טורקיה: ישראל מאוימת ממצרים? היא אשמה
"ישראל מתפארת שיש אצלה דמוקרטיה, אך לא מסכימה שבמדינה אחרת תהיה דמוקרטיה", תקף שר החוץ הטורקי. הוא מתח ביקורת על ההתערבות הישראלית בענייני מצרים, ובד בבד קבע שאסור לה להגדיר עצמה כ"מדינה יהודית" בלבד
בעוד בישראל ממתינים להתפתחויות אחרי הטלטלה במצרים, וראש הממשלה גם חושש מאיראניזציה מעבר לגבול, בטורקיה מנצלים את האירועים לחדש את ההתקפה. "ישראל מאבדת את הידידים שלה רק בגלל מדיניותה", אמר שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו. "היא מתפארת שיש אצלה דמוקרטיה, אך לא מסכימה שבמדינה אחרת תהיה דמוקרטיה".
מהפכה במצרים: הכותרות האחרונות בעמוד מיוחד
- שגריר מצרים בארה"ב: השלום - אינטרס שלנו ברק: לא להשוות בין המהפכה המצרית לאיראנית צבא מצרים פיזר את שני בתי הפרלמנט
- ג' זה גמאל: מילון המהפכה המצרית
כל ההתפתחויות - גם בפייסבוק של ynet
בראיון אמש (שבת) לרשת הטלוויזיה CNN-Turk, דבוטאולו הסביר שהמהפכה מצרים ונפילת מובארק נתפסת באנקרה כהתפתחות טבעית ולא מזיקה, וציין כי "אם העניין הפריע לישראל, היא חייבת להסתכל פנימה על עצמה ולראות את הטעויות שעשתה".
"ישראל ניסתה לעשות מזה בעיה אזורית, וטעתה" (צילום: AP)
דבוטאולו תקף את ישראל ואמר כי הבעיות של המזרח התיכון אינן קשורות "בחרדות הביטחוניות שלה". לדבריו, לפי הקמת ישראל האזור היה "אחד האזורים המרכזיים בעולם, ומהיום ועד לאחרית הימים הוא ימשיך לשמור על התואר הזה". לגרסתו אם השינויים יהיו תלויים בתביעות הביטחוניות של ישראל, זה דווקא יעשה לה שירות שלילי. "לא בטוח שניתן יהיה אז להשכין שלום במזרח התיכון".
שר החוץ הטורקי הסביר ש"ישראל ניסתה לקשור את האופוזיציה במצרים עם המשטר האיראני, היא ניסתה להפוך את הנושא לבעיה אזורית. היא טעתה. אם ישראל מרגישה בעת הזאת איום ביטחוני כלפיה, היא חייבת לבדוק קודם כל את עצמה".
"אי אפשר לתמוך בישראל בגלל שעמה סבל בעבר"
הוא פירט: "למרות הבקשות והניסיונות של אובמה זה שנתיים, תהליך השלום באזור תקוע. מי אחראי לכך? מדיניות הבנייה בהתנחלויות, שליטה על שטחים כבושים, כל אלה אינם מצביעים על גישה של שלום". לדברי שר החוץ הטורקי, ישראל רואה עצמה כעומדת מעל החוק, "ואחר כך הם מפרסמים הצהרות של התערבות בעניינים הפנימיים של מדינות אחרות. אין זכות לכך לאף אחד".
עם זאת, הוא כן מציע שינוי פנימי בישראל. "היא אינה יכולה להקים מדינה יהודית טהורה. היא סבורה שהיא יכולה להתקיים תוך התנתקות מהסביבה שלה, זה יעד קשה להשגה, ניסיון לפצל את המזרח התיכון". לטענתו, כשמדינה מוסלמית תבקש להקים מדינה על טהרת האיסלאם, מיד היא זוכה לביקורת.
דבוטאולו דחה את הסברה כי היה עדיף אילו נשאר מובארק במקומו, תוך פיקוח מדינות העולם, לשם השמירה על השלום ויציבות האזור: "רק ישראל אשמה באבדן הידידים שלה. היא הפסידה את המדינות שקיימו איתה יחסים דיפלומטיים, וכעת חוששת לאבד גם את המדינות הנחשבות כמקורבות אליה.
כרגע כל אחד צריך לעשות את חשבון הנפש שלו. וישראל עומדת בראש המדינות החייבות חשבון נפש".
כשנשאל על תמיכה בישראל מצד ארצות הברית ואירופה, השיב כי המצב השתנה, והציג כהוכחה את הדו"ח הטורקי על אירועי המשט לעזה וההשתלטות הקטלנית על המרמרה: "הטענות שלנו הן על שמירה על החוק הבינלאומי. הטענות שלנו מתבססות על השמירה על זכויות אדם. בעוד שהטענות של ישראל הן ארכאיות ומחוץ לחוק הבינלאומי בתחומי הביטחון. איני מכיר אף מדינה ידידותית אובייקטיבית, אמריקאית או אירופית, שתסכים להפרדה הזאת... עם הזמן, תוך הסברה ושכנוע ממושכים, יבינו כולם שלא יתכן להתחשב בישראל בגלל סבל עמה בעבר ובכך לתת לגיטימציה לפעולותיה".