עידן השזירה הדיגיטלית
האם הגולם קם על יוצרו? יותר ויותר אנשים חושבים כי הטכנולוגיה העכשווית הפכה מסובכת מידי ותלויה מידי ברשת האינטרנט, עד שהיא מסכנת את עתידנו. הם מציעים לחזור לפשטות של טכנולוגיית העבר
ב-19 בנובמבר 2009 הפסיק לפעול לוח בעל מעגל יחיד בנתב אחד של מחשב בסולט לייק סיטי. התקלה הלכה והתרחבה והשביתה את התקשורת בין כל מחשבי פיקוח הטיסות בארצות הברית. מאות טיסות בוטלו.
ב-6 במאי 2010 צנח מדד ממוצע התעשייה דאו ג'ונס באופן בלתי מוסבר כמעט ב-1000 נקודות בתוך דקות ועלה באופן מסתורי לא פחות לקראת סוף היום. אילולי התהפכה התרסקות הבזק הזאת, כלכלת העולם הייתה עלולה לקרוס.
אנחנו, בני האדם, תולים את גורלנו במכונות. הטכנולוגיה שלנו כל כך מורכבת עד שאיננו מבינים אותה עד תום ואיננו שולטים בה שליטה מלאה. נכנסנו לעידן השזירה (entanglement).
ג'ונגל מלא הפתעות
כשבני האדם חיו בג'ונגל הם ייחסו את תופעות הטבע לכוחות נסתרים. בימי הביניים האשימו בני האדם את האלים באירועים לא צפויים ההופכים את חייהם של אנשים על פיהם. אבל ההשכלה הביאה היגיון; הניתוח המדעי העמיק ושכלל את הבנת העולם. התחלנו להרגיש שאנחנו שולטים בעניינים, ומכוח ההבנה עלה בידינו לבנות לנו את הסביבה הטכנולוגית המורכבת שבה אנחנו חיים.
האינטרנט הוא דוגמה טובה. רוב האנשים אולי אינם מבינים שהם סומכים על האינטרנט כשהם מתקשרים בטלפון למישהו או כשהם עולים לטיסה במטוס. בעולמנו הסבוך קשה יותר ויותר להבין את המערכות שבנינו ולדעת כיצד לתקנן. שבועות לאחר ההתמוטטות הכלכלית הוסיפו המפקחים עוד מנגנוני ויסות מתוך תקווה שאלה ימנעו התרסקות נוספת, אבל הם לא ידעו לבטח שהם באמת יעבדו.
במאה ה-20 עוד יכלו המתכנתים להורות למחשב בדיוק מה לעשות. הם שלטו לגמרי במערכות והבינו אותן על בוריין. היום המתכנתים מקשרים בין מודולים מסובכים שפיתחו מתכנתים אחרים בלי להבין עד הסוף איך כל חלק וחלק פועל.
ניקח למשל תוכנה שנועדה לשלוח משאיות למחסנים לשם רענון המלאים. נניח שהתוכנה הזאת צריכה לאתר את המשאיות ואת המחסנים, להכיל מפות וכתובות ולדעת את מצב המלאי בכל מחסן. כדי לעקוב אחר המידע הזה ולהתעדכן מתקשרת התוכנה עם תוכנות אחרות באמצעות האינטרנט. ייתכן שהיא גם תומכת במערכות שעוקבות אחר חבילות, במערכות שמנפיקות את התשלום לנהגים ובמערכות שמשגיחות על פעולות התחזוקה.
בואו נגדיל את התמונה הזאת ונכלול גם בתי חרושת ותחנות כוח וגם אנשי מכירות, מפרסמים, מבטחים, מפקחים וסוחרי מניות, והנה לפנינו המערכת השזורה הזאת שעומדת מאחורי כל כך הרבה החלטות יום-יומיות.
פשוט זה טוב
אנחנו אמנם יצרנו את המערכת הזאת, אבל לא ממש תכננו אותה. היא התפתחה. אנחנו תלויים בה, אך היא איננה סרה למרותנו לגמרי. כל מומחה מכיר חלק אחר בתצרף הזה, אבל התמונה הגדולה גדולה מדי להבנה מלאה.
הגיע הזמן לפתוח במגמה נוגדת. עלינו להתחיל לבנות מערכות גיבוי פשוטות שאדם אחד יכול להבין אותן לפניי ולפנים, וכך להתגונן מפני כשלי מערכת חמורים. בשנים עברו יכלו חובבי רדיו לקיים תקשורת עולמית אילו קרסה התקשורת המסחרית. עלינו לפתח מערכות תקשורת פשוטות שאינן תלויות באינטרנט כדי שהציביליזציה תמשיך לתפקד גם אם המרחב הקיברנטי יושבת עקב מתקפת אינטרנט, וירוס או פעולה בלתי צפויה.
כשאנשים יבינו שאנחנו שוב בג'ונגל, והפעם זהו ג'ונגל דיגיטלי שיצרנו בעצמנו, אחדים יחזרו למיסטיקה, והרוב פשוט יקבלו את המורכבות וילמדו איך להסתדר אתה. אחרים ינסו לחיות "מחוץ לרשת", אם כי רק מעטים יהיו מוכנים לוותר על גישה לאינטרנט, על טלפונים ניידים, על תאורה חשמלית או על פניצילין.
אם נרצה ואם לא, התלות חזקה מכדי שנוכל להתנתק. גורלותינו שזורים זה בזה ובטכנולוגיות שלנו.
היליס (Hillis), ממייסדי ה-Long Now Foundation, ניבא בפה מלא ש"באג 2000" יעבור בלא כלום.
המאמר התפרסם בגיליון דצמבר-ינואר של המגזין "סיינטיפיק אמריקן - ישראל" בהוצאת אורט.