שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

דיווח: הצבא איים על מובארק "התפטר או שתודח"

סירובו של הנשיא המצרי להתפטר היה שיאה של המתיחות בצמרת המצרית בשבוע האחרון. ה"וושינגטון פוסט" מדווח כי נאומו של מובארק שבר את גב הגמל, והביא את הקצינים להציב אולטימטום. ביום שישי הוא נקרא לעזוב את ארמונו ויצא לסיני

על סף הפיכה צבאית. מובארק הבהיל רבים מאנשיו בנאומו בחמישי בערב, אז נראה כמי שנחוש להישאר בתפקידו למרות ההפגנות. הנאום הפתיע את הממשל בוושינגטון, הכעיס את המוני המפגינים וכמעט הטיל את מצרים לתוהו-ובוהו. כך סיפרו בכירים אמריקנים לעיתון "וושינגטון פוסט".

 

מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:

מדברים על ההיסטוריה במצרים בפייסבוק של ynet

 

בסופו של דבר הנאום רק הבטיח כי סופו של מובארק יהיה בעזיבה מביכה לביתו בשארם א-שייח. לדברי האמריקנים, תוך שעות מתום הנאום התעמתו קצינים בכירים עם הנשיא והציבו בפניו אזהרה אחרונה – התפטר מרצון או שתופל בכוח.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נאומו הנחוש של מובארק, שבבית הלבן הגדירו ככמעט הזוי, היה בסופו של דבר רק התפנית האחרונה בעלילת המהפכה המצרית. במהלך 18 הימים הללו האפשרות שמובארק יפרוש מתפקידו עלתה וירדה מהשולחן בדיונים בין וושינגטון לקהיר, דיונים שמטרתם הייתה לנסות ולגבש פתרון בלתי-אלים למשבר.

 

באמצע השבוע התברר: הצבא תופס פיקוד

לפי הדיווח ב"פוסט", ההסכם על העברת הסמכויות של מובארק הושג כבר באמצע השבוע . הקשר בין ארצות-הברית למצרים התרופף בתחילת השבוע, אז ביקרו אנשי הנשיא את "התערבות הממשל האמריקני בענייניה הפנימיים של מצרים". אלא שלאט לאט התחיל להבין בוושינגטון את התוכנית המתרקחת בצמרת הצבא המצרי: הסכם שהוא בין עזיבה מרצון לבין הפיכה צבאית רכה, שמטרתו הוא נטילת רוב, אם לא כל סמכויותיו של מובארק.

 

התוכנית התגלגלה מהכוח אל הפועל ביום חמישי בהכרזות למפגינים האופוזיציה, שדרישותיהם המרכזיות ימולאו. המועצה העליונה של הכוחות המזוינים של מצרים התכנסה לפגישה נדירה, שבסיומה יצאה הודעה, שפירושה נראה היה כאומר: הצבא השתלט על הממשלה. "אנו מדגישים את האחריות של הצבא ומחויבותו להגן על העם ואת נחישותו להגן על המדינה", הייתה לשון ההודעה הרשמית.


מפגינה ברחובות קהיר הבוקר (צילום: AP) 

 

כצפוי, ההודעה זכתה לתשואות רמות מההמונים בכיכר א-תחריר, שציפו להודעה על עזיבתו של מובארק. שעות לאחר מכן בצד השני של האוקיינוס, הגיע ליאון פנטה, ראש סוכנות הביון האמריקנית CIA, לדיון בוועדת המודיעין של בית הנבחרים בוושינגטון ובפיו בשורה: "ישנה סבירות גבוהה שמובארק יתפטר עוד הערב". הד לדברים אפשר היה לשמוע גם מהנשיא אובמה שהיה במישיגן שהביע את קורת רוחו מהדיווח, וציין כי "אנו עדים לאירוע היסטורי".

 

נאום מובארק - "אסון תדמיתי"

בשעה 22:00 שעון קהיר ניצב הנשיא מובארק בפני האומה ורק הכריז כי "יעביר כמה מסמכויותיו" לסגנו עומר סולימאן, ולא רמז כלל שבכוונתו לפרוש. בכירים בוושינגטון טענו שהנאום היה טעות חמורה בשיקול הדעת של מובארק. השגריר האמריקני לשעבר בישראל ובמצרים, דניאל קרצר, אמר לעיתון כי "מדובר בלא פחות מאסון תדמיתי".

 

בכיר אמריקני שהיה מעורה בסוד ההידברות בין הממשלים סיפר כי תוך שעות ספורות חל פיחות חד במעמד מובארק בקרב הצבא. "הצבא היה מוכן לחכות ולראות כיצד העניינים יתפתחו, בהנחה שהנאום היה בטון הנכון, אך הם בכלל לא היו מרוצים ממה ששמעו", סיפר הגורם.

 

אפילו עומר סולימאן, ששימש במשך שנים כשר המודיעין, חבר למנהיגי הצבא. "הוא ניסה ללכת על החבל הדק בין התמיכה במובארק לבין הניסיון להחדיר היגיון בריא. לקראת הסוף כבר היה ברור שאין דרך לשמר את המצב כמות שהוא", הוסיף הבכיר.

 

למחרת נאמר למובארק שעליו לעזוב, ותוך כמה שעות הוא כבר היה בדרכו לחצי-האי סיני. ונחתם פרק בתולדות מצרים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. התפטרות תחת איומים?
צילום: AP
מתנגדים למובארק בקהיר
צילום: AP
כיכר א-תחריר הבוקר
צילום: AFP
מומלצים