בדרך: קשישים סיעודיים יעסיקו מטפלים ישירות
בשל העמלה הגבוהה שגובות חברות כ"א על תיווך בין קשישים סיעודיים למטפלים מקצועיים - הורחב הניסוי המאפשר העסקה ישירה. אם יתברר שאין ניצול הכספים על ידי המשפחות שלא לרווחת הקשיש - תתאפשר ההעסקה ישירה בחקיקה
- הצטרפו לדף הפייסבוק של ynet
הקשישים זכאים לגמלת הסיעוד למימון הטיפול בהם בידי מטפלים מקצועיים. הניסוי מאפשר להם לבחור בין העסקת המטפלים בעצמם לבין העסקתם באמצעות חברת כוח אדם, כפי שהיה נהוג לפני הניסוי. החברות מקבלות את כספי הגמלה ישירות מהמוסד לביטוח לאומי, אבל גובות לעצמן עמלה גבוהה.
הניסוי החל לפני שנתיים ב-7 אזורים בארץ – נהריה, טבריה, רמת גן, בני ברק, ירושלים, אשדוד ואשקלון. בשנים 2011-12 הוא יורחב לפי החוק החדש גם לאזורי נתניה וחולון. יוזמי החוק הם הח"כים שלי יחימוביץ (עבודה) וחיים כץ (ליכוד) יו"ר ועדת העבודה והרווחה שגם הכינה את החוק לאישור סופי.
יחימוביץ: 40% עמלה על חשבון הקשיש
גמלת הסיעוד היא הגמלה היחידה של הביטוח הלאומי שאינה מועברת ישירות לידי הזכאי ומשפחתו. לפי חוק הסיעוד, עד תחילת הניסוי, הביטוח הלאומי העביר את כספי הגמלה ישירות לכ-130 חברות כוח אדם ועמותות הפועלות כקבלני כוח אדם המספקות לזכאים 77,000 מטפלות. יחימוביץ אומרת שהן גובות עמלה עד 40% .
גובה העמלה הניע את הביטוח הלאומי לערוך את הניסוי של התשלום הישיר לזכאים או למשפחותיהם, לפי בחירתם, לשם העסקת המטפלות באופן עצמאי כדי לחסוך את העמלה ולזכות בכסף שחסכו ביותר שעות טיפול. ועדות מקצועיות מקומיות מקפידות על ניצול מלא של הגמלה למטרתה, אחרי שבדקו ומצאו כי המשפחות יכולות לעמוד במשימה.
הביטוח הלאומי הקציב לשירותי הרווחה של הרשויות המקומיות המשתתפות בניסוי את המימון הדרוש לבדיקת היכולת של המשפחות ולפיקוח עליהן. עד כה נראה שהניסוי עולה יפה. יותר ממחצית הזכאים בחרו בקבלת הגמלה והעסקת המטפלות באופן ישיר, והפיקוח מצא כי איכות הטיפול לא נפגעה. התוצאה החיובית הניעה את המוסד להאריך את הניסוי.
אם הניסוי יצליח - החוק יתוקן
ועדת ההיגוי המקצועית שגיבשה את חוק הסיעוד שקלה מלכתחילה את אפשרות ההעסקה העצמאית אבל העדיפה את התיווך של חברות כוח האדם מחשש שהמשפחות ינצלו את כספי גמלת הסיעוד לצורכיהן על חשבון צורכי הקשיש הסיעודי. הצלחת הניסוי תביא לתיקון קבוע של החוק שיופעל בפריסה הארצית במתכונת הבחירה שנבדקת בניסוי.
ח"כ יחימוביץ אמרה הערב כי האפשרות לבחור בין העסקה עצמאית של המטפלות בפיקוח מתאים לבין המשך ההתקשרות עם מתווכים "היא זכות שהקשישים ראויים לה. הניסוי הפריך את ההנחה שהטיפול באמצעות גופים מתווכים טוב יותר. אמנם לא כל מתווך הוא חברה למטרות רווח. אבל גם אם כוללים עמותות טובות שעושות עבודה יפה בקהילה, לא ראוי שהכסף אשר נועד לטיפול סיעודי יממן גם מקבלי שכר ופעילויות אחרות בקהילה".