שתף קטע נבחר

העיראקי שהוביל למלחמה ב-2003: "כך שיקרתי"

שמונה שנים אחרי שארה"ב פלשה לעיראק בעקבות טענותיו על תוכנית לפיתוח נשק ביולוגי, הודה מהנדס הכימיה העריק כי שיקר - ושיחזר כיצד היתל בסוכני המודיעין. חרטות אין: "רציתי להיפטר מסדאם, לא הייתה דרך אחרת להשיג חופש לעיראק"

העריק העיראקי שטענותיו המסולפות על כך שסדאם חוסיין פיתח נשק ביולוגי הובילו את ארה"ב למלחמת המפרץ השנייה, הודה לראשונה כי שיקר. בסדרת שיחות עם העיתון הבריטי "גרדיאן" הוא שיחזר כיצד היתל במודיעין הגרמני, שהעביר את המידע המטעה לאמריקנים.

 

 

רפיד אחמד אלוואן אל-ג'נאבי, שכונה Curveball על-ידי המודיעין האמריקני והגרמני, סיפר כי פיברק את הטענות על כך שראה בעיראק משאיות עמוסות בנשק ביולוגי ומפעלים סודיים לפיתוח נשק להשמדה המונית, במטרה להביא להפלת משטרו של סדאם, שממנו נמלט בשנת 1995.

 

למרות המלחמה שגבתה יותר מ-100 אלף קורבות, אל-ג'נאבי לא מתחרט. "אולי צדקתי, אולי לא צדקתי", אמר ל"גרדיאן", "הם נתנו לי את ההזדמנות הזאת. הייתה לי הזדמנות לפברק משהו כדי להפיל את המשטר. אני ובניי גאים בכך ואנו גאים בכך שאנחנו היינו הסיבה לכך שעיראק זכתה בדמוקרטיה".


חיילים אמריקנים בעיראק. "הזדמנות להפיל את המשטר" (ארכיון: רויטרס)

 

וידויו של אל-ג'נאבי מתפרסם שמונה שנים אחר הנאום שנשא באו"ם מזכיר המדינה האמריקני דאז, קולין פאוול, בו הסתמך על השקרים שמסר העיראקי לסוכנות המודיעין הגרמנית, BND. דבריו מתפרסמים גם על רקע הוצאתו לאור של ספר הזכרונות של דונלד רמספלד, שר ההגנה האמריקני לשעבר, בו הוא מודה שלעיראק לא הייתה תוכנית לפיתוח נשק להשמדה המונית.

 

הקריירות של פאוול ורמספלד נפגעו קשות כתוצאה מהשימוש שעשו בטענותיו של אל-ג'נאבי, אבל מדבריו עולה כי אמינותו הוטלה בספק עוד הרבה לפני הפלישה לעיראק. 

 

השקרים נחשפו, אבל הקשר נמשך 

הכל התחיל בשנת 2000, כאשר סוכני BND פנו לאל-ג'נאבי, שלמד הנדסת כימיה בבגדד, בתקווה להשיג ממנו מידע על עיראק. הוא שיתף פעולה וסיפר לסוכן גרמני, שכונה "ד"ר פול", על משאיות שהכילו נשק ביולוגי. "הייתה לי בעיה עם המשטר של סדאם", הסביר בדיעבד, "רציתי להיפטר ממנו ועכשיו הייתה לי ההזדמנות".

 

אל-ג'נאבי סיפר כי הסוכנים הגרמנים היו להוטים מאוד לסחוט ממנו מידע, אבל כבר באמצע אותה שנה התגלו סדקים בטענותיו כאשר סוכני BND נסעו לעיר במפרץ הפרסי, ככל הנראה דובאי, ונפגשו עם המעסיק שלו לשעבר בוועדת התעשיות הצבאיות בעיראק, ד"ר באסיל לאטיף.

 

ד"ר לאטיף דחה בתוקף את טענותיו של העריק על כך שבנו רוכש עבור סדאם אמצעי לחימה בבריטניה, שם הוא לומד. הוא גם הכחיש את טענותיו של אל-ג'נאבי על קיומן של משאיות המכילות נשק ביולוגי בעיראק, ועל כך ש-12 בני אדם נהרגו בתאונה במתקן סודי לפיתוח נשק ביולוגי בדרום-מזרח בגדד.


שר ההגנה לשעבר דונלד רמספלד בעיראק (ארכיון: AFP)

 

כשסוכני ה-BND שבו לגרמניה הם התעמתו עם המקור שלהם, שהשיב: "הוא אומר 'אין שום משאיות', הם אמרו. אני השבתי 'אוקיי, אם הוא אומר שאין אז אין'".

 

אחרי התקרית הזאת, הסוכנים לא יצרו עמו קשר עד סוף מאי 2002. אל-ג'נאבי סיפר כי תוך זמן קצר הוא הבין שלמרות הכל, הסוכנים הגרמנים לוקחים אותו ברצינות.

כדי לדרבן אותו לשתף פעולה, הם רמזו לו שאם לא ידבר, הם ידאגו לכך שאשתו המרוקאית, שהייתה אז בהריון, לא תוכל להגיע מספרד לגרמניה כדי להיות איתו.

 

במהלך הפגישות ב-2002, התברר לאל-ג'נאבי שנבחנת האפשרות לפתוח במלחמה נגד עיראק. לדבריו, הוא לא נשאל שוב על המשאיות עד לתחילת 2003. בפברואר, אחרי שהאזין לדבריו של פאוול, שציטט אותו בנאומו באו"ם, הוא התקשר לאיש הקשר שלו ב-BND והתלונן על כך שהפר את ההסכם איתו, לפיו גרמניה לא תחלוק עם מדינה אחרת את המידע שהוא מוסר לה. בתגובה דרשו ממנו לשתוק, וכלאו אותו למשך שלושה חודשים לטענתו.

 

"כשאני שומע שמישהו נהרג אני מאוד עצוב", הוא אומר היום, שמונה שנים אחרי הפלישה לעיראק, שבעקבותיה לא נמצא שום נשק להשמדה המונית במדינה. "אבל תן לי פיתרון אחר. אתה יכול לתת לי פיתרון אחר? תאמין לי, לא הייתה דרך אחרת להביא חופש לעיראק. לא היו אפשרויות אחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוא האמין לו. הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סדאם חוסיין. שילם ביוקר
צילום: איי פי
חייל אמריקני בעיראק. "לא היו אפשרויות אחרות"
צילום: רויטרס
מומלצים