שתף קטע נבחר

 

שותף לשעבר: "ראש ויקיליקס מגלומן ומסוכן"

בספר חדש מאת מי שהיה סגנו של אסנג' בוויקיליקס, מוצגת הצצה מרתקת לתוככי ארגון ההדלפות. הכתוב מתאר את ההתנהלותו הלא בוגרת והמסוכנת, לדעתו, של אסנג': "ילדים לא צריכים לשחק עם רובים"

<< ATK: משחק מציאות מועשרת ישראלי חדש

 

התפיסה הציבורית לגבי מייצגה הבולט ביותר של ארגון ויקיליקס, ג'וליאן אסנג' האוסטרלי, נחלקת לשנים: אלו שמעריצים את חתרנותו כנגד האיפול התקשורתי בו נוהגות מעצמות פוליטיות כרצונן, ואלו שחושבים שמדובר ברודף בצע ותשומת לב תקשורית, נטול עכבות מוסריות.

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

אתמול (ג') יצא לאור ספר שמסוגל להטיל מעט אור על דמותו של הרובין הוד השנוי במחלוקת של חופש הביטוי. "Inside WikiLeaks" נכתב על ידי דניאל דומשייט-ברג, מי שהיה דובר ויקיליקס וסגנו של אסנג' (תחת השם הבדוי דניאל שמידט) עד שעזב את הארגון עקב מחלוקות על אופי ניהולו.

 

לפי התקציר בעמוד האמאזון של הספר, נחשפים בו "ההתפתחויות, הצד הפיננסי, והמתחים הפנימיים של ארגון ההדלפות". חלק נרחב מהספר מקדיש דומשייט-ברג לסיבות שגרמו, לטענתו, לעזיבתו ב-2007. בין הסיבות הוא מונה את חוסר השקיפות, נטישת הנייטרליות הפוליטית, והתמקדותו ההולכת וגוברת של אסנג' בצבירת כוח".

 

בהודעה לעיתונות שצורפה לספר נכתב:

"דומשייט-ברג פרש מויקיליקס, מיואש...מהתמקדותו בכוח של מה שהוא - ויתר החברים המרכזיים של ויקיליקס - ראו כהתנהגות של אוטוקרט, מגלומן, ופרנואיד, מצד ג'וליאן אסנג'"

 

ספר ההדלפות שהודלף

באופן אירוני, חלקים מהספר הודלפו ברשת עוד לפני שהוא יצא לאור, ובאתר ההדלפות האמריקני cryptome.org ניתן למצוא סריקות מהגרסה האנגלית שלו. הנה מקבץ קטן של ציטוטים ממנו:

 

"נושא קבלת תשלום עבור הוידאו (של רצח האזרחים וכתבי רויטרס בבגדד, ש.ד.) הותיר טעם רע בפי, ולא הייתי היחיד שהרגיש כך. אך ג'וליאן תמיד קטע את השיחות ביני ובין האחרים. 'אל תטילו ספק

בזמן משבר', היתה אחת מהתשובות המועדפות עליו לכל שאלה קריטית שנשאלה"

 

"הקריטריון העיקרי של ג'וליאן בנוגע לאישה היה פשוט. היא היתה צריכה להיות צעירה. עדיף לפני גיל 22. זה היה ברור שהיא לא תוכל להטיל בו ספק. "היא צריכה להיות מודעת לתפקידה כאישה", הוא נהג לומר. הוא גם הסכים שתהיה חכמה..."

 

לפי ציטוט אחר, דומשייט-ברג מספר שאסנג' איבד את השליטה על אתר הארגון בספטמבר 2010, כתוצאה מכך שהוא ומתכנת בכיר לשעבר בויקיליקס השתלטו על מערכת מסירת ההדלפות ועזבו את הארגון יחד עם כל המסמכים שהיו במערכת בזמן זה:

 

"ילדים לא צריכים לשחק עם רובים. זה היה הטיעון שלנו להוצאת פלטפורמת מסירת ההדלפות משליטתו של ג'וליאן... לא נקטנו בצעד זה כדי להזיק לג'וליאן אישית. לא הונענו על ידי נקמה... פשוט החלטנו להרחיק את הצעצועים המסוכנים האלו כן שג'וליאן לא יעשה עוד נזק לאף אחד אחר".

 

חופש הביטוי או נקמה

דומשייט-ברג, בוגר מדעי המחשב שגדל בגרמניה, הקים לאחר שעזב את ויקיליקס ב-26 לינואר 2011, אתר הדלפות מתחרה בשם OpenLeaks. במטרה לשמור על שקיפות ולהמנע ממתקפות ישירות מגורמים פוליטיים, האתר לא יעניק גישה חופשית למסמכים לגולשים, אלא רק יהווה צינור בטוח להעברת מידע מודלף רגיש לגורמים עיתונאים ואחרים.

 

הספר יצטרף לרשימת ספרים האחרים שכבר ניסו לפצח את דמותו של אסנג' וארגונו מכיוונים עיתונאים ותקשורתיים, ביניהם ספר של עיתון הגארדיאן על הקשר בין שניים מעיתונאיו (דוויד לי ולוק הארדינג) לארגון, וספר נוסף של הניו יורק טיימס בשם "Open Secrets", המתעד את הדלפות ויקיליקס בהקשר של הדיפלומטיה האמריקנית.

 

אומנם הספר יצא לאור ב-12 שפות רק אמש, אך כבר נשמעים קולות המבקרים את חד צדדיותו של דומשייט-ברג בספר, וטוענים שהוא מריח פחות כמו תיעוד חשוב של ארגון הדלפות במבט פנימי, ויותר כמו נקמנות של חבר עבר ממורמר.

 

אופטימוס 3D: הסלולרי שיעצור את נשימתכם >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מושמץ על ידי קולגות. אסנג'
צילום: רויטרס
מומלצים