קלינטון: לא יכולנו לחזות את נפילת מובארק
בראיונות לכלי תקשורת ערביים הודתה קלינטון כי ממשל אובמה לא צפה את רעידת האדמה במצרים. היא התעקשה ששום גורם חיצוני לא הביא להפיכה שם, אמרה שצעדי השלטון הצבאי עד כה "מרגיעים", אך הודתה: הדרך לדמוקרטיה ארוכה
בראיון לרשת הטלוויזיה "אל-ערבייה" התעקשה קלינטון כי "שום כוח חיצוני לא קבע את מה שקרה בתוך מצרים. אלה היו
במהלך המהומות במצרים הורמו הרבה גבות לנוכח התנהלות ארה"ב, ש"זגזגה" בהצהרותיה כמנסה להתאים את עצמה למתרחש, ותבעה "להתחיל מיד מעבר מסודר של השלטון", מבלי להבהיר אם היא מתכוונת להתפטרות מיידית של מובארק. למרות זאת, קלינטון טענה שממשל אובמה היה עקבי בדרישות שהציב למנהיגים הערבים לבצע רפורמות פוליטיות וכלכליות.
מצרים יוצאת לדרך חדשה - וארוכה. מנקים את רחובות קהיר (צילום: AP)
בראיון אחר, לרשת "אל-ג'זירה", הזהירה קלינטון כי בפני מצרים עומדים עדיין ימים לא קלים. "אני מגלה אהדה רבה למה שכבר קרה במצרים, אבל אני מציאותית לגבי מה שצריך לקרות כדי להתקדם", אמרה קלינטון. "כולם מבינים שצריך לכתוב את החוקה מחדש, צריך להעביר חוקים חדשים, צריך לעזור להקים מפלגות פוליטיות. יש רשימה ארוכה של דברים שצריך לעשות, וכל אחד צריך להתמקד במשימה. זה הולך לקחת המון אנרגיה מכל המעורבים".
גם ארה"ב תקפיא נכסים של עוזרי מובארק?
ובכל זאת, קלינטון אמרה כי היא מעודדת מהצעדים הראשונים שנקט השלטון הצבאי במצרים. "אני חושבת שצבא מצרים הפגין את מחויבותו הגדולה מאוד לעם המצרי, כשגילה איפוק ותמך בזכותם להפגין", אמרה קלינטון. "הצעדים שהם נקטו עד כה מרגיעים, אבל יש עדיין דרך ארוכה לעבור".
שלשום הודיע צבא מצרים על הקמת ועדה לביצוע שינויים בחוקה, ופעילים צעירים סיפרו אתמול כי אנשי המועצה הצבאית העליונה אמרו להם כי התיקונים לחוקה עשויים להיות מובאים למשאל עם בתוך חודשיים. מקור צבאי אמר עם זאת כי היעד של חודשיים הוא "לוח זמנים כללי". לראש הוועדה מונה טארק אל-בישרי, שופט בדימוס שנודע כתומך נלהב של עצמאות
מערכת המשפט. משפטנים טענו כי תחת משטרו של מובארק הייתה מערכת המשפט נתונה להתערבות פוליטית הולכת וגוברת.
בינתיים החלה גם ארה"ב לבחון בקשות שהגישה ממשלת מצרים להקפיא את נכסיהם של כמה מהעוזרים הבכירים של הנשיא המודח מובארק. גורם אמריקני רשמי אמר במחלקת המדינה כי טרם התקבלה בקשה להקפיא נכסים השייכים למובארק עצמו. בסוף השבוע כבר הודיעה שוויץ כי החליטה להקפיא את נכסיהם של מובארק ובני משפחתו המוחזקים בבנקים במדינה. הונה של משפחת מובארק נאמד בכמה מיליארדי דולרים.