השירות הלאומי יוסדר. מרידור: הנצחת השתמטות
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה הצעת חוק של השר הרשקוביץ לרפורמה במערך השירות האזרחי-לאומי. "השירות הצבאי הוא ערך עליון וההצעה לא מעודדת השתמטות", התעקש
מנציחה את ההשתמטות מצה"ל או סוף סוף מסדירה את ההתנדבות לשירות הלאומי? ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') הצעת חוק ממשלתית הקוראת לבצע רפורמה מקיפה במערך השירות האזרחי-לאומי. "ההצעה מנציחה את ההשתמטות", התעקש השר דן מרידור שהתנגד להצעה. אולם יוזם החוק, השר דניאל הרשקוביץ, הדגיש ש"היא מתייחסת רק למי שקיבלו באופן חוקי פטור משירות צבאי".
לראשונה זה 40 שנה, אישרה הממשלה הצעת חוק המסדירה את מערך ההתנדבות, שהיה בנוי עד כה טלאים טלאים. הצעת החוק שיזם שר המדע והטכנולוגיה פרופ' הרשקוביץ, הממונה על מנהלת השירות האזרחי-לאומי, פרושה על כ-60 עמודים ועוסקת בעיקר בחרדים, ערבים, דתיות, נוער בסיכון ובעלי מוגבלויות הפטורים משירות בצה"ל.
לפי הצעת החוק, כל אזרח יוכל להיקלט במסגרת התנדבותית מתאימה, רק לאחר שקיבל פטור חוקי משירות בצה"ל. כמו כן, המענקים שלהם זכאים חיילים משוחררים ששירתו בתפקידים עורפיים, יחולו גם על מתנדבי השירות הלאומי, בהתאמה למספר חודשי השירות.
לצורך יישום הרפורמה, המדינה תקים מערך קורסים שיכשירו באופן מסודר את המתנדבים לפעילות, ותעניק להם כלים מקצועיים שיקלו עליהם להשתלב במעגל התעסוקה בתום השירות. לבעלי מוגבלויות יינתנו תנאי שירות הולמים. בנוסף, יוגדר במדויק אלו עמותות יהיו זכאיות לקבל ממערך השירות הלאומי מתנדבים לצורכי פעילויותיהן.
השרים דן מרידור ומיכאל איתן הצביעו בדיון נגד הצעת החוק. "ההצעה מנציחה את ההשתמטות", טען מרידור. אולם, לעומתו, בשיחה עם ynet הסביר השר הרשקוביץ את חשיבותה של הצעת החוק ש"מהווה מהפכה במערך ההתנדבות ומעגנת את זכויותיו של כל מי שפטור מצה"ל להתנדב במסגרת השירות האזרחי-לאומי".
הוא דחה את טענתו של מרידור, ואמר: "אני רואה בשירות הצבאי ערך עליון וההצעה איננה מעודדת השתמטות, אלא מתייחסת רק למי שקיבלו באופן חוקי פטור משירות צבאי, ולמרות זאת באים לתת מעצמם למען החברה והמדינה".
Read this article in English
צעירים בשירות לאומי. ארכיון
צילום: צפריר אביוב
מומלצים