שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

יצור דו ראשי: טנטאווי וסולימאן, שליטי הביניים

בציר שמרכיב את ראש הפירמידה הזמנית במצרים, טנטאווי אחראי על הצד הביטחוני, וסולימאן על האזרחי. מי הם שני בני טיפוחיו של מובארק, שינסו למנוע עכשיו כאוס מוחלט, ומי מביניהם - אם בכלל, יוביל את מצרים קדימה?

את היום ההיסטורי שבו בא לקצו עידן מובארק אחרי 30 שנה, אפשר גם לראות - בזהירות מתבקשת - כהפיכה צבאית פנימית נגד הנשיא המצרי. מובארק התפטר, העביר את רשת השלטון ל"מועצה העליונה של הכוחות המזוינים", וכעת עולה השאלה מי שולט במצרים ומה המטען שהוא מביא עמו.

 

מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:

מדברים על ההיסטוריה במצרים בפייסבוק של ynet

 

על רקע הודעתו של סגן הנשיא הטרי, עומר סולימאן, כי הנשיא מעביר את הסמכויות לידי המועצה הצבאית, וההדלפות שלפיהן הצבא צפוי להודיע היום (שבת) על פיזור הממשלה ושני בתי הפרלמנט, ניתן למנות כרגע שתי דמויות משמעותיות: שר ההגנה ו"ראש המועצה העליונה של הכוחות המזויינים", מוחמד חוסיין טנטאווי, וסולימאן עצמו, שאליו העביר שלשום מובארק סמכויות.

 

צפו בהיסטוריה: הכרזת ההתפטרות והחגיגות בקהיר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כפי שכתבנו שלשום, השניים מרכיבים יחד ציר: טנטאווי היה אחראי עד כה על שימור ההיבט הביטחוני בו, קרי - מניעת גלישה לכאוס רבתי במצרים; וסולימאן ניהל את ההיבט האזרחי - ניהול הידברות עם מפלגות האופוזיציה וכנראה גם עם מובארק עצמו. אם קוראים את הדברים כפשוטם, מי שעומד כעת בראש הפירמידה הוא ראש "המועצה העליונה", טנטאווי. מעמדו של סולימאן לא ברור, אבל כך או אחרת, השניים עומדים כעת בקדמת הבמה עד שיתבהר המצב הפוליטי והמשפטי.

 

רמטכ"ל-על של סמל לאומי

מוחמד טנטאווי, המחזיק בדרגת "מושיר" - מעין רמטכ"ל-על, נולד ב-31 באוקטובר 1935 והתגייס בשנת 1956. הוא השתתף בשלוש מלחמות בין מצרים לישראל: מבצע "קדש" (1956), מלחמת ששת הימים (1967) ומלחמת יום הכיפורים (1973), אז פיקד על יחידת חי"ר וקיבל את "אות האומץ הצבאי" על תפקודו במלחמה. ב-1975 הוא מונה לנספח הצבאי של מצרים בפקיסטן, ואחר כך באפגניסטן.


טנטאווי עם ברק ב-2007. זינק מעמדת מפתח (צילום: רויטרס) 

 

טנטאווי המשיך לטפס במעלה סולם הדרגות, וב-1988 מונה לתפקיד "מפקד משמר הנשיאות". אחר כך הפך למפקד הכללי של הכוחות המזוינים ובשנת 1991 הכתיר אותו הנשיא מובארק כשר ההגנה והתעשיות הצבאיות. במשך שנים נזרק שמו לחלל האוויר בבורסת השמות האפשריים להחליף את הנשיא מובארק. עם פרוץ המהומות התברר כי טנטאווי נמצא בעמדת מפתח, שכן הצבא נחשב סמל לאומי במצרים, בניגוד לכוחות המשטרה וביטחון הפנים. לאחר שמובארק פיטר את הממשלה ומינה חדשה, הוא העניק לטנטאווי את תואר סגן ראש הממשלה, בנוסף לתפקידו כשר ההגנה.

 

האיש שהציל את חייו של מובארק

סגן הנשיא הטרי של מצרים, עומר סולימאן, נולד במחוז קינא בדרום מצרים ב-2 ביולי 1936. כשהיה בן 18 נכנס ל"מכללה הצבאית" בקהיר ומשם החל את דרכו בממסד הצבאי-בטחוני. במהלך שירותו הוא אף נשלח להכשרה במכללה הצבאית הסובייטית "פרונזי", בימי ברית המועצות. הוא למד מדע המדינה באוניברסיטאות קהיר ועין א-שמס, ומחזיק בתואר שני במדע המדינה וב"מדעי הצבא". הוא נשוי ויש לו שלוש בנות. 

 

ההיסטוריה במצרים - עוד כתבות ב-ynet:

 

סולימאן השתתף בכל האירועים המרכזיים של צבא מצרים - מהמלחמה בתימן בשנת 1962, דרך ששת הימים ויום הכיפורים. הוא קודם בסולם הדרגות עד שהגיע לתפקיד "ראש אגף התכנון הכללי" בצבא מצרים בשנת 1992. משם המשיך ומונה לראש המודיעין הצבאי, וכעבור שנה מונה לתפקיד ראש המודיעין הכללי המצרי - המקביל לשב"כ בישראל.


סולימאן עם פרס. מעמדו לא ברור (צילום: פלאש 90) 

 

סולימאן זכה לאמונו של מובארק. הוא קיבל ממנו את "התיק הפלסטיני", שבמסגרתו יצא לסבבי שיחות עם ראשי פתח וחמאס בניסיונות הפיוס ביניהם. הוא גם הוביל את שיחות התיווך בין ישראל לחמאס בסוגיית החייל החטוף, גלעד שליט, וכן היה מעורב בשיחות ה"הודנה" בין ישראל לחמאס. במשימות דיפלומטיות נוספות הוא נשלח לסודן וללוב.

 

במהלך השנים צוין גם שמו של סולימאן כיורש אפשרי של מובארק בבוא היום. עם זאת, ההערכות ששררו בשנים האחרונות במצרים, בעולם הערבי ואף בישראל ובמערב היו כי המועמד המוביל לרשת את הנשיא הוא בנו - גמאל מובארק. הוא זכה להכשרה ממושכת מאביו ומהממסד הפוליטי, ונחשף באופן הדרגתי מול הציבור. ועדיין, היה מי שמצא לנכון להשיק בספטמבר האחרון קמפיין תמיכה בסולימאן לנשיאות.

 

לפי דיווחים רבים בעשור האחרון, בין מובארק לסולימאן שורר קשר הדוק ומיוחד, וראש המודיעין נהנה מאמונו של הנשיא מאז גונן עליו בניסיון ההתנקשות בו באדיס-אבבה שבאתיופיה ב-1995.

 מובארק אמור היה לנסוע אז במכונית רגילה, אולם סולימאן התעקש לשלוח רכב משוריין ממצרים לביקור באתיופיה, יום לפני ניסיון ההתנקשות, ובכך הציל את חייו.

 

לסולימאן יש קשר טוב עם המערב. מעריכים אותו במיוחד, לאור היכולת שהציג כראש המודיעין בדיכוי תנועות הג'יהאד השונות ו"האחים המוסלמים". גם בישראל, כך נראה, העריכו מאוד את סולימאן. במסמך שנחשף השבוע ב"וויקיליקס" צוטט יועץ בכיר במשרד הביטחון כמי שאמר לדיפלומטים אמריקנים בשגרירות בתל-אביב שהוא המועמד המועדף לרשת את השלטון. בינתיים סולימאן החזיק חלקית בהגה ליום אחד, וההמשך לוט בערפל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סולימאן. קשר מיוחד
צילום: רויטרס
טנטאווי עם ברק
צילום: רויטרס
מומלצים