סורוקה: יולדת בשנות ה-30 מתה מחיידק טורף
בתחילת השבוע ילדה האישה תינוק בריא בלידה רגילה. יומיים אחר כך הידרדר מצבה והיא הועברה לטיפול נמרץ. למרות שטופלה באנטיביוטיקה ועברה שני ניתוחי חירום - היא נפטרה. בדיקה של ביה"ח העלתה כי היא נדבקה ב"חיידק הטורף"
10% מהזיהומים ברחם לאחר הלידה: מסטרפטוקוק A
היולדת החלה לפתח סימני זיהום, שכללו חום וקריסת מערכות, יומיים לאחר הלידה. היא קיבלה טיפול אנטיביוטי, בהתחלה באנטיביוטיקה ספציפית, שאמורה להשפיע על חיידק מסוג סטרפטוקוק A, ובשלב מאוחר יותר באנטיביוטיקה רחבת טווח. במהלך היומיים בהם אושפזה בטיפול נמרץ היא אף עברה שני ניתוחים: האחד לכריתת רקמות נגועות והשני לכריתת הרחם, שם התפשט החיידק.
"סטרפטוקוק A הוא חיידק מאוד שכיח בזיהומים בנאליים כמו דלקות גרון ודלקות עור, ובמקרים נדירים הוא הופך לאלים וגורם לזיהום קשה", מסביר פרופ' פרנסיס שלפר, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל המחלקה הפנימית בבית החולים סורוקה. "אצל יולדות החיידק, שלעתים נמצא בנרתיק, עלול במקרים נדירים להפוך לאלים ולגרום לזיהום ברחם בתקופה שלאחר הלידה. מכלל הזיהומים שמתרחשים ברחם לאחר לידה, 10% נגרמים בשל סטרפטוקוק A".
החיידק מכונה "החיידק הטורף" משום שהוא "מחסל" רקמות ואף עלול לגרום לקריסת מערכות מהירה ולמוות.
טיפול אנטיביוטי מוקדם עשוי למנוע התפשטות של המחלה.
על המקרה הנוכחי אמר פרופ' שלפר כי "זה מקרה נדיר וטרגי. לעתים רחוקות טיפול אנטיביוטי מצליח לעצור את התפשטות החיידק כאשר מדובר בסוג האלים שלו. במקרה הנוכחי זה לא קרה, לצערנו".
רק בשבועות האחרונים החל משרד הבריאות לאסוף נתונים לגבי מקרים של התפרצות החיידק הטורף, ביניהם מקרים שיולדות נדבקו בסטרפטוקוק מסוג B. לפי אחת ההערכות החיידק עשוי לתקוף אישה אחת בכל עשרת אלפים לידות, כלומר לפגוע בכ-16 נשים בשנה בישראל.
לפני כשנתיים התפרץ החיידק אצל יולדת בבית החולים "שיבא". היא טופלה באנטיביוטיקה ומצבה השתפר. במקרה אחר, שאירע בבית החולים "איכילוב" לפני שלוש וחצי שנים, ניצלו חייה של יולדת שנפגעה מהחיידק בזכות אבחון מהיר וטיפול אנטיביוטי.
בממוצע נרשמו בישראל בארבע השנים האחרונות שמונה מקרי מוות של נשים לכל 100 אלף לידות.