מצרים החדשה מתניעה: טנטאווי בסבב פגישות
ראש המועצה העליונה של הכוחות המזוינים, מוחמד חוסיין טנטאווי, עומד למעשה בראש המדינה אחרי לכתו של מובארק. הוא לא בזבז זמן ונפגש עם שר הפנים, כדי לפרוס מחדש את כוחות השיטור שלקחו חלק בדיכוי המפגינים, וגם עם ראש הממשלה, שר המשפטים וראש בית המשפט לחוקה
מתחילים לבנות מדינה: יממה לאחר ההודעה הדרמטית על הסתלקותו הסופית של הנשיא חוסני מובארק, השליטים הזמניים פותחים במהלכים שנועדו להשיב את היציבות בתום 18 ימים של טלטלה היסטורית. התקשורת המצרית הרשמית דיווחה הערב (שבת) על סבב פגישות ראשון שקיים "ראש המועצה העליונה של הכוחות המזוינים", מוחמד חוסיין טנטאווי.
מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- האחים המוסלמים: לא רוצים כוח, לא נרוץ לשלטון
- היום שאחרי מובארק: שמחה בחמאס, פחד ברשות
- נתניהו בירך על שמירת השלום, ברק שוחח עם טנטאווי
- זועבי בעצרת בנצרת: "כמו המצרים, נפיל הכיבוש"
- מדברים על ההיסטוריה במצרים בפייסבוק של ynet
לפי הדיווחים, טנטאווי נפגש על שר הפנים, כדי לדון בפריסה מחודשת ומהירה של כוחות המשטרה. השוטרים היו מעורבים בהרג אזרחים במהומות נגד השלטון, ועזבו את הרחובות בימים הראשונים למחאה.
המפקד העליון של הצבא נועד גם עם ראש בית המשפט החוקתי ועם שר המשפטים "כדי לדון בהיבטים שנועדו להביא ללגיטימיות חוקתית ולצדק". עם ראש הממשלה אחמד שפיק, טנטאווי דיבר על "החזרה המיידית של החיים למסלולם". במקביל, נשמר הקשר עם ישראל, וטנטאווי שוחח בטלפון עם שר הביטחון, אהוד ברק.
בכיכר תחריר שרר הלילה שקט, ולפי דיווחי רשת אל ערבייה, יותר מ-90 אחוזים מהמפגינים כבר עזבו את המקום. כמה ממארגני ההתקוממות העממית שהפילה את מובארק אחרי 30 שנה הודיעו היום שהם מקימים ועדה "להגנה על המהפכה ולמשא ומתן עם המועצה הצבאית העליונה".
לדברי חאלד עבד אל-קאדר, אדקמאי שדיבר עם כתבים בכיכר, מטרת הוועדה החדשה היא לקיים דיאלוג עם המועצה השלטת "ולקדם את המהפכה בזמן שלב המעבר". הוא ציין כי לוועדה תהיה סמכות להכריז על הפגנות מחאה או לבטלן, "בהתאם להתפתחויות".
מוקדם יותר היום הודיעה המועצה הצבאית השולטת במדינה שתכבד את כל ההסכמים האזוריים והבינלאומיים שעליהם חתומה מצרים, וראש הממשלה בנימין נתניהו כבר בירך על כך. הממשלה הנוכחית תכהן כממשלת מעבר עד להקמת ממשלה חדשה, נמסר עוד, וכן כי "יש להיערך להעברת שלטון מסודת בדרכי שלום לממשלה אזרחית חדשה שתקום". לא נמסר על לוח זמנים לצעדים.
הכיכר שהייתה ל"סמל ההפיכה" מתחילה להתרוקן (צילום: AFP)
בעוד מובארק עצמו כנראה שוהה בינתיים בשארם א-שייח, לא ברור מעמדם של אנשי השלטון שמינה, רבים מהם שנואי נפשו של העם. לפי רשת "אל ערביה", לפחות שלושה אחד מהם, שר ההסברה אנאס אל פקי, הושם במעצר בית בעקבות "תלונות שהוגשו נגדו". מוקדם יותר הוא הודיע על התפטרותו, שהתקבלה.
התובע הכללי הטיל צו איסור יציאה ממצרים על 43 מבכירי השלטון הקודם, בהם ראש הממשלה אחמד נזיף, שר הפנים חביב אל-עדלי וכן אל-פקי, שכבר ניסה כנראה לברוח ושלח את מזוודותיו לטיסה ללונדון, אך לא הגיע אליה. עוד נמסר על הקפאת חשבונות הבנק של אל-עדלי, ושל בני משפחתו, בעקבות העברת סכומי עתק של כסף מחברות בנייה לחשבונות הבנק האישיים שלהם.
בצל החשש הגדול בישראל ובמערב מעליית כוחו של האיסלאם הקיצוני, תנועת "האחים המוסלמים" ביקשה היום להרגיע והודיעה שהיא כלל לא מעוניינת לתפוס את השלטון. "האחים המוסלמים לא מחפשים רווח אישי, לכן לא יתמודדו על הנשיאות ולא ישאפו להשיג רוב בפרלמנט", נמסר. "הם רואים עצמם משרתים של העם המכובד הזה".
יום שישי ההיסטורי
את ההודעה על התפטרות מובארק מסר אמש סגנו, עומר סולימאן, בהצהרה קצרה בטלוויזיה המצרית. אחרי ששלשום התאכזבו המפגינים כשמובארק אמר בנאומו שאין בכוונתו לפרוש, השמיע סולימאן את הבשורה שלה כה ציפו: הנשיא התפטר, והעביר את השליטה במדינה לידי הצבא. שעות אחרי ההכרזה, איש לא ידע עדיין להיכן נעלם מובארק. רשת "אל-ערבייה" דיווחה בצהריים כי מובארק טס מקהיר לבית הקיט שלו בשארם א-שייח, אך לא ניתן אישור רשמי לדיווח.
כעת, משמובארק אינו עוד נשיא מצרים, המועצה הצבאית העליונה היא ששולטת במדינה. בראש המועצה הזו עומד שר ההגנה, מוחמד חוסיין טנטאווי, שאמש פגש מפגינים ליד ארמון הנשיאות בקהיר, יצא ממכוניתו, ובירך אותם.
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא אמש לעבור ממשטר צבאי לאזרחי במצרים בהקדם. רשת "אל-ערבייה" דיווחה כי הצבא מתכוון להודיע על פיזור הממשלה והפרלמנט, בדרך לבחירות דמוקרטיות.
הדחת מובארק באה בתום שלושה שבועות של הפגנות מחאה חסרות תקדים נגד משטרו, ששלט בארץ הנילוס בשלושת העשורים האחרונים ביד רמה, ולמרות קרבתו למערב - דיכא בכוח זכויות אדם. בהתנגשויות בין כוחות הביטחון למפגינים במהלך השבועות האלה ברחבי מצרים כולה נהרגו לפחות 300 בני אדם, ואלפים נוספים נפצעו. רבים התייחסו להתקוממות, שלובתה על-ידי רשת "אל-ג'זירה" הקטארית, כהמשך למחאה העממית שהביאה שבועיים לפני כן להדחת נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי.