הצעת חוק: אתר החרמון - של כולם
לפי ההצעה שהוגשה לכנסת, הזכויות על ההר המושלג יילקחו ממושב נווה אטי"ב, והוא ייהפך לגן לאומי
האם פיסת השלג הישראלית היחידה תהפוך למשאב לאומי?
לפי הצעת חוק חדשה שהונחה בימים האחרונים על שולחן הכנסת, אתר החרמון שמושך אליו רבבות ישראלים מדי חורף, יעבור מידי מושב נווה אטי"ב לרשות הציבור.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב בין היתר ש"אתר החרמון הינו משאב טבע ייחודי ואסטרטגי בנוף ישראל, המהווה מוקד משיכה לאזרחים רבים הבאים לגלוש באתר היחידי בישראל בו נערם שלג מדי שנה. מטבעם של משאבי טבע הינם שייכים קודם כל לציבור ורק לאחר מכן לגורמים פרטיים אשר לעיתים מובילים אותם שיקולים עסקיים, הבאים על חשבון טובת הציבור".
"להחזיר את האתר הייחודי לציבור כולו" (צילום: אפי שריר)
לדברי ח"כ דני דנון מהליכוד, מגיש ההצעה, מאז שנות ה-80 מאפשרת המדינה לנווה אטי"ב להחזיק ולהפעיל את אתר החרמון ואף ליהנות מפירותיו הכלכליים בקביעת גובה תשלומי כניסה גבוהים, וזאת על אף העובדה כי מדובר במשאב טבע לאומי ששייך לכלל האזרחים. "הגיע העת להשיב את האתר הייחודי לציבור כולו, בדרך של הפיכתו לגן לאומי".
לפי ההצעה, האחריות על ניהול והפעלת הגן הלאומי החדש תוטל על רשות הטבע והגנים, גוף ציבורי שאמור לדאוג לכך שהציבור ייהנה ממחירים המתאימים לתעריפים האחידים לאתרי טבע בישראל. בנוסף, היות ומדובר בהסדרה המשנה מצב משפטי שהיה נהוג במשך שנים רבות, בו הסתמכו מפעיליו ואף רכשו ציוד רב להפעלתו, מוצע להעניק עדיפות מסוימות במכרז להשכרת ציוד באתר למפעילים הנוכחיים, או לחילופין יוצע להם לקבל פיצוי בעבור השקעתם, שתיקבע לפי הערכת שמאי ממשלתי.
במהלך 14 השנים האחרונות עלו תביעות ציבוריות דומות, שהגיעו עד לעתירה לבג"ץ נגד החזקת מושב נווה אטי"ב באתר הפופלרי. בעתירה שהוגשה בקיץ האחרון נדרש ממנהל מקרקעי ישראל, להסדיר את זכויות השימוש והניהול של אתר החרמון, באמצעות חתימה על הסכם מסודר ושקוף לביקורת ציבורית, הגבלות על השימוש באתר וחובות המשתמשים שבו שיבטיחו שימור של אוצרות הטבע שבו והגנה עליהם.
ילדים בחרמון. של מי האתר?
צילום: אביהו שפירא
דני דנון
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים