הצעת חוק: אחוז השומן יסומן בגדול בכל המוצרים
אתם בודקים במחלקת החלב בסופרמרקט את אחוזי השומן בכל מוצר, ובמחלקה הבאה מעמיסים בלי חשבון? לפי הצעת חוק חדשה יופיע בהבלטה אחוז השומן על כל המוצרים, בתקווה שהיצרנים יפחיתו בו בהדרגה, כך מדווח "ידיעות אחרונות"
אתם מגיעים למחלקת החלב בסופרמרקט ולפני שאתם בוחרים מוצר אתם בודקים היטב כמה אחוזי שומן הוא מכיל. אלא מה? במחלקות הבאות אתם משליכים לעגלה מכל הבא ליד, ללא בדיקה. חוק חדש שמתגבש עתה בכנסת צפוי לחייב את היצרנים להטביע באותיות בולטות את שיעור השומן על כל מוצר - כדי שכולנו נהיה בריאים וחטובים יותר.
מדובר בהצעת חוק של ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה,( רופאה בכירה אשר שימשה לאורך שנים כסגנית מנהלת בית-חולים, ושל ח"כ אורי אורבך, יו"ר סיעת הבית היהודי.
לוקחים מאות אחוזי שומן הביתה
כיום מסומנים אחוזי השומן בהבלטה על מוצרי החלב בלבד, ובשנים האחרונות הם הפכו למעשה לחלק משמו של המוצר. למשל: חלב 3% או גבינה .9% אין כמעט צרכן שלא יבדוק מה שיעור השומן במוצר חלב שהוא לוקח איתו הביתה. הבעיה במצב הנוכחי: נוצר רושם מוטעה כאילו רק מוצרי חלב מכילים שומן. הקונים בוררים אותם היטב, אבל במחלקה הבאה מעמיסים על העגלה בלי לעשות חשבון. בשורה התחתונה: חוסכים כמה אחוזי שומן במוצרי החלב, אבל לוקחים מאות אחוזי שומן במחלקות האחרות, מבלי להיות מודעים לכך.
אם מישהו ירצה בכל זאת לבדוק כמה שומן יש במוצר, הרי שמדובר במשימה מפרכת ומתסכלת: הנתון מסתתר ברשימה מכווצת של מרכיבי המוצר, ובדרך כלל תצטרכו להפוך את העטיפה שלוש פעמים לכל כיוון כדי למצוא אותה. ואחרי שמצאתם - כדאי שתחפשו בסביבה זכוכית מגדלת בניסיון לפענח את האותיות הזעירות.
רוצים כמה דוגמאות מרשימת המוצרים שבדקו שני הח"כים החרוצים בעת שגיבשו את הצעתם? כרוב אדום (מעדני מיקי,( ירק תמים למראה שמן הסתם טבול ברוטב, מכיל 23% שומן. חומוס עם צנובר (צבר) 32% - שומן; חציל במיונז (סלטי משני) ;23.8% - מיונז (תלמה) ;65% - ממרח שוקולד (נוטלה) ;31% - ממרח שוקולד פרה (עלית) ;34% - פררו רושה מכיל 41% שומן; פסק זמן (עלית) ;33% - מקופלת (עלית) ;30% - חמאה (תנובה) ;80% - מרגרינה של מזולה ;60% - עוגיות (כעכים) מזרחיות (בייגל בייגל) ;30.9% - תפוצ'יפס טבעי של עלית מכיל ,35% ובמבה של אסם מכילה 34% שומן.
עם זאת, יש להדגיש כי הגוף זקוק לשומן כדי להתקיים, וכי ישנם מוצרים לא מעטים אשר מכילים שומן בריא.
הצעת החוק של אדטו ואורבך קובעת כי היצרן יחויב להדפיס באותיות מאירות עיניים את שיעור השומן באחוזים על כל מוצר. הסיבה: סביר להניח שבמקרה כזה נקפיד על אחוזי השומן גם ביתר המוצרים. ואגב, שלא תתבלבלו: חברות מוצרי החלב מפרסמות את אחוזי השומן בהבלטה רק משום שהחוק מחייב אותן לעשות זאת.
היצרנים יפחיתו את שיעור השומן
הצעת החוק זוכה לתמיכה רחבה בכנסת. הח"כים סבורים כי ליצרנים לא תהיה סיבה להתנגד למהלך, שכן השינוי לא יחייב הוצאה כספית גדולה וגם לא יפגע לדבריהם בהיקף השיווק, משום שהיצרנים פשוט יפחיתו את שיעור השומן במוצריהם.
"סימון השומנים כיום על מוצרי המזון אינו מספק מכיוון שהוא לעתים קטן, לא קריא ונמצא בין אסופת מספרים ומושגים לא ברורים לצרכן הממוצע," אמרה ח"כ אדטו ל"ידיעות אחרונות." "הניסיון הקיים בשוק מוצרי החלב הוכיח את עצמו מכיוון שהצרכנים בוחרים את המוצר על פי אחוז השומן. תרומת הצעת החוק היא כפולה: בשלב הראשון הצרכן יוכל לרכוש מזון בריא יותר, ובשלב השני יצרני המזון יתאימו את עצמם להרגלי הקנייה החדשים וייצרו מזון עם פחות אחוזי שומן."
בכובע הרופאה שלה הדגישה אדטו: "הסכנה העיקרית בהשמנת יתר איננה אסתטית, אלא בכך שהיא מהווה את אחד מגורמי הסיכון העיקריים למחלות כרוניות קשות - כגון מחלות לב, סוכרת - ואף יכולה להוביל לתמותה מוקדמת".
ח"כ אורבך אמר: "ככל שכמות המידע תגדל, כך תרד כמות השומן. מדובר בשירות חשוב לציבור כיוון שהמודעות לבריאות כיום גבוהה ומתפתחת הרבה יותר מבעבר."
הכנסת צפויה לקיים דיון ראשון בהצעת החוק בעוד כמה שבועות.
כמה שומן יש במאכלים האהובים עליכם?
מבוסס על הנתונים שהוצגו לחברי הכנסת:
חומוס עם צנובר (צבר), 32% שומן
מיונז (תלמה), 65% שומן
תפוצ'יפס טבעי (עלית), 35% שומן
מרגרינה מזולה, 60% שומן
רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו