שתף קטע נבחר

כבדי שמיעה יכולים לשיר, וגם לזייף

"שירת האדם" – אירוע שירה בציבור לחירשים, כבדי שמיעה ושומעים – יוצא לדרך מחר בפעם ה-11. כך נשמעים אנשים שלא מוכנים יותר להתבייש לזייף

אירוע "שירת האדם", הוא שיגעון של אדם אחד, אפי לנדאו, בעבר עיתונאי והיום מאמן אנשי עסקים ומנהלים בכירים ומלווה את חלקם עסקית. לנדאו הגה רעיון בו דווקא כבדי שמיעה וחירשים יקיימו מפגן מוסיקלי של שירה בציבור עם ולמרות המגבלה. לנדאו חבר לארגון "בקול", הארגון היציג של כבדי שמיעה ומתחרשים בישראל, ובעזרת צוות מתנדבים מסור, ועזרה בזמן ובכסף מכל הכיוונים, הפך את האירוע המיוחד לסמל של הפיכת הבלתי אפשרי לאפשרי.

 

 

האירוע במסגרתו חירשים וכבדי שמיעה לא חוששים לזייף בדיסהרמוניה על הבמה,  יוצר מרחב בטוח של נגישות לאנשים כבדי שמיעה. באולם מותקנת מערכת הגברה מיוחדת, על הבמה מסך וידאו עליו מוקרנים פני המדברים במטרה לאפשר קריאת שפתיים, קטעי הקישור ומילות השירים מתומללים, כולם יושבים עם בלונים מנופחים העוזרים לחוש את המוסיקה באמצעות הבלון. על הבמה מתרגמת לשפת סימנים, לצידה מתחלפים על הבמה זמרים לרגע, כבדי שמיעה ושומעים כאחד, ושאר הקהל מצטרף לשירה תוך שהוא מחזיק בבלונים הצבעוניים.  

 

כך נראתה בעבר "שירת האדם" של "בקול" 

מטרת אירוע שירת האדם היא לאפשר לאנשים שומעים ולאנשים כבדי שמיעה מרחב של חופש, בו הם יכולים להתגבר על מחסום הבושה ועל מחסומי השתלבות בחברה ולהוכיח כי הכול אפשרי.

 

המסר הוא: לא מתביישים לעמוד על הזכות לנגישות ושוויון הזדמנויות. אדם כבד שמיעה בהשראת שירת האדם, יכול להרשות לעצמו להתבייש פחות, לדרוש לכבד את הזכויות שלו במגע עם עולם שומע, לדרוש ממקום של שקיפות ומודעות עצמית מול העולם השומע ולא מתוך כעס ותסכול. ממקום שמעצים את סביבתו. השירה היא כלי להסיר את המחסומים שמונעים ממנו להעז.

 

לסייע לכבדי שמיעה גם מהפריפריה ומהמגזר הערבי

השנה הוצב יעד לגייס סכום של 250 אלף שקל למימון הפקת האירוע, ולקידום פרויקט מתן מידע ומימון מכשירי שמיעה לאנשים כבדי שמיעה בפריפריה ובמגזר הערבי, אותו מוביל ארגון "בקול". כדי לאפשר למאות אנשים כבדי שמיעה בפריפריה חיים נורמטיביים ושוויוניים.

 

"בפריפריה הצפונית והדרומית חיים כ-320 אלף אנשים כבדי שמיעה, חלקם, אינם מודעים למידע על זכויותיהם, ואף סובלים מקשיים כלכליים כך שאין באפשרותם לרכוש מכשירי שמיעה".מסביר עידו גרנות, מנכ"ל ארגון בקול,"חשוב לנו מאוד  לסייע לכבדי שמיעה גם מהפריפריה ומהמגזר הערבי. אנחנו משתדלים להגיע לכל האנשים כבדי השמיעה בארץ, קרוביהם ובעלי הזיקה אליהם, לציידם בכלים ומידע, כדי לאפשר תפקוד יום-יומי ותקשורת הולמת עם סביבתם". 

 

"בקול" יזם פרויקט של ניידת שמיעה ארצית בפריפריה, במסגרתה מגיעים אנשי הארגון לישובים בדרום ובצפון הארץ, נותנים מידע ותמיכה לאנשים במסגרת "ימי בריאות - שמיעה", עורכים בדיקות סינון שמיעה, נותנים הרצאות של קלינאיות תקשורת על הירידה בשמיעה ואפשרויות השיקום, מעבירים הדרכה של אנשים כבדי שמיעה אודות התמודדות נכונה יותר עם המגבלה, מדגימים אבזרי עזר לשמיעה ומחלקים עלוני מידע על זכויות ועל מכשירי שמיעה ואבזרי עזר.

 

השלב הבא של הפרויקט הוא מתן מכשירי שמיעה לאנשים שאין ביכולתם לרכוש מכשירי שמיעה. בימים אלו מסיימת בקול חלוקה של 140 מכשירי שמיעה שנתרמו לטובת אנשים כבדי שמיעה ומקווים להרחיב את הפרויקט בהמשך.

 

השירות של ניידת השמיעה ניתן בשפות שונות: בעברית, ברוסית ובקרוב גם בערבית. "למעלה מעשרה אחוז מהאוכלוסיה סובלת מירידה בשמיעה. כל אדם שלישי מעל גיל 65 הוא אדם כבד שמיעה. ירידה בשמיעה משפיעה על כל חלקי האוכלוסיה ובכל הרמות הסוציו-אקונומיות וגורמת לאנשים לקשיים בתקשורת ובהשתלבות בחברה. להערכת בקול בישראל למעלה מ-700,000 איש הם אנשים כבדי שמיעה.

 

כיום, רק חלק קטן של לקויי השמיעה רוכשים במכשירי שמיעה, וגם מקרב אלה שרוכשים, רבים לא משתמשים בהם או באבזרי העזר. לתופעה זו מספר גורמים, ביניהם חוסר הבנה ומודעות לבעייה, מחיר גבוה של מכשירי השמיעה, בושה, וחוסר סובלנות של הסביבה השומעת.

   

"כבדי שמיעה יכולים לשיר", אמר עידו גרנות ללנדאו באחת מפגישותיהם הראשונות. "הבעיה העיקרית שלהם היא שאין להם שמיעה פנימית ולכן הם תמיד מזייפים. אף אחד לא רוצה להישמע מזייף ולצאת רע, ולכן הם לא שרים". גרנות פתח באירוע השלישי של "שירת האדם" את הצוהר, מחסום הבושה והפחד. עלה על הבמה וזייף ללא בושה את "חלון לים התיכון", בעקבותיו העזו כבדי שמיעה נוספים לעלות לבמה ולשיר בקול.

 

לאחר האירוע החמישי הצטרף לצוות המוסיקאי דוד קריבושי, שמאז מנהל אותו מוסיקלית מידי שנה. האירוע הפך מאירוע של שירה בציבור לאירוע המבטא את שבירת מחסום הבושה. הזמר דני ליטני, שהסתיר עד אז את עובדת היותו כבד שמיעה, מצא את בימת "שירת האדם", כמקום המתאים להכריז בו, בעודו מוציא מאזנו את המכשיר ומניפו בידו: "גם אני כבד שמיעה".

  

כבדי שמיעה לא מעטים מספרים, כי העלייה לבמה ב"שירת האדם" והשירה בפני קהל בלא חשבון, היו בשבילם נקודת מפנה בחייהם, גם בדברים שלא קשורים במגבלה שלהם. כשדרך האומץ לעלות ולשיר גילו בעצמם את האומץ לעשות פריצות דרך אחרות בחייהם.

 

השנה תגיע שירת האדם להאנגר 11 בנמל תל אביב, והאתגר הוא למלא 1,400 מקומות. כאן גם שינו את צורת הישיבה, סביב שולחנות, כדי לבטא את המשפחתיות של האירוע. ינחה את האירוע השחקן צחי נוי, אף הוא כבד שמיעה. בין האמנים: אורי הרפז, דפנה זהבי, ורדינה כהן, דורית ראובני ואחרים.

 

  • שירת האדם תתקיים מחר, יום ג' ה-15/2/11, בהאנגר 11 בנמל תל אביב. התכנסות בשעה 19:00, תחילת התוכנית האומנתית בשעה 20:00. ניתן לרכוש כרטיסים בהדרן 03-5215200/22. או במשרדי "בקול" 03-5257001.  לפרטים נוספים לחצו כאן  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
איך מתרגמים מוסיקה לשפת סימנים?
צילום: שי רוזנצוויג
צילום: שי רוזנצוויג
שירת האדם
צילום: שי רוזנצוויג
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים