הדוקטורנטים בבר-אילן נחנקים: "אין כסף לחיות"
הדוקטורנטים באוניברסיטת בר-אילן, שרבים מהם הורים לילדים, מרוויחים 3,300 שקל בלבד וחיים בזכות הסיוע מההורים. לאחרונה הם פתחו במאבק: "נמאס לחיות בתנאים משפילים"
"נמאס לחיות בתנאים משפילים", קראו בצהריים (יום ג') דוקטורנטים באוניברסיטת בר-אילן, שפתחו במאבק נגד הנהלת האוניברסיטה בדרישה להעלות את דמי מחייתם.
על-פי הנהלים הקיימים באוניברסיטת בר-אילן, במסגרת מחקרם זכאים הסטודנטים לתואר שני למלגות קיום בסך 2,500 שקלים ואילו לדוקטורנטים מגיע כ-3,300 שקל בחודש, כל עוד הם מתחייבים שלא לעסוק בעבודה אחרת.
"התחושה היא של מחנק" (צילום: און מירו)
און מירו, בן 30, נציג ועד הדוקטורנטים באוניברסיטה, סיפר שלפני מספר חודשים הוא ועמיתיו פנו להנהלה וטענו שבשאר האוניברסיטאות מוענקות מלגות הגבוהות בכ-50 אחוזים. בין הצדדים החל משא ומתן, אך במהרה נקלע למבוי סתום. בעקבות זאת, החליטו הדוקטורנטים לפתוח במאבק.
"אני אב לשני ילדים ולצערי אני מרגיש שהחיים שלי הגיעו לקרקעית מבחינה כלכלית", אמר מירו, "התחושה היא של מחנק. אנחנו נאלצים לקחת הלוואות ולהיכנס למינוסים בבנק ואין לנו אפשרויות לשלם משכנתא".
"העיקר שיהיה במבצע"
מירו שאשתו גם סטודנטית, ציין שלמזלם הם מתגוררים סמוך להוריה. "כמה שזה מביש לומר - הם פשוט מאכילים אותנו בוקר וערב כי אין לנו כסף ללכת לסופר", סיפר הדוקטורנט בייאוש, "אנחנו אמורים להיות דור העתיד, אך האמת היא
שאנחנו מצטיירים בעיני עצמנו כאנשים שמרחמים על עצמם".
הדוקטורנטית חגית אביב, בת 28, נשואה לרופא סטאז'ר ולשניים גם ילד קטן. לדבריה, מאז החתונה, נאלצים לוותר על חופשות ובילויים ובינתיים גם הם ממשיכים להתקיים הודות לתמיכת ההורים. "בארצות הברית היינו מרווחים סכומי עתק, אבל פה בישראל אנחנו אפילו לא יכולים להחזיק רכב ומתקיימים כלכלית רק בזכות התמיכה של ההורים".
אביב הוסיפה שגם חברתה ללימודים, שמגדלת שני ילדים קטנים בדירת חדר וחצי, נאלצת להתמודד מדי יום עם קשיים כלכליים עמוקים. "ידענו שהלימודים כרוכים בהקרבה אך עצוב לומר שהחיים שלנו מאוד קשים".
דוקטורנט נוסף, בן 30 ואב לארבעה ילדים מבית שמש, סיפר שבשל המצב הכלכלי הקשה שאליו נקלעה משפחתו, נאלץ למכור את מכוניתו ולנסוע לאוניברסיטה בטרמפים. "אנחנו גרים בדירת שלושה חדרים וכל ארבעת ילדי גרים בחדר אחד", אמר הדוקטורנט, "על הבילויים ויתרנו מזמן כי אין לנו כסף לשלם לבייבי-סיטר ובסופר אנחנו קונים את המצרכים מהזן הגרוע ביותר, העיקר שיהיו במבצע".
הנהלת האוניברסיטה: מחכים למסקנות
שי בכור, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בר-אילן, הוסיף: "התנהלות האוניברסיטה בנקודת הזמן הנוכחית ראויה לגינוי נוקב, אנו שבים וקוראים להנהלת האוניברסיטה ולגורמים הרלוונטיים לקיים דיון מעמיק נוקב ותכליתי בנושא חשוב מעין כמותו - עתודת האקדמיה בישראל ובבר-אילן
בכלל".
לדברי בכור, "לצערנו מדיניות האוניברסיטה כפי שבאה לידי ביטוי עד כה ממחישה את אטימותה וחוסר רגישותה בנושא מהותי זה. אנו נמשיך ונתמוך בכל דרך במחאה צודקת זו הנלחמת על אופיו ותדמיתו של המוסד האקדמי הישראלי".
מהנהלת אוניברסיטת בר-אילן נמסר בתגובה כי לצורך בחינת דרישות הסטודנטים הוקמה ועדה מיוחדת שאמורה להגיש את מסקנותיה בימים הבאים. "האוניברסיטה ערה לדרישות של הדוקטורנטים. היא ניהלה משא ומתן עם נציגיהם ובהסכמה הדדית הוחלט על הקמת ועדה שתבדוק את גובה המלגות. הוועדה מגישה בימים אלו את המלצותיה להנהלה ומשום כך אין מקום להפגנות לפני שהועדה סיימה את עבודתה".