מכשירי שמיעה: איזה הכי כדאי לרכוש? מדריך
לפני כחודש החל משרד הבריאות לסבסד רכישת מכשירי שמיעה, וההצטיידות בהם הפכה לאפשרית עבור רבים. בניגוד לעבר, כיום יש מגוון רחב של מכשירים משוכללים, המפיקים איכויות צלילים מתקדמות. כיצד תדעו מהו המכשיר המתאים לכם? ומהם החידושים האחרונים בתחום? מדריך מיוחד
לאדם השומע קשה לדמיין עולם שכולו ב"מיוט": בלי צלילים, בלי קולות, בלי רעשים. אחד החושים העיקריים שלנו הוא השמיעה, והוא נדבך מרכזי באיכות החיים. שמיעה תקינה היא הבסיס לקליטת דיבור, מוסיקה ורעשי הסביבה, התמצאות וכיוון, וגם תחושות ורגשות. מסיבה זו, שימוש במכשיר שמיעה הוא צורך.
בניגוד לימי העבר, בהם היו מכשירי שמיעה מגושמים, חומים ובולטים, היום עברו מכשירי השמיעה מהפך: הם קטנים, צבעוניים ומאפשרים לקלוט קולות באיכות גבוהה ובמגוון שכלולים. העובדה שמשרד הבריאות אישר, לפני כחודש, סבסוד ממשלתי עבור רכישת מכשירי שמיעה (עד גיל 18 בסכום של 6,000
שקלים לכל אוזן, ועבור מכשיר מסוג FM – השתתפות של 8,000 שקלים לאוזן ומגיל 65 ואילך החזר של 3,000 שקלים למכשיר), הפכה את הרכישה של המכשירים החדשים לפשוטה יותר עבור רבים. ההחזר הכספי, אגב, יינתן לאחר הרכישה ובהמלצת קלינאי תקשורת או רופא אף אוזן גרון.
כיצד אנו שומעים?
האוזן מורכבת משלושה חלקים: האוזן החיצונית, הכוללת את האפרכסת, תעלת השמע ועד עור התוף; האוזן התיכונה, הכוללת את עצמות השמע; והאוזן הפנימית, הכוללת את השבלול (הקוכליאה), עצב השמיעה, ואיבר שיווי המשקל של הגוף.
גלי הקול מגיעים דרך האפרכסת לתעלת השמע ומרעידים את עור התוף. עור התוף גורם ליצירת תנודות בעצמות השמע, אשר מעבירות אותן אל השבלול. שם נקלטות התנודות בתאי השמע ומתורגמות לגרייה חשמלית, העוברת דרך עצב השמיעה למרכז השמיעה במוח.
מהי ירידה בשמיעה?
ישנם מספר סוגים של ירידה בשמיעה:
- ירידת שמיעה הולכתית (Conductive): נגרמת כתוצאה מהפרעה באוזן התיכונה או בתעלת האוזן החיצונית הגורמת להפחתת עוצמת הקול המגיע לקוכלאה (לאוזן הפנימית). סיבות אפשריות לתופעה: אוטוסקלרוזיס, עור תוף פגוע, דלקת, נוזלים, שעווה/לכלוך בתעלת האוזן ועוד.
- ירידת שמיעה תחושתית-עצבית (Sensory-Neural): נגרמת כתוצאה מהפרעה בקוכלאה (האוזן הפנימית) או בעצב השמיעה. לעתים קרובות קיימת, בנוסף על הירידה בשמיעה, ירידה בהבנת הדיבור ("אני שומע שמדברים אלי, אבל אני לא מבין מה אומרים").
- ירידת שמיעה מעורבת (Mixed Hearing loss): שילוב של ירידה הולכתית וירידה תחושתית-עצבית.
- ירידת שמיעה מרכזית (Central Hearing loss): נגרמת כתוצאה מפגיעה בעצב השמיעה או במרכז עיבוד השמיעה במוח. ירידה נדירה יחסית.
מהם הגורמים לירידה בשמיעה?
- גיל
רבים מבני ה-60 ואילך מדווחים על ירידה בשמיעה. התפקוד של תאי השיער באוזן יורד עם הגיל וברוב המקרים נפגעות קודם התדירויות הגבוהות. כתוצאה מכך המעקב אחרי שיחה בקבוצות גדולות מצריך יותר מאמץ ורעשים חזקים נתפשים לעתים קרובות כמאוד לא נעימים. ירידה בשמיעה בגיל המבוגר נפוצה מאוד
ומשפיעה על למעלה משליש מהאוכלוסייה. חשוב לטפל בכך בהקדם כיוון שלא טיפול יכולת האוזן להפיק תועלת ממכשירי שמיעה הולכת ופוחתת.
- חשיפה לרעש
ירידה בשמיעה בשל חשיפה לרעש היא סיבה של התקופה המודרנית - שניתן בהחלט להגדיר אותה כמגיפה התעסוקתית השכיחה ביותר. ירידה זו היא תוצאה של מספרם העצום של מקורות רעש בחברה המודרנית. סוג זה נוגע לכולנו, היות ולעתים קרובות היא מאובחנת גם אצל אנשים צעירים, החשופים לרמות רעש עולות. דוגמא אופיינית לכך היא האזנה למוזיקה בעוצמה חזקה, חשיפה לרעש במקום העבודה ובשירות הצבאי.
גם כאן נפגעות קודם התדירויות הגבוהות, המשפיעות על הבנת הדיבור, ולאחר מכן נחלשות גם התדירויות הבינוניות. בשני המקרים מכשירי השמיעה המודרניים עוזרים ומשפרים את היכולת השמיעתית.
- גורמים אחרים
ירידה בשמיעה יכולה להיגרם כתוצאה מנסיבות רבות אחרות: לקות שמיעה תורשתית, מחלות, טיפול תרופתי/כימותרפי, הריון (נשים רבות מדווחות על ירידה זמנית בשמיעה בתקופת ההריון או אחרי הלידה), לידה מוקדמת או סיבוכים בלידה, תזונה ועוד. לא בכדי נחשבת הירידה בשמיעה לאחת מהלקויות הנפוצות ביותר בזמנים המודרניים.
כיצד פועל מכשיר השמיעה?
השמיעה בעזרת מכשירי השמיעה צריכה להיות שמיעה טבעית, מהנה וללא מאמץ (ללא תחושה שיש 'רמקול' באוזן). שמיעה כזו מושגת בזכות יכולתו של מכשיר השמיעה הדיגיטלי לדגום את הסביבה, להפחית את רעשי הרקע ולהגביר את תדרי הדיבור. בזכות הטכנולוגיות המתקדמות מכשירי השמיעה משפרים את הבנת הדיבור בסביבות שמיעתיות משתנות (מסעדה, קניון, ישיבות עבודה, פעילות ספורטיבית, טלפון וכדומה).
מכשיר השמיעה מורכב מחמישה מרכיבים הכרחיים: המעטפת, המיקרופון, המגבר, הרמקול והסוללה. הוא גם מותאם אישית לפי סוג הירידה בשמיעה, דרגת החומרה שלה וצורת עקומת הירידה בשמיעה.
אילו סוגים של מכשירי שמיעה ישנם כיום?
מכשירי השמיעה מסווגים לארבע קבוצות:
- מכשירים תוך אוזניים: מכשיר שמיעה מסוג זה אינו בולט, ובדגמים הקטנים ביותר הוא כמעט בלתי נראה. המכשירים מיוצרים אישית עבור כל משתמש ולכן הם נוחים מאוד להרכבה בתוך האוזן. הם מאפשרים קליטת צליל טבעית וכיוונית, משום שנשמר תפקוד האוזן החיצונית היות ומיקום מכשיר השמיעה הוא עמוק בתוך האוזן. טווח המחירים: 1,500-12,000 שקלים.
- מכשירים מאחורי האוזן: מכשירי שמיעה מסוג זה מורכבים ממספר חלקים: מכשיר השמיעה עצמו, אוזניה מותאמת מידה וצינורית שמעבירה את גלי הקול מהמכשיר אל האוזנייה שבאוזן.
מכשירים אלו הם בעלי מגבר וסוללות חזקים, ומתאימים למקרים של ירידות חמורות עד עמוקות בשמיעה. טווח המחירים: 999-11,349 שקלים.
- מכשירים בהתאמה פתוחה: מכשירי שמיעה מסוג זה אינם סוגרים את תעלת השמע, אלא משאירים אותה פתוחה. יש לכך יתרונות רבים, כשהבולט שבהם הוא שהשמיעה הכיוונית נשמרת. הרכבת המכשיר נוחה והודות לצינורית השקופה והדקה, הוא אינו בולט. מכשיר מסוג זה מתאים לבעלי ירידת שמיעה בתדרים הגבוהים, הנפוצה בגיל מבוגר, ועקב חשיפה לרעש. טווח המחירים: 999-12,000 שקלים.
- מכשירים עם מגבר בתעלת השמיעה (Receiver in the Canal, RIC): החידוש הטכנולוגי האחרון במכשירי שמיעה. מכשירים דיסקרטיים מאחורי האוזן, המשלבים את יתרונות ההתאמה הפתוחה במכשיר עוצמתי. טווח המחירים: 3,079-11,848 שקלים.
מהם החידושים בתחום מכשירי השמיעה?
- "עדשות מגע לאוזניים": מדובר במכשיר שמיעה זעיר ברמת פרימיום. המכשיר מוחדר עמוק לתוך תעלת השמע ונשאר שם עד ארבעה חודשים ברציפות (זמן הפעולה של הסוללה). בתום התקופה הוא מוחלף בחדש. ניתן לכבות, להדליק ולכוון את המכשיר, באמצעות שלט רחוק.
- C-EAR: אוזניות מותאמות מידה לשמיעת מוזיקה או מדיה מדוברת. הטכנולוגיה הגבוהה הינה של zenhizer, אשר מאפשרת איכות שמיעה גבוהה. כל שצריך לעשות הוא לגשת לאודיולוג, שמודד את האוזן החיצונית ותעלת השמע, והייצור האישי מתבצע בגרמניה. אספקת המכשיר נעשית תוך חודש ימים.
- AUTOMATIC SITUATION RECOGNITION: מנגנון חדש לזיהוי סביבות שמיעתיות. מסנני רעש משוכללים חדשים שמופעלים אוטומטית בהתאם לסביבת השמיעה (אם יש רעש הם מופעלים ואם לא אז אינם מופעלים).
- AUTO TELEPHONE: צ'יפ אלקטרוני חכם הנמצא על מכשיר השמיעה ומזהה נוכחות של טלפון בסמוך, כך שבאופן אוטומטי הוא עובר לתוכנית טלפון. לאחר סיום השיחה המכשיר חוזר לתוכנית המקורית שלו.
- AUDIO SCOPE MULTI MICROPHONE: מכשירי שמיעה עם מיקרופון חדיש, המאפשר הבנה מקסימלית של דיבור גם בסביבות שמיעה מורכבות, בטווח של 360 מעלות.
כיצד לשמור על מכשיר השמיעה?
- ניקיון: נקו את מכשיר השמיעה מדי יום במטלית רכה ויבשה, ובעזרת מברשת הניקוי אותה קיבלתם עם המכשיר, בכדי להסיר הצטברות של שעווה (צרומן) על גוף המכשיר/האוזנייה, בתעלת האוורור של מכשיר השמיעה (ונט), ומעל פתח המיקרופון/מגבר.
- ייבוש: מכשירי השמיעה רגישים ללחות. מומלץ לרכוש ערכת ייבוש למכשירי השמיעה.
- בטיחות: הרחיקו את מכשיר השמיעה מכל מקור רטיבות: זיעה, גשם,
ים, בריכה, רחצה יומית וכולי. הרחיקו את המכשיר מפולטי חום, כמו מייבשי שיער, תנורי חימום וכו'. יש להשתמש אך ורק בסוללות המומלצות על ידי היבואן, בכדי למנוע נזילה של הסוללה.
- נגישות: שמרו את המכשיר והסוללות בקופסה המיועדת לכך, ובמקום קבוע למניעת אבדן. הרחיקו מהישג ידם של ילדים.
- אחזקה: שימו לב לכל שינוי במכשיר ובתפקודו. דווחו לאודיולוג שלכם על כל שינוי בביצועי המכשיר. מומלץ לשדרג את מכשירי השמיעה אחת לשלוש עד ארבע שנים.
- ייעוץ מקצועי: בדקו, כוונו והתקינו מכשיר שמיעה אך ורק בסיוע אנשי מקצוע מומחים. כמו כן ,כשיש חשש לתקלה, אל תנסו לפרק את המכשיר בעצמכם ולתקן אותו. פנו למכון לכל שאלה בנוגע לאחזקת המכשיר. הקפידו לבצע בדיקת שמיעה תקופתית.
- ביטוח: מכשיר השמיעה הינו אביזר עדין, אך יקר ערך, אשר קל לאבדו. רצוי להשתמש בשירות ביטוח שניתן בחנות.
ייעוץ: דנה דויד, אודיולוגית בכירה, רשת אופטיקנה