לאחר שנים של עיכובים: נחנך צינור הגז למפרץ
ראש הממשלה, שר התשתיות והשר לאיכות הסביבה הגיעו למפרץ חיפה לטקס החניכה של צינור הגז הטבעי. המהלך צפוי להביא להפחתה של 12 אלף טון מזהמים בשנה. עשרות דרוזים הפגינו במחאה על כך שהצינור הונח בקרקעות השייכות להם
בטקס חגיגי נחנך אחר הצהריים (ג') צינור הגז הטבעי למפרץ חיפה זאת לאחר שנים של עיכובים בסלילה, בין השאר בשל עימותים עם בעלי הקרקע הדרוזים. במהלך הטקס ציינו הדוברים כי במאמץ רב של מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי התאפשרה הנחת הצינור, אולם גם עתה עדיין אין הסכם עם הדרוזים וכמה עשרות מהם הפגינו באזור צומת עמקים לפני הטקס. הזרמת הגז תחל במהלך חודש מרס.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
בטקס חנוכת הקו השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר לאיכות הסביבה גלעד ארדן, שר התשתיות עוזי לנדאו וכן אנשי נתג"ז החברה ממשלתית שהוקמה לצורך הקמת הצינור. נתניהו אמר בטקס כי החיסכון שיביא השימוש בגז טבעי במפרץ חיפה הינו עצום. "הן בתחום הזיהום, הן בעלויות והן ביכולת להתפתחות כלכלית תוך שמירה על הסביבה".
גוזרים את הסרט. צילום: סיון פרג'
בהתייחסו להתנגדות להנחת צינור הגז בקרקעות השייכות לתושבי הכפרים הדרוזים בכרמל, ולהפקעות נוספות לצורך הנחת מסילת רכבת העמק וסלילת כביש 6, אמר ראש הממשלה כי הנחה את אנשיו ש"החלופות והפיצוי צריכים להינתן ביד רחבה מאוד ובלב חפץ ואכן הושגה התקדמות".
"שינוי דרמטי באיכות הסביבה במפרץ"
המגעים בין משרד ראש הממשלה לבעלי הקרקעות הדרוזים מתנהלים כיום בחסות בג"ץ ועדיין לא הושג הסדר שיניח את דעתם של שני הצדדים. השר ארדן אישר כי מפרץ חיפה סבל היסטורית מזיהום רב ומתדמית של מזהם בשל התעשייתיות הכבדות והפטרוכימיות שהוקמו עוד בתקופת הבריטים."השפכים נשפכו, הפליטות נפלטו, ונוצר זיהום ותדמית של זיהום, אבל היום כבר ניתן לקבוע מדעית - לא עוד", אמר ארדן. "יש שינוי דרמטי באיכות הסביבה במפרץ חיפה".
השר לנדאו אמר כי מדינת ישראל עולה על מסלול שונה שלא היה קודם לכן. "אני מדבר על מהפכת הגז של ישראל, אותה מובילים אנשי המקצוע של משרד התשתיות הלאומיות", אמר לנדאו שפנה לנתניהו והוסיף: "אדוני ראש הממשלה, ישנו שדה הגז תמר ובכדי שלא נהיה מותנים, צריך לחבר אותו למדינת ישראל".
לדבריו, "כחלק מהמאבק לעצמאותה אנרגטית של ישראל קיים גם הצורך לקדם את תחנת הכח הדו-דלקית באשקלון, אשר חיונית לביטחון האנרגטי של ישראל. אני סבור שהמעורבות שלך בנושאים אלו חיונית לעתידה של המדינה". ראש עיריית חיפה, יונה יהב, דיבר גם הוא והזכיר את התדמית של חיפה כעיר מזוהמת, אבל ציין כי כבר מספר שנים מדובר רק בתדמית שנוצרה והצטברה במהלך השנים. "זיהום האוויר במרכז הארץ כבד הרבה יותר", הזכיר.
בעירייה ובחברת נתג"ז העריכו כי חיבור צינור הגז הטבעי והזרמתו למפרץ חיפה יביא להפחתה של 12 אלף טון מזהמים בשנה ועם החיבור יעברו כל המפעלים הפטרוכימיים במתחם בתי הזיקוק וכן מפעל חיפה כימיקלים ותחנת הכוח בחיפה לשימוש בגז. בהמשך יחוברו לצינור גם מפעלים בינוניים וקטנים יותר.
- רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו