לנהוג, לאכול, להתפעל
מה אפשר לאכול על הדרך? שרית סרדס-טרוטינו ראיינה עשרה שפים שחשפו את פונדקי הדרך הסודיים שהם אוהבים לאכול בהם, מקומות לא יקרים ועם הרבה נשמה. ויש גם בונוס: גרסה ביתית ל"פופאיי" של ורדה מצומת מסמייה
שף צחי בוקששתר: שיפודי אולגה, ארומה של אש
"שיפודי אולגה היא לא מסעדה סודית ליודעי ח"ן. כמעט לא נעים להמליץ עליה, כדי לא להוסיף עוד נדבך לערימה של המלצות. אבל חשוב שכולם יידעו שיש מקום כזה, שמשאיר בפה תערובת של טעמים נקיים, ברורים, עם ארומה של אש. מקום משפחתי אבל גדול, טעים מאוד, מאלה שיוצאים מהם עם חיוך של סיפוק.
"הסלט החריף, הקלוי על האש, יחד עם שאר הסלטים הטריים - מעולים. מזמן לא נהניתי ככה מכרוב. גם הטחינה מדהימה. זה אחד ממקומות הבשר הכי מוצלחים שאני מכיר. האנטרקוט מצוין, המון חלקי פנים טריים מאוד ונהדרים. איזה תענוג."
שיפודי אולגה, החלוץ ,6 תחנת דלק גבעת-אולגה, טל' 04-6343384 פתוח: א-'ה' ,24:00-12:00 מוצ"ש עד 24:00
שף משה אביב: אוסול חומוס ופלאפל אלוהיים
"כשמגיעים לראש-פינה, חובה לעצור בכניסה פעמיים: פעם כשבאים ופעם כשהולכים. בעיקר כי בכניסה לראשפינה יש מסעדה קטנה, של חומוס ופלאפל, שנקראת אוסול.
"אני אוכל שם המון, בכל פעם שאני מגיע לצפון, לאירועים או לחופשה. איך שאני נכנס אליהם, אני נכנס גם לאווירה המיוחדת של ראש-פינה. החומוס והפלאפל שלהם הם מהטובים בארץ. אני לא יכול לנתח למה בדיוק, אבל הטעם של שתי המנות האלה פשוט אלוהי."
אוסול, בכיכר ליד תחנת משטרת ראש-פינה, טל' 04-6800838 פתוח: א-'ה' 20:00-9:00
פשוט אלוהי (צילום: אפי שריר)
שף אבי ביטון: אל-אסיל, אוכל ערבי גלילי
"אני ממליץ על מסעדה שמסתתרת על כביש עכו-כרמיאל, שבה אכלתי לפני כמה שבועות. זו מסעדה ערבית ושמה אל-אסיל. היא לא מסעדה קלאסית, של שיפודים וסלטים שכולנו מכירים, אלא מסעדה ערבית גלילית, עם תבשילי קדירה שבהם משלבים שורשים ובשרים.
"במטבח של אל-אסיל משתמשים בהמון עשבי תיבול מקומיים. אחת המנות שאכלתי שם הייתה צוואר טלה מעולה במיוחד, המוגשת לצד פיתות טאבון ריחניות וצלוחיות קטנטנות של מטבלים מירקות עונתיים".
אל-אסיל, כביש עכו-צפת, מול ראמה, טל' .04-9587142 פתוח: ב-'ש' 22:00-10:00
שף איל לביא: אלתנור, חומרי גלם נדירים
"בנסיעה מבצרה לקיבוץ יקום עומד מדי יום 'גזלן' בתוך רכב עם מטבח נייד ומכין לאנשים שעוברים שם פרגיות וקבבים נפלאים. יוצא לי לאכול שם לא פעם, ואני אוהב את האוכל שלו מאוד. חוץ ממנו אני אוהב מאוד גם את מסעדת אלתנור, בתחנת הדלק בצומת ריינה, נצרת-עילית. הם מגישים שם מטבח ערבי נהדר, עם חומרי גלם שנדיר למצוא במקומות אחרים."
אלתנור, תחנת דלק סונול צומת ריינה, נצרת עילית, טל' 04-6014948פתוח: א-'ש' 23:00-9:00
שף עומר מילר: פונדק ורדה, עם הצלחה לא מתווכחים
"בתור מי שגדל בדרום, יש לי סימפטיה גדולה לפונדק ורדה בצומת ראם (מסמייה.( כשהיינו נוסעים עם ההורים לבקר את סבא וסבתא בתל-אביב, תמיד עצרנו לאכול 'פופאי' אצל ורדה, עם הרבה טחינה וסלט כרוב. פופאי היא בעצם חביתת ירק, מפוצצת בעשבים. כן, יש בזה גם הרבה שמן, אבל זה טעים לאללה, ועם הצלחות לא מתווכחים. זה פונדק שמאוד מפרגן לחיילים, עוזר ותורם להם וגם מוכר להם אוכל במחיר מיוחד. מאז הילדות יש לי פינה חמה בלב למקום הזה, וכשהוצאתי ספר בישול, הקדשתי להם את אחד המתכונים: 'פופאי' בגרסה שלי" (ראו מתכון.(
פונדק ורדה, צומת ראם מסמייה, טל' 08-8502653 פתוח: א-'ה' ,19:00-7:00 ו' 14:00-7:00
פונדק ורדה (צילום: גדי קבלו)
שף אליעזר לויה: אצל יוחנן, אוכל תימני אותנטי
"לפעמים אוכל טוב מסתתר במקומות שבהם אתה הכי פחות מצפה למצוא אותו. יש בנס-ציונה מסעדת פועלים קטנה וחמודה שאני ממש אוהב. קוראים לה 'אצל יוחנן,' והיא מגישה אוכל מהמטבח התימני. הכל טרי-טרי, נקי מאוד, והכי חשוב - תימני אותנטי. המנות הכי מוצלחות בעיניי אצל יוחנן הן מרק רגל ותבשיל בשר בחוואיג."'
אצל יוחנן, הפטיש 1 נס-ציונה, טל' 08-9300599 פתוח: א-'ה' ,17:00-8:00 ו' עד 15:00
שף חיים טיבי: קצה הנחל טרי, מתובל, שונה ומיוחד
"אני מת על מסעדת 'קצה הנחל' בכניסה לקיבוץ גינוסר. זו מסעדה שמגישה מאכלים לבנוניים, והאוכל מאוד טרי, מתובל, שונה ומיוחד. אני ממליץ במיוחד על הקבאבים הנהדרים, שמכינים מבשר טרי של בקר וכבש. בעיקר הקבאב עם הבצל והצנוברים. יש שם עוד מאכלים מסורתיים, ששף המסעדה והבעלים, יוסף חנא, הביא מבית אמו ושידרג. למשל החשווה - אורז עם בשר וצנוברים - וסלטים לבנוניים כמו שנקאליש או חציל הנזיר. המחירים שם נוחים, ואני מאוד אוהב לבוא עם המשפחה, כי המסעדה מאוד גדולה, יש מרחב, והילדים יכולים להתרוצץ בלי בעיה. אנחנו שם לפחות פעם בשבועיים."
קצה הנחל, בכניסה לקיבוץ גינוסר, טל' 04-6717776 פתוח: א-'ה' ,21:30-9:30 שישי-שבת עד 24:00
קצה הנחל (צילום: אלעד גרשגורן)
שף בועז קאירי: פונדק אסא מהיר, יעיל וטעים מאוד
"יש לי סדר יום צפוף ועמוס מאוד, אבל כשיש לי חצי שעה פנויה, אני הולך לאכול בפונדק אסא בצומת בית-דגן. פונדק אסא הוא מקום ותיק, מהיר, יעיל וטעים מאוד. אתה נעמד בתור, שמתקדם מהר גם כשהמקום עמוס, מקבל את המנה, מתיישב ליד אחד השולחנות, אוכל וממשיך לדרכך. אני מאוד אוהב להזמין שם פרגיות, ובדרך כלל משתדל להגיע שלא בשעות העומס, בוודאי לא בסופי שבוע. את הפונדק אני מכיר מגיל ,10 וכבר יותר מ40- שנה אני אוכל שם לפחות פעם בחודש, כשאני עולה מתל-אביב בחזרה הביתה, לירושלים."
פונדק אסא, צומת בית-דגן, טל' 03-9600888 פתוח: כל השבוע 01:00-10:00
שף יואב בלימן: הארזים הגעתי בטעות, מאז חוזר שוב ושוב
"בכניסה לאזור התעשייה של שלומי נמצאת מסעדת הארזים. זו מסעדה ותיקה וקטנה, בסגנון לבנוני, שאני מאוד אוהב לאכול בה. בפעם הראשונה, הגעתי למסעדה בטעות, אבל אחרי שאכלתי פעם אחת, מצאתי את עצמי חוזר לשם שוב ושוב. יש להם את החומוס הכי טעים שאכלתי אי פעם. זה חומוס שונה מזה שאנחנו אוכלים בדרך כלל. יש להם כל מיני תבשילי כבש ומאכלים עם שמות לבנוניים שנשמעים לי מוזרים: מפרוש, מדפונה, מסחב. אני מאוד אוהב את המטבח הלבנוני."
הארזים, כביש 899 ליד הפנייה לחניתה, שלומי, טל' 04-9875244פתוח: כל השבוע 24:00-9:00
שף יואב בר: קאפ קפה, אשתי ואני מלקטים את השאריות
"בכניסה למושב בני-ציון, בתחנת הדלק דור, יש בית-קפה קטנטן וחמוד בשם 'קאפ קפה.' בבוקר, כשיש לי כמה דקות פנויות, אני מאוד אוהב לשתות שם קפה עם אשתי. בשבתות, כשאנחנו נוסעים עם הילדים לספארי, אנחנו עוצרים שם לקחת קפה ולקנות כריכים לילדים. הבן שלי תמיד מזמין שם סנדוויץ' טונה, הבת תמיד בוחרת בקלצונה, ואשתי ואני מלקטים את השאריות... מי שלא מכיר בטוח שזו סתם תחנת דלק, אבל למעשה זה מקום ממש קטן, חמים ונעים, שמשמש אבן שואבת לרוכבי אופניים ואצנים שעוצרים שם כדי לאכול. הכל מאוד טרי, הם מכינים את הכריכים ממש מול עיניך, והשירות מאוד נעים."
קאפ קפה, תחנת הדלק דור בכניסה לבני-ציון, טל' 09-7443235 פתוח: כל השבוע ,21:00-7:00 ו' עד 18:00
"פופאיי" (חביתת ירק)
בנוסח פונדק ורדה: המתכון של שף עומר מילר: "אני עוד יכול לשמוע את עצמי אומר: "יאללה, אבא, תעצור, חייבים לאכול פופאי בפיתה." אין חייל במדינה שלא עצר בפונדק ורדה לחביתת ירק, הנתונה בתוך פיתה עמוסה בטחינה ובחריף. הנה הגרסה שלי לקוקו סבזי (חביתת ירק."(
המרכיבים (ל-2-4 מנות):
4 ביצים
2 כפות שטוחות קמח
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
2 כוסות גבעולי בצל ירוק קצוצים
1 כוס עלי תרד טורקי קצוצים
1 כוס פטרוזיליה קצוצה 1
כוס שמיר קצוץ
2 כפות צנוברים קלויים
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- טורפים ביצים עם קמח, מלח ופלפל שחור בקערה. מוסיפים עשבים קצוצים וצנוברים ומערבבים.
- מחממים מחבת טפלון עם שמן זית ויוצקים לתוכה את תערובת הביצים. מגבירים את הלהבה למקסימום למשך דקה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים מכוסה 4-6 דקות. מסירים את המכסה ובודקים אם החביתה מוכנה. הופכים לצד השני, מטגנים עוד חצי דקה ומגישים.
- אפשר לאכול גם קר.
(מתוך "מטבח ישראלי," מאת עומר מילר, הוצאת "על השולחן("
הכתבה פורסמה במוסף "24" של "ידיעות אחרונות"