סוזן, סוזן. פרידה מהגברת הראשונה של מצרים
היא צעדה עם לאה רבין וליוותה שיירות לעזה, הובילה מוסדות רווחה אך הואשמה בשחיתות. הדיפלומטיה המזרח תיכונית איבדה בסוף השבוע גם את סוזן מובארק, מי שלפי האמריקנים בחשה היטב בפוליטיקה המצרית וקידמה את בנה לנשיאות על חשבון עומר סולימאן. ומה לעזאזל היא עושה ברחוב סומסום?
מאחורי כל רודן עומדת אישה חזקה. לחוסיין מלך ירדן הייתה נור, לעבדאללה יש את ראניה, מאחורי בשאר אסד ניצבת אסמה, והרשימה עוד ארוכה. בסוף השבוע, עם התפטרותו של חוסני מובארק מנשיאות מצרים, נמחקה מהרשימה הזו אחת הנשים החזקות ביותר במזרח התיכון, ומי שליוותה את האזור בכמה מהצמתים החשובים בתולדותיו, סוזן מובארק.
רבים במערב יזכרו את סוזן מובארק כמי שקידמה בעיקשות את זכויות הנשים והילדים, כמי שפעלה למען החברה - וגם למען הפלסטינים. אבל במצרים יהיו שיעדיפו לראות בה גורם מרכזי לדיקטטורה רבת השנים, שבאה כעת אל קצה, והקיצונים שבמתנגדי משטר מובארק אף יכנו אותה "מארי אנטואנט של ארץ הנילוס". ביום שישי היא נמלטה בבושת פנים מארמון הנשיאות - איש אינו יודע באמת לאן - והשאירה מאחוריה בעיקר זכרונות.
כדי להבין את מידת מרכזיותה של סוזן מובארק במשטר המצרי, אפשר להציץ במסמכים הדיפלומטיים האמריקניים שהודלפו לאתר "ויקיליקס". במסמך רשמי שנשלח במרס 2006 למחלקת המדינה תיארה השגרירות בקהיר את הגברת הראשונה של מצרים כאחת מחמש הדמויות המשפיעות ביותר סביב הנשיא מובארק, והמליצה לדיפלומטים אמריקנים לכונן קשרים עמה. במסמך צוין כי סוזן מובארק יכולה "לחזק את הזרוע בהנהגה המצרית שתומכת ברפורמה פוליטית", ולפיכך מוטב לטפח את היחסים אתה.
סוזי סופרייז
סוזן שנולדה ב-1941, בת לאב מצרי ואם בריטית, הכירה את מחמד חוסני מובארק כשהייתה בסך הכל בת 16, והוא שירת כקצין בחיל האוויר המצרי. "שמעתי על חוסני כבר שלוש שנים לפני שפגשתי אותו, אחי היה תלמיד שלו באקדמיה של חיל האוויר", סיפרה פעם לתוכנית תעודה על הזוג הנשיאותי, לפי רשת MSNBC. שנה אחת לאחר ההיכרות הם כבר התחתנו, ולזוג נולדו שני בנים, עלא וגמאל, שגם בהם עוד ידובר רבות.
סוזן מובארק מתארחת ב"רחוב סומסום" המצרית
בשלושת העשורים שבהם כיהנה כגברת הראשונה של מצרים, הקדישה סוזן מובארק חלק ניכר מזמנה לקידום זכויות
אדם. היא פעלה רבות לתועלת הציבור, וכיהנה בין השאר כנשיאת הסהר האדום המצרי ו-ועדת הנשים הלאומית המצרית. ברחבי מצרים יש מוזיאונים ופארקים על שמה, והיא השיאה תרומות נכבדות למטרות נעלות. רשימת הפרסים שקיבלה על מעשיה אלה ארוכה מאוד.
במסגרת פעילותה למען הילד לקחה סוזן תחת חסותה את קידום שידורי הגירסה המצרית של תוכנית הטלוויזיה "רחוב סומסום", מתוך רצון להקנות לילדים ערכים נכונים וללמדם לקרוא. בכמה קטעים "לאספנים" היא אף הופיעה בתוכנית ושוחחה עם הבובות. לצילומי אחד הקטעים היא צירפה את לורה בוש, רעייתו של נשיא ארה"ב דאז, ג'ורג' בוש הבן. סוזן מובארק נודעה גם בחוש האופנה המפותח שלה, ובלבושה המוקפד והמערבי. גורמים מערביים ציינו כי היא ידידה אישית של משפחת קלינטון, זכר למפגשים הרבים בין בעלה לבין הנשיא האמריקני לשעבר.
הבן שלי יהיה נשיא
כשנשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי, הודח בינואר ואשתו לילה טרבלסי מיהרה להבריח מהמדינה זהב בשווי מיליונים רבים של דולרים, לא תיארה לעצמה סוזן מובארק שהעתיד טומן לה בחובו גורל דומה. אבל כל הטרקלינים, אירועי היוקרה והקשרים החמים עם המערב לא עמדו לה לעזר בסוף השבוע שעבר. "אנחנו עוזבים. עשינו כל מה שיכולנו", ציטט אותה המגזין האמריקני "ניוזוויק" כאומרת לאחד ממקורביה, ימים אחדים לפני שנעלמה יחד עם בעלה.
שבירת מחסום הפחד של המפגינים במצרים פתחה גם את הסכר לנהר הרפש שביקשו מתנגדי הגברת מובארק לשפוך עליה. כבר במסמכי "ויקיליקס" הושחר שמה: דיפלומטים אמריקנים דיווחו בשנת 2006 כי ארגוני אופוזיציה בארץ הנילוס האשימו את סוזן אישית בשחיתות, כמו גם את בניה, גמאל ועלא. שגריר ארה"ב במצרים כתב אז כי ההאשמות אינן מוכחות, אך ממחישות את הזעם ההולך וגובר בציבור המצרי כלפי המשפחה הנשיאותית.
העיתון הבריטי "טיימס" דיווח כי לפי אותו מסמך, בעת ביקור בחצי האי סיני הפקיעה אשת הנשיא מובארק אוטובוס שנרכש בכספי סוכנות הסיוע האמריקנית USAID, ושנועד להסיע ילדי בית ספר. אבל מעניינת מכל הטענה שסוזן מובארק, היא ולא אחרת, עמדה מאחורי העיכוב המתמשך של מינוי שר המודיעין, עומר סולימאן, לסגן הנשיא.
בואי סוזיל'ה, בורחים
העיתון "פיננשל טיימס" דיווח כי לפי המסמכים המודלפים, חבר לכאורה של סולימאן סיפר לדיפלומטים אמריקנים כי הבכיר המצרי "נפגע עמוקות" כשמובארק הפר הבטחה שנתן לו כבר לפני כמה שנים, לפיה ימנה אותו לתפקיד. בסופו של דבר מונה סולימאן לסגן הנשיא רק לפני שלושה שבועות, אחרי 30 שנה שבהן למובארק לא היה סגן, בצעד שנתפש כניסיון לרצות את פעילי המחאה.
לפי מסמכי "ויקיליקס", הגברת מובארק ביקשה לאורך כל אותן שנים למנוע את מינוי סולימאן, שהלך וצבר מעמד וזכה לאוהדים רבים במערב, כדי להגדיל את סיכוייו של בנה, גמאל, לזכות בנשיאות אחרי שאביו ימות או יפרוש. במערב אכן העריכו עד לאחרונה כי מובארק האב סולל את דרכו של גמאל לנשיאות, לאור העובדה שהבן החל נחשף יותר ויותר בציבור, והדבר הקים נגדו ביקורת נוקבת במצרים, שם טענו כי חוסני מובארק הופך את מוסד הנשיאות למלוכה.
"הפטרונית הפוליטית הנלהבת ביותר של גמאל", "שחקנית פוליטית ממולחת" - כך תוארה סוזן מובארק במסמכים אמריקניים מחודשים מרס ואפריל 2006. נכתב בהם כי כוחה והשפעתה הם גורמים חשובים בעליית קרנו הפוליטית של
גמאל. לפי מסמך ממאי 2007 חברו של סולימאן אמר כי סולימאן עצמו "סולד" מהרעיון שגמאל ימונה לנשיא, רעיון שהגברת הראשונה מטפחת באדיקות.
סוזן מובארק הייתה לפי הדיווחים האחרונה להצטרף למובארק בשארם א-שייח בסוף השבוע. היא הגיעה לשם לכאורה ביום שישי בסביבות השעה 18:00 בערב, ממש במקביל להכרזתו של עומר סולימאן בקהיר כי מובארק איננו נשיא עוד, ועידן חדש נפתח בתולדות מצרים. בגיל 70, כשבעלה חולה ומוכה, יוצאת סוזן מובארק לחיים חדשים. הרחק ממנעמי השלטון, עם נכסים מוקפאים, מול תביעות משפטיות, ובלי - כנראה - תוכניות ילדים. גם הבן שלה, היא יודעת, כבר לא יהיה נשיא.