים.