אפקט החיזוקית: מתכונים עם כרובית
רחוק מהבית, רועד מקור, מול תנור נפט שעליו מתבשל מרק בצל מהביל, עולים בניר צוק הגעגועים לבית ולכרובית שתמיד כיכבה במטבח הביתי, במתכוני האוכל וגם כמונעת מחלות. כדי להרגיע את הגעגוע, הוא מכין שלושה מתכונים
נסיעות מעבר לאוקיינוס תמיד מוציאות אצלי שדים מוזרים מהארון: צורך-על בחומוס חם תוצרת בית, חשק אדיר לקפה בוץ בבוקר, במקום האספרסו הקבוע, געגועים לחברים שלא ראיתי זמן רב או מחשבות על סופרים ישראלים, יצירותיהם, והשימוש שהם עושים בשפה ליצור מציאות. הפעם כיכבה אצלי אמי, באופן מפתיע, אולי כי היה קר והרגשתי קצת רע, אולי אני נהיה סנטימנטלי בחודש פברואר ולא ידעתי.
זכרונות חורף צפים ועולים בעודי רועד מקור בלונדון, ערבים ארוכים ליד תנור הנפט, בהם נקלים פקאנים שבורים קלות, טבולים במי מלח וריחם ממלא את הבית. מרק בצל שיושב על אש קטנה עד שבצליו נמסים. משחקי רמי קוביות בליווי טוסטונים קטנים עם גבינה ועגבנייה וקקאו לוהט מבושל באהבה עם מקל קינמון וקליפת תפוז ארומטית.
בעודי הוזה על בית אמא, ירד לי האסימון שכל מחשבותיי וזכרונתיי הקשורים לבית, כולם מחוברים רק למטבח ובישול. נקיפות מצפון עזות מציפות אותי אותי ואני מנסה להיזכר בסיטואציות שונות מבית ילדותי ושוב כל מה שעולה, כולו מזונות, טכניקות בישול וטיפים.
בעוד הכרובית מיטגנת (אחד הריחות האהובים עליי) אמי מסבירה שכרובית צריך לבשל במעט נוזלים בשביל לשמור על הערכים התזונתיים. סיר נירוסטה בלבד, ופרוסת לחם לבן מלמעלה כדי למנוע את ריחות הבישול החזקים. ובכלל, כרובית מעולה נגד סרטן השד וסרטן הערמונית. את רגלי הכרובית היא קולפת, חותכת לגפרורים ומפתה בהם את בני המשפחה בימים קרים. כשמחיר העגבנייה מטפס, סלט הבית יורכב מחסה עם כרובית מגורדת בשמן זית ולימון. אני מביט לאחור ומתפעם מכמות הידע והיכולת המשפחתית לנהל שיחות אין סופיות על כרוביות.
כרובית מטוגנת
המרכיבים:
1 כרובית גדולה
פירורי לחם
2 ביצה
קמח
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מפרקים את הכרובית (כל חלק בגודל ביצה).
- מאדים את הכרובית במים בין 5 ל-8 דקות. מצננים.
- מניחים שלוש צלחות: בצלחת אחת מפזרים את הקמח, בשנייה את פירורי הלחם ובשלישית ביצים טרופות.
- טובלים כל פרח בקמח, ביצה ופירורי לחם.
- מטגנים בשמן עמוק עד להזהבה.
כרובית מטוגנת (צילום: ירון ברנר)
סלט כרובית
המרכיבים:
1 כרובית בינונית
5 עגבניות
1 פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים
שמן זית
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מפרקים את הכרובית לפרחים קטנים.
- חותכים שלוש עגבניות לקוביות קטנות ושתיים מרסקים.
- פורסים את הפלפל הירוק לפרוסות דקות.
- מערבבים הכל יחד ומתבלים בשמן הזית, המלח והפלפל השחור.
סלט כרובית (צילום: ירון ברנר)
כרובית ממולאת
המרכיבים:
500 גרם בשר טחון
2 פרוסות לחם ישן, לבן (או פירורי לחם), סחוטות לאחר השריה במים
2 בצלים גדולים, קצוצים דק
1/2 1 כוסות פטרוזיליה
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כרובית גדולה
2-3 ביצים טרופות
קמח
מיץ מ-1 לימון
1 שן שום, פרוסה לפרוסות
אופן ההכנה:
- מפרקים את הכרובית לפרחים גדולים (בגודל ביצה) ומשאירים גזע באורך 2 ס"מ.
- מטגנים את הבצל עד להזהבה.
- הבשר: מערבבים את הבשר לתערובת אחידה עם הבצל המטוגן, 2 פרוסות לחם (מושרות וסחוטות), 1 כוס פטרוזיליה, מלח ופלפל.
- מילוי הכרובית: לוקחים מעט מתערובת הבשר, יוצרים קציצה ומהדקים מהגזע ועד לראש הפרח.
- טובלים את הכרובית הממולאת בקמח ולאחר מכן בביצה.
- מטגנים טיגון קצר את הכרובית והבשר בשמן עמוק, ועבירים לתבנית (מסדרים בשכבה אחת).
- הרביכה: בסיר קטן שמים מעט שמן לטיגון ו-3 כפות קמח. מוסיפים לסיר כוס וחצי מים חמים ובעזרת מטרפה טורפים יחד את הקמח עם הנוזלים, מערבבים היטב למניעת גושים.
- מוסיפים לסיר מלח, פלפל, חצי כוס פטרוזיליה ושום פרוס ומבשלים על אש קטנה כ-7 דקות
- יוצקים את הרביכה על הכרובית.
- מכסים את התבנית בנייר כסף, ואופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 15-20 דקות.
כרובית ממולאת בשר (צילום: ירון ברנר)
- ניר צוק הוא השף של מתחם
המסעדות "קורדיליה", "נועה" ו"ג'אפה בר" ביפו העתיקה
הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים