שתף קטע נבחר
 

60% מהמגרשים שהוצאו לשיווק - ממוחזרים

מבדיקת "כלכליסט" עולה שמשרד השיכון כבר ניסה לשווק ב-2010 את מרבית הקרקעות שהוציא אתמול לשיווק. למרות הכישלונות, במשרד לא מורידים את מחיר המינימום לקרקעות - דבר שיקשה על הורדת מחירי הדירות לרוכשים הסופיים

משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל מפרסמים שוב ושוב מכרזים לארבעה מתחמים שאותם לא הצליחו לשווק - כך עולה מבדיקת "כלכליסט". המתחמים הממוחזרים הם חלק מגל מכרזי קרקע ליזמים שפרסם אתמול המינהל ל-3,247 יחידות דיור ברחבי הארץ. בסך הכל מנסים משרד השיכון והמינהל למכור שוב 1,946 יחידות דיור בשישה יישובים שונים ברחבי הארץ.

 

 

במשרד השיכון אמרו אתמול (א') כי בחלק מהמכרזים בוצעו התאמות, אך מבדיקת "כלכליסט" עולה כי אלה כללו בעיקר חלוקה מחדש של הקרקע ולא הורדת מחירים. זאת מאחר שכל הורדת מחיר תביא להפחתה במחיר יחידות הדיור שייבנו על הקרקע, ותדרוש את אישור האוצר "לסבסוד" ההפרש.

 

המחזור המהותי ביותר הוא ל-878 יחידות דיור בארבעה מתחמים באשקלון שמוצעים זו הפעם הרביעית: במקור הוצעו היחידות כחלק ממכרז לשטח עבור 1,136 יחידות דיור ב-12 מגרשים בשכונת אגמים העתידית בעיר.

 

באוקטובר 2010 פורסם מכרז זה בפעם השלישית, אך הוגשו בו הצעות לרכישת קרקע ל-258 יחידות דיור בלבד. כפי שנחשף ב"כלכליסט", יזמים ששקלו להשתתף במכרז ויתרו עליו לאור החובה להקים חניונים תת־קרקעיים במבנים, לצד העובדה שמדובר באזור שפיתוחו טרם החל ושסמוך לשכונה קשה בעיר.

 

מכרז חוזר נוסף הוא לקרקע בגבול בת ים ויפו, שבו ניתן יהיה להקים מגדל מגורים. במרץ 2010 פרסמה המדינה בפעם הראשונה מכרז ל-7.5 דונם ממגרש בן 11 דונם במפגש הרחובות בלפור בבת ים ויפת ביפו. באוקטובר הספיק המינהל לפרסם מכרז שלישי לקרקע, ועתה הוא מפרסם אותו ברביעית. כפי שנחשף ב"כלכליסט", המכרז כולל בעיות רבות, ובראשן הגדרת חלק גדול מהשטח כפארק והקרבה לים, שמותירה רק כ-3 דונמים לבנייה.

 

"השוק לא היה בשל"

באזור הדרום ישווקו קרקעות ל-243 יחידות דיור במכרז חוזר בשכונת רמות המערבית בבאר שבע, ובנצרת ישווקו קרקעות ל-304 יחידות דיור בשכונת הגליל. כמו כן ישווקו שוב שטחים ל-373 דירות בשכונת פאר שבטבריה ול-60 יחידות דיור בחצור הגלילית.

 

מאחורי החלטת משרד השיכון שלא להוריד את מחירי המגרשים מסתתרת אחת הבעיות הגדולות שלו: מחיר המינימום שבו משווקת הקרקע מהווה כ-50% מהשווי שקבע לה השמאי הממשלתי, והוא זה שקובע את המחיר שבו יימכרו בסופו של דבר הדירות שייבנו עליה. המחיר שמשלם רוכש הדירה כפול מהמחיר ששילם היזם על הקרקע. כל הורדה במחיר דורשת את אישור האוצר.

 

בעיה זו מותירה בפני שר השיכון אריאל אטיאס שתי ברירות - להילחם באוצר בכל מכרז שבו הוא סבור כי יש מקום להורדת מחיר, או להמשיך לנסות למכור את הקרקע במחיר הנוכחי, ולחכות שהיזמים ייכנעו עקב המחסור הגדול בקרקעות זמינות לבנייה.

 

דובר משרד השיכון מסר בעניין ההחלטה לפרסם מכרזים חוזרים, כי "מדובר בדרך שבה פועל המשרד בכל שנה. אנחנו מאמינים שמדובר במתחמים שיימכרו עכשיו, כי השוק לא היה בשל להם לפני כן". לשאלה האם המשרד כלל את המכרזים החוזרים הללו בסיכום פעילותו ב-2010, שבו פורסם כי המינהל שיווק שטח לכ-34 אלף יחידות דיור, השיב הדובר כי שטחים אלה אינם מחושבים יותר מפעם אחת ברישום המכירות של המינהל והמשרד.

 

  • רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר השיכון אריאל אטיאס
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים