תוכנית חדשה תאפשר בנייה מאסיבית בחופים
תוכנית מתאר חדשה צפויה להקל על בנייה בתחום ה-300 מטרים מהחוף - בין בת ים להרצליה. כמו כן, התוכנית תאפשר זכויות בנייה נרחבות בחופים לטובת מלונאות, מגורים ומסחר. עמותת אדם טבע ודין: "חופי הים יהפכו לקניונים"
תוכנית חדשה צפויה להיתקל בהתנגדות עיקשת במוסדות התכנון, מצד ארגוני הסביבה. הסיבה: היא מאפשרת זכויות בנייה בהיקף של אלפי מ"ר ברצועת החופים שבין בת ים להרצליה - כולם לצרכי מלונאות, מגורים ומסחר. בנוסף, התוכנית צפויה להקל על בנייה בתחום ה-300 מטרים מהחוף.
התוכנית (תמ"א 13 - י.ד) צפויה להגיע מחר לדיון בוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים, אולם בעמותת אדם טבע ודין, שהגישו את ההתנגדות, טוענים כי היא תביא למיסחור של שטחי החוף ולפגיעה בזכותו של הציבור למשאב טבע.
בעמותה טוענים עוד כי מוקדי בנייה רבים שנבנו ללא היתר בקרבת החוף, בהיקפים של אלפי מטרים רבועים, יקבלו במסגרת התוכנית חדשה הכשר בדיעבד.
מטרת התוכנית היא להסדיר את ייעודי הקרקע ועוצמות הפיתוח לאורך החופים - כולל הקמתם של פארק חוף, טיילת חוף, צירים ירוקים וגם שימור מצוקים ועתיקות. גבולות התוכנית משתרעים כאמור מבת ים בדרום ועד חופי הרצליה בצפון.
כמה אזורי מסחר צריך בין בת ים להרצליה?
בשיחה עם ynet הסבירה ראש תחום תכנון בעמותה, יעל דורי, כי "התוכנית מאפשרת למעשה זכויות בנייה של אלפי מטרים רבועים, בשורה של מתחמים גדולים לאורך החופים. כל המתחמים הללו הם בתחומי ה-300 מטרים מחוף הים ומיועדים לצרכי מסחר ובילוי".
דורי מדגישה כי בניגוד לתוכנית המתאר הקיימת כיום לאזור החופים - הרי שהתוכנית העתידית אינה מחייבת להכין תסקיר סביבתי. "אנו מתנגדים להקלה הזו ודורשים שלכל הפחות תהיה חובה של הכנת תסקיר - לכל מי שמבקש לבנות בתחום ה-300 מטרים מקו החוף".
מעיון בפרטי התוכנית עולה כי מספר המתחמים שהיא מציעה לבנייה לאורך החופים הינו גדול למדי, וכולל כשבעה מתחמי פיתוח לצרכי מסחר ובילוי - כולם בין דרום בת ים לצפון הרצליה ובמרחק של 300 מטרים מקו החוף. מוקדים אלו ממוקמים בתוך צירי הגישה לחוף, במקומות שכיום אינם מבונים ואינם בעלי אופי מסחרי.
בעמותה מתנגדים גם לגודל המתחמים ולקרבתם הרבה זה לזה. המתחמים המוצעים נעים בהיקפים של בין 1,500 מ"ר ל-3,000 מ"ר כל אחד ובחלק מהמקרים, הם סמוכים למתחמי בילוי ומסחר אחרים.
כך למשל, בחוף תל ברוך מוצע שטח של 3,000 מ"ר בעורף החוף, לצרכי מסחר ובילוי ואילו בין תל ברוך לחוף הצוק מוצעים שלושה מוקדים נוספים - כל אחד מהם בהיקף של 1,500 מ"ר. "בהרצליה מציעה התוכנית ארבעה מוקדים, שניים מהם צמודים זה לזה בעורף החוף הסמוך לקניון ארנה ואחד מהם ממוקם בצמוד לגן הלאומי ולמצוק. כמה שטחי מסחר ובילוי צריך באזור החוף?" תוהים בעמותה.
סעיף מרכזי נוסף לו מתנגדים בעמותה הוא סוגיית המגורים בקרבת החוף: עד כה התאפשרה בנייה של מלונאות ונופש בקו ה-100 מטרים מהחוף, אולם בתוכנית הנוכחית שונה הניסוח למלונאות ומגורים.
"אנו מתנגדים לכך וגם דורשים להגדיר שטחים ציבוריים נוספים לטובת התושבים באזורים בהם אושרה תוספת מגורים - על מנת שפארק החוף לא יהווה תחליף לגנים שכונתיים", הם מסבירים.
בחברה להגנת הטבע מתחו גם כן ביקורת על התוכנית וציינו כי "מדובר על מוקדי בינוי למסחר ובילוי, סמוך מאוד לחופים, שגם כך, לצערנו, הולכים ומצטמצמים. חוף הים הוא אחד ממשאבי הסביבה והטבע העיקריים בארצנו, אך הם במחסור ובסכנה מתמדת וחשוב להמשיך ולשמור עליהם ועל זכויותיו של הציבור בהם".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: תמ"א 13 טרם הוצגה ואושרה להעברה להערות הוועדות המחוזיות והשגות הציבור.
המלצות החוקר, המתייחסות בין היתר גם להשגות אדם טבע ודין, יוצגו ביום שלישי בפני הוועדה, אשר תדון ותחליט איזו המלצה מקובלת עליה. התמ"א לחופים עוסקת בשטח נרחב מאוד, הכולל את המרקם העירוני המצוי בסמיכות לחוף הים ועד למרחק של 1500 מ' מחוף הים, כלומר עד דרך נמיר.
לאור זאת, היא כוללת גם שטחים עירוניים רחבים, ובהם שימושים מגוונים ובהם מגורים ומלונאות.
רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו