האיומים בחו"ל: כמה משגרירויות ישראל נסגרו
בעקבות ה"אירועים החריגים נגד יעדים ישראליים" שעליהם דווח הבוקר, נסגרו זמנית בימים האחרונים כמה מנציגויות ישראל בעולם. בתוניס הפגינו מוסלמים קיצונים מול בית הכנסת הגדול עם קריאות אנטישמיות, והבטיחו: "צבא מוחמד עוד ישוב". ממשלת תוניסיה גינתה, היהודים: "חוששים שזה יישנה"
בכל רחבי העולם - ישראלים ויהודים על הכוונת. כמה שגרירויות של ישראל ברחבי תבל נסגרו באופן זמני בימים האחרונים, בשל מה שהוגדר הבוקר (יום ג') במשרד החוץ כ"אירועים חריגים נגד יעדים ישראליים". מלבד סגירת השגרירויות, הועלתה הכוננות בנציגויות הישראליות בחו"ל לרמה הגבוהה ביותר. בתוניסיה נחרדה הקהילה היהודית ופנתה לממשלה, אחרי שמוסלמים קיצונים קיימו הפגנה אנטישמית מול בית הכנסת הגדול בבירה.
במשרד החוץ לא מסרו אילו נציגויות נסגרו, אך ציינו כי יצרו קשר עם הגורמים הרלוונטיים בעולם. ההערכה היא כי העלאת הכוננות באה על רקע ציון יום השנה השלישי לחיסולו של קצין המבצעים של חיזבאללה עימאד מורנייה, שהחודש מלאו לו שלוש שנים. בשבוע שעבר התריע המטה ללוחמה בטרור כי גבר האיום לפגיעה באזרחים ישראלים בחו"ל, בדגש על מצרים, טורקיה, אזרבייג'ן, גאורגיה, ארמניה, חוף השנהב, מאלי, מאוריטניה ו-ונצואלה.
מלבד יום השנה לחיסולו של מורנייה, ציינו במטה גם את יום השנה לחיסולו של מזכ"ל הארגון השיעי לשעבר, עבאס מוסאווי, בידי ישראל בשנת 1992. המטה המליץ לישראלים להימנע מלהגיע בתקופה הקרובה למקומות שיש בהם ריכוזי ישראלים, ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון המקומיים.
מורנייה, קצין המבצעים של חיזבאללה, חוסל בדמשק לפני שלוש שנים כאשר מטען נפץ התפוצץ בג'יפ שלו. הוא נחשב עד אז למחבל הבכיר בעולם, ומיטב המוחות בסוכנויות הביון ברחבי תבל רצו לשים עליו את ידן. הוא נחשב לחוליה המקשרת בין ארגון הטרור לאיראן, ונחשב למתכנן הפיגועים בשגרירות ישראל ובמרכז הקהילה היהודית בבואנוס איירס בשנת 1994. לאחר חיסולו הבטיחו בחיזבאללה לנקום את מותו "בזמן ובמקום הנכון".
מול בית הכנסת בתוניס: "צבא מוחמד יחזור"
בינתיים בתוניסיה התאספו פעילי איסלאם קיצונים מול בית כנסת בבירה תוניס, והשמיעו קריאות בגנות יהודים. בסרטון מהמקום נראים הפעילים צועקים "אללה אכבר" ו"חייבר, חייבר, הו יהודים, צבאו של מוחמד עוד יחזור" - כשכוונתם לחיסול השבט היהודי "חייבר" בחצי האי ערב על-ידי צבאו של נביא האיסלאם במאה השביעית לספירה.
בכיתובית שהופיעה בסרטון נכתב כי את ההפגנה ארגנו כמה גורמי איסלאם קיצוני, ובראשם "חיזב א-תחריר". הפעילים נראים מפגינים מול בית הכנסת הגדול בבירה, אחרי שהגיעו אליו ממסגד סמוך בתום תפילת יום השישי האחרון.
הקהילה היהודית של תוניסיה פנתה היום לממשלת המעבר של המדינה, המכהנת מאז הדחת הרודן זין אל-עבדין בן-עלי בחודש שעבר, והביעה בפניה את דאגתה מהאירוע האנטישמי. ראש הקהילה היהודית בתוניסיה, רוז'ר ביסמוט, סיפר כי נפגש עם ראש הממשלה, מוחמד רנושי, על רקע זה: "אני חושב שזה אירוע שיכול לחזור על עצמו. יש קבוצות שרוצות לנצל את הווקום במדינה", אמר.
רב בית הכנסת: "אנחנו לא מתרגשים"
ביסמוט אמר כי רנושי ביקש מהקהילה היהודית לשמור על ערנות. משרד הפנים התוניסאי גינה היום את המעשה מול בית הכנסת: "המטרה היחידה של האנשים האלה היא לפגוע בערכים של המשטר הרפובליקני, שקם על בסיס כבוד, חירות, סובלנות ודו-קיום", נכתב בהודעה המשרד, שהוסיף: "לא נחסוך מאמצים כדי לשמור על הערכים האלה ולהתנגד לכל אלה שמסיתים לאלימות".
הקהילה היהודית בתוניסיה מונה כ-1,600 בני אדם, ורובה מתרכז בעיר ג'רבה. זו אחת הקהילות היהודיות הגדולות ביותר
בעולם הערבי. רב בית הכנסת הגדול ומנהל בית חב"ד בתוניס, בנימין חטאב, אמר ל-ynet כי הוא אינו מתרגש מהמקרה. "הכל בסדר אתנו, ברוך השם, אין תלונות, חיינו נשארו כשהיו", אמר.
גם חיים דמרי, איש תיירות שהוציא עשרות משלחות לתוניסיה ויליד תוניס בעצמו, טען כי המפגינים הם קבוצה שולית מאוד. "היהודים בסדר, הם מסתובבים בחוץ פחות, אבל זוכים לגיבוי מהמדינה", סיפר. דמרי, שנמצא בקשר רציף עם הקהילה היהודית המקומית, ציין כי קבוצה של אינטלקטואלים תוניסאים יצאה מיד להגנת היהודים.