פתגם עתיק, רוח חדשה
אתי ביטון בת ה-22 מביאה ניחוחות של פופ ערבי שלא מוכר במחוזותינו. יחד עם שלום מור, שמנגן בטאר ובגלמה - ומקבל תמיכה מבן הדוד שלום מיכאלשווילי - כיף לגלות אמנים שמפיחים רוח מרעננת במוזיקה המזרחית
יש מקום למוזיקה ערבית
את הזמרת הצעירה אתי ביטון ראיתי לראשונה לפני כחצי שנה, בספיישל שנעשה על אישתר בערוץ 24. היא הופיעה למשך דקות ספורות אך שבתה אותי (ואת יושבי האולפן) בצורה חד משמעית. ביטון, צעירה מיניאטורית עם קול פעמונים שמצוי יותר בכנסיות מאשר במועדונים מזרחיים, היא ללא ספק עוף מוזר ובעיקר איכותי בז'אנר.
שנתיים וחצי עברו מאז שהוחתמה בהליקון עד שיצא סינגל הבכורה שלה "פתגם סיני". עם זאת, את ההצלחה הענקית נדמה שאיש לא חזה: למעלה מ-1,800 השמעות ברדיו, כמות עצומה שרק מחזקת את התחושה כי לילדה הזו יש עתיד.
ביטון מביאה עימה צליל אחר, פופ ערבי, כזה שבארץ לא מוכר והאוזן לא רגילה אליו. לכן, אני מודה, כשהאזנתי לראשונה ל"פתגם סיני" התאכזבתי. לא ראיתי בו ביטוי ליכולותיה הווקאליות, אלא בעיקר ניסיון להביא יציאה חדשנית שלא הייתי בטוח שהקהל יתחבר אליה. הצלחת השיר הוכיחה לי שטעיתי. מה גם שבסינגל החדש שיצא השבוע, "גנב שלי", היא ממשיכה באותו קו מנצח, שאולי קשה לעיכול אבל בהחלט מראה שיש כאן סוג של בשורה חדשה ולא איזה ניסיון לחקות זמרות קיימות ומצליחות.
אתי ביטון. "מבחינת ההורים, אני ממשיכה את המסורת" (צילום: אוהד רומנו)
"גדלתי על מוזיקה ערבית בבית. אום כלתום, פיירוז, ריימונד אבוקסיס ובבר, מכאן הגיעה האהבה שלי לסגנון הזה. כשבאתי למנהלים בהליקון והשמעתי להם מהעולם התרבותי הזה, הרבה מהם הרימו גבה ולא האמינו בסוג המוזיקה הזה. היום אני מאמינה שכבר כמעט כולם השתכנעו והבינו שיש לזה מקום", אומרת ביטון.
אני מאותה תפוצה כמוך ולא ממש גדלתי על השירים האלה.
"באמת שגדלתי על זה ולא על בריטני ספירס כמו כולם. חברים היו נכנסים אליי לאוטו או באים אליי לבית ורואים אותי מאזינה לננסי אג'רם והיו צוחקים עליי. היום גם הם התחילו להתאהב בסוג המוזיקה הזה ואני אפילו מוצאת אותם מזמזמים בתים שלמים בעל פה. מה שבטוח, ההורים שלי מאוד מרוצים שזו המוזיקה שאני עושה, בשבילם אני ממשיכה את המסורת".
בארץ הסגנון השולט יותר חפלאי. את באמת חושבת שתוכלי להמשיך עם הקו הזה ולהתחרות בזמרות כמו שרית חדד וזהבה בן?
"היה לי חשוב להביא את עצמי ולא לחקות אף אחת. אני לא מתיימרת להיות שרית חדד ולהחליף אותה. כן גדלתי עליה ועל זהבה בן, אבל אני אתי וזו מי אני. מה גם ששתיהן עדיין כאן. אני בטוחה שגם מי שקשה לו לעכל אותי, לפחות מעריך את זה שאני מביאה משהו אחר וחדש".
ציפית ש"פתגם סיני" יצליח ככה?
"מאוד האמנתי בו אבל בהחלט לא ציפיתי להצלחה הזו, בטח שלא בשיר הראשון. היום אני כבר מופיעה המון במועדונים, מתחילה לקבל הזמנות לוועדי עובדים ואירועים פרטיים וכל זה בסך הכל על שיר אחד. זה בהחלט מעודד אותי להמשיך".
הבמה אינה מקום זר לביטון: את החניכה היא שירתה בלהקת הנח"ל ובשנה האחרונה מופיעה עם קובי פרץ, שם היא מבצעת את חלקה של אישתר בדואט המצליח "יחד". "קובי בנאדם מדהים שמפרגן ומאמין לי בצורה בלתי נתפסת. הוא כל הזמן מחמיא לי כשהוא מזמין אותי לבמה וזה ממש לא מובן מאליו לאמן בסדר הגודל שלו. מה גם שיש לי ולאישתר את אותו שם פרטי, אז אני מאמינה שזה קארמה, גורל מלמעלה".
את יודעת שהפחד הכי גדול של מנהלים בז'אנר המזרחי זה שמחר תתאהבי, תקימי משפחה וביי ביי לקריירה. את חושבת על זה?
"עכשיו הזמן שלי להקדיש את עצמי לקריירה, ואני מוכנה לעשות הכל כדי שאצליח. אני יודעת שכשאתחתן ואביא ילדים יהיה לי קשה, בינתיים אין לי חבר בכלל, כך שאני אפילו לא מתעסקת בזה. זה עוד מוקדם".
שלום, שלום
שלום מיכאלשווילי, הרווק הכי נחשק על פי "פנאי פלוס", מצא זמן לככב כעת גם בקליפ של בן הדוד שלו שלום מור - הזמר והיוצר שלום מור, יוצר שמנגן, בין היתר, על כלים לא שגרתיים כמו טאר פרסי, עוד ובגלמה. עד כה הקליט עם אמנים מהשורה הראשונה, ביניהם הפרויקט של עידן רייכל, מתיסיהו, אינדיה ארי, גלעד שגב, שמעון בוסקילה ושירי מימון.
אבל עכשיו תורו: בימים אלה מוציא מור סינגל בכורה מקסים בשם "ספרי לי", שאולי לא יהפוך אותו לכוכב נוער או אליל המונים, אבל, בתקווה, יביא לו את הכבוד הראוי.
לצערי, מכיוון שהשיר לא מאלה שנתפסים באוזן כבר מהשמיעה הראשונה, ומור לא בדיוק מחפש לשאול לחנים בולגריים כדי לעשות קופה, רוב הסיכויים שההצלחה לא תגיע אליו במהרה.
אבל כדאי לנו לתת ליוצרים כמוהו וכמו יוני יעיש, שכתבתי עליו רק שבוע שעבר צ'אנס, כי לטעמי, הם ראויים להערכה הרבה יותר גדולה בזה שהם שהולכים עם האמת שלהם ולא מנסים להיות פופוליסטים ולעשות מוצר להמונים, כמו חלק גדול מהזמרים היום.
אתם כבר חברים של ynet בפייסבוק?
מתים על הופעות? היכנסו ל-ynet shows