האם באמת קרם פנים אורגני טוב יותר?
קוסמטיקה אורגנית הפכה לטרנד עולמי לוהט בשנים האחרונות. בענף טוענים כי מיעוט החומרים הכימיים והיעדר חומרי ההדברה טובים לעור וגורמים פחות אלרגיות. הרופאים טוענים: עדיף סינתטי, כך דיווח מוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"
ככל שאנחנו נעשים יותר ירוקים, אקולוגיים ושוחרי איכות הסביבה, כך יותר נעים לנו להתהדר בקוסמטיקה אורגנית, שהופקה מזרעים ומאבקות צמחים שאף מכונה לא הינדסה בטרם נארזו בבקבוקוני זכוכית שניתן למחזר.
מדובר בטרנד עולמי, שכובש בעיקר נשים מתחת לגיל ,35 לא מעט בהשפעת סלבריטיז כמו הזמרת אלישה קיז, שסיפרה שעברה למוצרי טיפוח אורגניים.
פחות אלרגיות למשתמשים
גם בישראל תופס הטיפוח האורגני תאוצה. אם בעבר ניתן היה למצוא מוצרי טיפוח כאלה רק בחנויות טבע על מדף צדדי ונידח, היום ניתן למצוא קוסמטיקה אורגנית גם בסניפי הסופר-פארם וברשתות המתמחות במזון בריאות. היקף המכירות של הקוסמטיקה האורגנית בישראל מוערך בכ30- מיליון שקל בשנה. לדברי יואב גזית, מנכ"ל חברת "בי-פור-יו" המשווקת את מותג הטיפוח האורגני ,ORGANIX COSMETIX היקף המכירות השנתי של מוצרי קוסמטיקה טבעיים עלה באירופה בשיעור של כ,30%- לעומת גידול של 5% בלבד בשאר שוק הקוסמטיקה.
"היתרונות של מוצרי קוסמטיקה וטיפוח אורגניים משותפים, בחלקם, ליתרונות הידועים של מזון אורגני," אומר גזית. "צמצום המגע עם חומרים כימיים, ביניהם חומרי הדברה וריסוס, מבטיח צמצום של ריאקציות אלרגיות למשתמש. כמו כן, חלק מאותם כימיקלים הנמצאים במוצרים הלא-אורגניים, מזיקים לגוף ואף מסרטנים."
כדי שמוצר ייחשב אורגני, עליו להכיל לפחות 95% מרכיבים ממקורות צמחיים טבעיים. הגוף המפקח על המוצרים האורגניים ומעניק להם תו תקן הוא ,ECOCERT ארגון פיקוח צרפתי שמהווה את הסמכות העליונה לאישור מוצר אורגני.
התכשירים הנפוצים והמוכרים בשוק הקוסמטיקה הם אלה של ד"ר האושקה ול'אוקסיטן, שנמצאים תחת פיקוח נוסף של BDHI (ארגון המאשר מוצרי טיפוח טבעיים.( מעבר להם ניתן למצוא בשוק מאות מוצרים המכנים עצמם "טבעיים" או "אורגניים", בלי שיש לנו מושג אמיתי אם הם אכן כאלה, וחשוב מכך - אם הם טובים יותר מ"סתם" קרם סינתטי של חברה גדולה ומוכרת.
"חלק מהרעלים הקשים באים מהטבע"
"כל תרכובת בטבע היא תרכובת כימית. תרכובת אורגנית לאו דווקא יותר בריאה," טוען ד"ר משה לפידות, רופא עור בכיר ומנהל יחידת הלייזר במרכז הרפואי רבין. "למעשה, חלק גדול מהרעלים הקשים ביותר באים ממקורות טבעיים. למשל צמח הדיגיטליס, ממנו עושים תרופה בשם 'דיגוקסין' שמשמשת להפרעות בקצב הלב, ובמינון לא מבוקר הוא עלול להיות מאוד מסוכן. יש עוד צמחים מסוכנים, ממריחואנה ועד נוזל עץ התאנה, שעלול לגרום לכוויות ולגירוי קשה ביותר. כרופא סופּר-שמרן אני לא מאמין גדול בקוסמטיקה אורגנית. אין בזה שום דבר מבחינה מעשית."
יש פיקוח של ארגונים מחמירים, ולפחות על הנייר זה נשמע יותר בריא מקרמים שעשויים מחומרים סינתטיים.
"אני תמיד מעדיף מוצר סינתטי שעבר מחקר יסודי במעבדה. זה שהחומרים האורגניים מאושרים על ידי תו תקן, לא הופך אותם לטובים יותר. אף אחד בעולם לא הוכיח שיש לזה עדיפות מבחינת יעילות ובטיחות."
אחת הבעיות הנפוצות בתכשירים קוסמטיים אורגניים היא שאין בהם חומר משמר, מפני שהוא אינו טבעי. אי לכך, זמן המדף של המוצר קצר (מה שהופך גם מחיר ריאלי ליקר, שכן המוצר מתכלה במהירות מואצת.( "אם אין חומר משמר, הקרם מתקלקל מהר, ואז בנאדם יכול למרוח על עצמו תכשיר מקולקל," מזהיר ד"ר לפידות. "כל מה שעומד מאחורי התעשייה הזו הוא גימיק שיווקי, זה הכל. העולם נתלה כולו בטרנד הירוק, מה בין זה לקוסמטיקה? כלום. אני יכול להבין שמישהו לוקח קישוא מהגינה ושם על הפנים לתוספת לחלוח העור. נו, נגיד. אבל לקנות מוצר שהופק מקישוא, זה לא משנה אם הוא אורגני או סינתטי, והוא הרבה יותר יקר כשהוא אורגני. תכשיר היפואלרגני של מעבדה גדולה עדיף עשרות מונים בעיניי."
באופן מפתיע, אפילו יואל קוניס, הכימאי שפיתח את הסדרה האורגנית של ג'יג'י, סבור שלעיתים אין עדיפות לתכשירים אורגניים. "היעילות שניתנת לעור לא שונה מבסדרה שאינה אורגנית," אומר קוניס, "והסיכוי לפתח אלרגיות ממוצרים עם הרבה מרכיבים טבעיים דווקא גבוה יותר מהסיכוי לפתח אלרגיות במוצרים סינתטיים או מינרליים, מכיוון שהגוף מזהה מרכיבים טבעיים כזרים. מוצרי סויה, למשל, עלולים לגרום אלרגיות, והסיכוי זהה אם זה גדל בתנאים אורגניים או לא. האמת היא שרשימת החומרים שמותרים לשימוש בסדרות אקולוגיות גדלה מאוד, וכוללת הרבה חומרים שבעזרתם אפשר לבנות קרמים נעימים לעור. בעניין חומרי השימור אנחנו עדיין מוגבלים, כי הטבעיים בעייתיים וגורמים לפעמים לאלרגיות ולגירויי עור חזקים. אם תתאימי את המוצר לסוג העור, זה לא משנה אם המוצר שלך יהיה אורגני או סינתטי."
אז למה עשית לג'יגי' סדרה אורגנית?
"הסדרה יותר אקולוגית, ומיועדת לאנשים 'מאמינים.' זה סוג של דת. אנשים חושבים שככה יבראו עולם יותר טוב. זה לא שהאורגני יותר טוב לעור, אלא שזה עונה לתחושה מסוימת ולרצון של אנשים לשמור על כדור הארץ."
מוצרים שמתיימרים להיות אורגניים
גלעד דולב, בעל חברת תוכנה, מפיק להנאתו סבונים במפעלון קטן בהרצליה. הוא מוכר דרך האינטרנט "סבון נגד חצ'קונים", שאכן מותיר עור נעים ונקי. לטענתו, בסבון אין חומרים משמרים כי הוא מופק בכבישה קרה. "אני עושה אותם בעבודת יד," אומר דולב, בעל חברת "סבון סבון". "אני קונה שמני מאכל ולא חומרים תעשייתיים, אבל אני לא רושם אורגני, כי אני לא יכול להגיד ששמן עץ התה הוא באמת אורגני. אני לא קונה חמאת דקלים ממקומות בדרום-אפריקה שמנצלים ילדים, אני יותר אקולוגי וירוק מאשר אורגני, אני אפילו מזקק שאריות של מים לשימוש חוזר.
"הסבון פותח לראשונה לפני שמונה שנים ואין בו שום חומר משמר. הוא משאיר עלייך שכבה דקיקה של שמנים, כאילו מרחת חמאת שיאה על הפנים. זה מרכך, מחטא ומשאיר שכבה של שמן גרניום. אם רק טופחים על הפנים עם מגבת, לא צריך קרמים ולא שום דבר אחר. בני נוער מדווחים שאחרי שבועיים העור שלהם נעשה חלק יותר."
גם יהודה מלכי מכין סבונים, אך לא רק. החווה החקלאית שלו נמצאת באזור בית-דגן, והוא מקפיד על עבודה נטולת חומרים משמרים. "אנחנו לא רוצים לעבוד עם חומרים מודרניים. אין אצלנו כימיקלים ושומנים מן החי. הכל כמו שהיה פעם," אומר מלכי, בעל חברת "ירדן", המשמש גם כיו"ר ההנהלה הציבורית של ענף הקוסמטיקה במכון היצוא. "לצערי, אני יכול להגיד שראיתי מאות מוצרים שמתיימרים להיות אורגניים ואין לזה שום קשר למציאות."
ברור שתגיד את זה, יש לך אינטרס.
"תקשיבי לי, אנשים לא יודעים מה הם עושים. האם מישהו יודע לשמר מוצרים ללא כימיקלים? לא ראיתי שמישהו יודע באמת. אין שום מומחיות. לא מצאתי מוצר אורגני אמיתי בישראל ואני בר-סמכא בזה. 'הסנדיי טיימס' הלונדוני בחר את הסבון שלי שנה אחרי שנה כסבון הטוב ביותר בעולם. אני כמעט לא מוכר בארץ, קצתי במסחר הישראלי, ההתפנקות עוברת גבולות. כולם אנשים טובים פה, אבל לא יודעים מה הם עושים: משתמשים בשמן זית אבל שמים סודה קאוסטית, שמעכלת כל אשר בדרכה והורסת את כל השמן זית והחומרים הטובים. צריך לדעת איך לכוון שהתוסף הוויטאלי יישאר על הגוף שלך. לא ראיתי אף חברה שעושה את זה. אנשים לא יודעים על מה הם מדברים ומה הם עושים."
מצעיר או מזקין?
למרבה הצער, כנראה רב הנסתר על הגלוי. בחברת 'אורגניקס קוסמטיקס' השיקו סדרת טיפוח אורגנית מעכבת הזדקנות, המבוססת על הרכיב הפעיל .IBR-DORMIN אתם שמעתם על המרכיב הזה? לא? גם רופאי העור לא. רונן אייס, מנהל השיווק של 'אורגניקס קוסמטיקס,' אומר שמדובר בחומר מיוחד, שזוהה על ידי החברה ונועד להילחם באנטי-אייג'ינג.
לטענת יואב גזית, מנכ"ל החברה, החומר הפעיל מופק מפקעת נדירה של נרקיס ומסוגל לעכב את קצב התחלקות התא על ידי השארתו במצב של "תרדמת," היינו שמירה על קצב חיים וחילוף חומרים מינימלי בתקופת החורף. "האטת קצב התחלקות התא משמרת את מראהו הצעיר של העור ודוחה את סימני הזמן," טוען גזית. "אנחנו מתבססים על התיאוריה של חתן פרס נובל, לאונרד הייפליק, שמצא כי לכל תא יכולת מוגבלת של התחלקות לפני מותו. החומר הפעיל איננו חדש, ומיטב חברות הקוסמטיקה בעולם כבר עושות בו שימוש. החידוש הוא יצירת גרסה אורגנית שלו."
ד"ר לפידות חיפש בספרות המקצועית ומצא מאמר אחד, שקובע כי הרכיב אכן מעכב צמיחת תאים. "זה בדיוק ההפך ממה שאנחנו רוצים להשיג," אומר ד"ר לפידות. "אנחנו רוצים לרענן את העור, לגרום לחידוש תאים, והרכיב הזה מעכב אותם".
גם ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור, נשמעת סקפטית. "ככל שמתבגרים נוצרת האטה של פעילות התאים," היא אומרת. "אנו רואים האטה בייצור קולגן ורקמת חיבור, וכך העור נעשה דק יותר ורפוי עם השנים. החומר הזה בעצם גורם ליותר האטה, ולכן יש צורך בעוד הרבה מחקרים להוכיח שזה עושה משהו שאנחנו רוצים."
באיזה קרם שלא נבחר - ד"ר ורנר ממליצה לקרוא את האותיות הקטנות לפני שאנחנו מתמרחים בהבטחות גדולות. "קרם אורגני יכול להיות מעולה, ואם את מעדיפה מוצרים טבעיים אז תיהני, אבל אישית אני לא מאמינה שיש צורך בזה," היא אומרת. "יש היום נטייה לחזור אל הטבע, אבל אין מוצר שהוא טבעי לגמרי כי כל קרם מיוצר ממשהו. לא קיים הבדל משמעותי בין קוסמטיקה רגילה לאורגנית. מוצרי הגלם המהווים את הבסיס בכל התכשירים הם די דומים, וכמו בקוסמטיקה הרגילה, גם בקוסמטיקה האורגנית חייבים להשתמש בחומרים משמרים על מנת לשמור על אורך חיי המדף של התכשירים. בשורה התחתונה, זה שהגוף שלנו טבעי לא אומר שאנחנו צריכים משהו טבעי. אין יתרון בשימוש בתכשירי טיפוח אורגניים על פני תכשירים רגילים".
רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו