עימותים בבחריין: המשטרה פיזרה הפגנות שיעים
מאז החלה ההתקוממות בתוניסיה ובמצרים, העריכו מומחים כי נסיכות הנפט שבמפרץ הפרסי היא אחת המועמדות הבכירות להיות המדינה "הבאה בתור". אחר הצהריים צפויות להתקיים בבחריין הפגנות "יום הזעם" המאורגנות בפייסבוק ובטוויטר. בתימן ממשיכים להפגין אלפים נגד הנשיא. "אחרי מובארק - עלי"
עימותים פרצו הבוקר (יום ב') בין כוחות משטרה לבין מפגינים בנסיכות הנפט בחריין שבמפרץ הפרסי. עדי ראייה דיווחו כי השוטרים יורים גז מדמיע וכדורי גומי בניסיון לפזר את המפגינים בשני הכפרים השיעיים קרזקאן ונווידראט שבמדרום-מערב המדינה. לפי שעה דווח על שלושה שוטרים ולפחות 14 אזרחים פצועים. בתימן נמשכות ההפגנות נגד השלטון זה היום הרביעי.
בחריין הקטנה, שגודלה כגודל העיר ניו-יורק, נחשבת לבת ברית חשובה של ארה"ב במפרץ הפרסי ומארחת בין היתר את הצי החמישי של חיל הים האמריקני. מאז החלו ההתקוממויות בתוניסיה ובמצרים העריכו פרשנים ומומחים כי בחריין היא אחת "המועמדות הבכירות" להתקוממות עממית. יודגש כי לפני כחצי שנה נעשה ניסיון הפיכה בבחריין מצד הרוב השיעי נגד בין משפחת אל-חליפה הסונית.
העימותים הבוקר פרצו בעת שמפגינים החלו להתכונן לשורת הפגנות "יום הזעם" שאמורות להתקיים ברחבי הנסיכות אחר הצהריים. מדובר בהפגנות השואבות את השראתן מההתקוממות בתוניסיה ובמצרים, אך בנוסף לסיבות הכלכליות שהציתו הפגנות אלה, כאן מדובר גם בתסכול הנובע הדיכוי מצד משפחת השלטון הסונית.
בניסיון לבלום את תסכולם הגובר של השיעים לנוכח הטלטלה שעוברת על העולם הערבי, הבטיח המלך חמד בן-עיסא אל-ח'ליפה כי יעניק 1,000 דינאר (כ-2,625 דולר) לכל משפחה, ואף רמז כי ישחרר 25 אזרחים שנעצרו בעקבות ניסיון ההפיכה בשנה שעברה. הוא גם הורה על הקצאת 417 מיליון דולר לטיפול בבעיות כלכליות וחברתיות, ובראשן סבסוד מוצרי מזון בסיסיים.
בדומה להתקוממות במצרים, מאורגנת המחאה בבחריין באמצעות הרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר. ההפגנות, שצפויות כאמור להיפתח בשעות אחר הצהריים, ישמשו את המארגנים כאמת מידה להיקף הכוח לו הם זוכים ברחוב השיעי. מבחן חשוב הוא אם המחאה תגלוש לבירה מנמה, שם שולטים כוחות הביטחון הנאמנים לבית המלוכה ביד ברזל ולא מאפשרים קיום הפגנות בימים כתקנם. כוחות הביטחון בבירה הושמו בכוננות עליונה.
פייסבוק וטוויטר הוצפו החל משעות הלילה בקריאות של צעירים המשויכים לארגונים פוליטיים שונים, להשתתף בהפגנה הגדולה שנקבעה ליום השנה התשיעי לכינונה של החוקה שבא נקבע על הקמת פרלמנט הנבחר על-ידי הציבור. הגולשים קוראים לרפורמות פוליטיות עמוקות יותר ובהם הגדלת סמכויות הפרלמנט והענקת תפקידים בכירים יותר לנציגי השיעים, המהווים כ-70 אחוז מהאוכלוסיה.
"אחרי מובארק - עלי"
ובתימן נמשכות זה היום הרביעי ההפגנות נגד הנשיא עלי עבדאללה סאלח. כ-3,000 סטודנטים ועורכי דין יצאו לרחובות העיר צנעא ותבעו את סילוקו של הנשיא המכהן כבר 32 שנים. הם צעדו מהאוניברסיטה לכיכר א-תחריר בלב העיר, שם שוהים תומכיו של הנשיא. כוחות הביטחון הקימו גדר תיל כדי לחצוץ בין הנצים.
"צא בחוץ". מפגינים ברחובות צנעא, היום (צילום: AFP)
תומכי הנשיא נשאו כרזות שעליהן מתנוססת תמונתו. פעילים משני הצדדים התעמתו בימים האחרונים ואף נקטו באלימות, אולם המשטרה השתדלה לרוב להימנע מפעילות מאסיבית. עם זאת, השוטרים השתמשו אתמול באלות כדי לפזר כאלפיים מפגינים בצנעא ועדי ראייה דיווחו כי מפגינה נפצעה בעימותים.
"אחרי מובארק – עלי", שרו המפגינים בהתייחסם לגורלו של נשיא מצרים המודח. הם הוסיפו וצעקו "לא עוד שחיתות" ונשאו שלטים שעליהם נכתב: "העם רוצה להפיל את המשטר". חלקם כתבו "צא החוצה" באנגלית על כפות ידיהם והפנו אותן כלפי מצלמות הכתבים הזרים.
הנשיא דחה אתמול ביקור מתוכנן בארצות הברית בשל המצב בארצו, אך זכה היום לזריקת עידוד צבאית מוושינגטון. גורם צבאי אמריקני בכיר אמר כי צבא ארצות הברית
יחל בקרוב לאמן את הכוחות התימניים ללחימה בטרור. על פי התוכנית, תימן תוכל להכפיל את הכוחות המיוחדים הללו, המונים כעת 300 לוחמים והתמקדו עד כה בהגנה על הבירה.
תימן נאבקת לשמר את הפסקת האש עם מורדים שיעים בצפון המדינה ולדכא מרידה בדרום. בו זמנית נלחמת צנעא, בסיוע אמריקני, בכוחות אל-קאעידה המתחזקים.