נתניה: חורשת הסרג'נטים ניצלה מתוכנית הפיתוח
בוטלה הקמת מתקני הכושר והמבנים שאיימו על אתר הטבע הרגיש. במקום זאת גובשה תוכנית שימור, שתאפשר להציל את הצמחים שבסכנת הכחדה במקום
בשורה ירוקה לתושבי נתניה: תוכנית הפיתוח שאיימה לפגוע בחורשת הסרג'נטים בעיר - אתר טבע שהוגדר כרגיש ומלא בפרחים מוגנים - בוטלה. במקום מתקני כושר ומבנים שתוכננו להתפרש על פני שטחים נרחבים ביער אושרה כעת תוכנית שימור שתגן על ערכי הטבע הרגישים בו.
הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק
תוכנית הפיתוח המקורית גובשה וקודמה על ידי העירייה והקרן הקיימת לישראל, אולם סקר אקולוגי שבוצע עבור החברה להגנת הטבע וועד תושבי המקום מצא כי מדובר במקום רגיש וכי יש לפעול לשימורו. בסקר נמצאו כ-280 מינים לשימור, כמעט 30 מהם מוגדרים כמינים בסכנת הכחדה.
התוכנית המקורית כללה בין השאר אזורים נרחבים ביער לטובת מרכז הדרכה ולצדו מתקני משחקים, מתקני כושר, שבילים וגם אגם מלאכותי במקום בריכת החורף הטבעית הקיימת במקום. אולם מאבקם של התושבים והארגון הסביבתי, לצד ממצאי הסקר, הביא בסופו של דבר לגיבושה של תוכנית שימור על על ידי עיריית נתניה.
תישאר טבעית. חורשת הסרג'נטים בנתניה (צילומים: ד"ר רון פרומקין)
התוכנית, שאושרה השבוע על ידי הוועדה המחוזית כוללת כאמור שימור של כמעט כל שטח היער והגבלות על פיתוח עתידי בו. אלון רוטשילד, רכז המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע שפעלה בשנים האחרונות לקידום תוכנית השימור, הסביר כי "החורשה היא בעלת ערכי טבע נדירים ביותר של צומח 'חמרה' – בית גידול שכמעט אינו מיוצג בשמורות".
רוטשילד הבהיר כי בסקר האקולוגי נמצאו עשרות מיני צמחים בסכנת הכחדה, חלקם ייחודיים לישראל, דוגמת התלתן הדגול, שנחשב מין נכחד במשך כ-50 שנים ונמצא לאחרונה במספר מצומצם של אתרים בשרון.
חורשת הסרג'נטים, המכונה גם "יער האלונים", קיבלה את שמה על שם הוצאתם להורג של שלושה סרג'נטים (סמלים) בריטיים על ידי לוחמי אצ"ל בשנת 1947. שמורה זו נחשבת לשמורת היער היחידה בנתניה והיא הוכרזה ככזו על ידי הבריטים בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת. בחורשה ניצב בין השאר עץ שיזף שנקרא "עץ המשאלות", המיוחסות לו סגולות מיוחדות.