לטרוף את יפו
הברים מגניבים, המסעדות משובחות, הסצנה רותחת ואפילו תצליחו למצוא חניה. עזבו אתכם מתל-אביב הצפופה, מוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות" לוקח אתכם לסיור בכל המקומות הטעימים שיש ביפו
שקוף
תשכחו מכל מה שאתם יודעים על הקולינריה המקומית. בשקוף עושים את זה אחרת, אבל דומה מאוד למסעדות נחשבות בעולם, כמו נומה בקופנהגן. קבבונים בטחינה וחציל ביוגורט לא תמצאו פה. לעומת זאת, תיתקלו בחוויה אסתטית חדשנית ויוצאת דופן, כשלא תמיד ברור האם הדגש פה אמנותי, עיצובי או קולינרי. המסעדה יפהפייה, המטבח פתוח מכל כיווניו, שולחן הבר שמולו יושבים האורחים הוא למעשה שולחן אור. המנות, שהרכבן משתנה מדי יום, כוללות שעשועים מולקולריים והרכבים מעט מוזרים. לא כולם מתחברים לסגנון הזה, יש להודות. בתחילת הדרך הוצעו בשקוף רק שני מסלולי ארוחות טעימות - של 3 ושל 5 מנות. עכשיו, בתום תקופת ההרצה, החליטו להתגמש קצת, ומאפשרים גם לבחור מנות בודדות מתפריט פתוח. אין ספק שהשף אלדד שם טוב מציג חדשנות פורצת דרך. אבל האם המסעדה הזאת תצליח להאריך שנים? ימים יגידו.
• שקוף, מגן אברהם 2 יפו, טל' .03-7586888 סגור בימי ראשון
שקוף (צילום: שי קרמר)
השווארמה של בינו
קחו בחשבון סכנה אחת, ברורה ומיידית: ככל הנראה, מנה אחת לא תספיק לכם. השווארמה של בינו גבסו באמת מופלאה. ליד העמוד ניצב שווארמיסט טורקי, ועל העמוד מסתובב גובלן בשרי עשוי ביד אמן: כבש טחון המשובץ בפרוסות עגל, ומעל לכל שומן כבש ניחוחי, יחד עם עוד איזה תבלין סודי. הקומבינציה כולה ראויה להכתיר את גבסו באופן רשמי לפרופסור שווארמה. למרבה הצער, מדובר בתענוג לא זול יחסית לשווארמיות אחרות: 28 שקל למנה בפיתה, 45 שקל בצלחת.
• שווארמה בינו, רזיאל 26 (בפסאז' של ד"ר שקשוקה) יפו, טל' 03-5186560
שווארמה בינו (צילום: יובל חן)
שאפה בר
שאפה, המספרה החמודה של שירה פטל ושירי אסא בשוק הפשפשים, הציעה כוסית ערק לקליינטים שבאו לשם לחפש לוק מקורי. אחר כך נוסף בר סמוך למספרה. כצפוי, גם שם מסתובבים אנשים עם עיצובי שיער מצחיקים. בכל ערב יש פה חגיגה. מסיבות רחוב עם די-ג'יי, הופעות של הרכבים סודיים, ריקודי פלמנקו או כלייזמרים. בתפריט: סלט חסה המכונה חסק'ה; סביצ'ה מ"דג נושך אבל אוהב אדם," ופבלובה המכונה מפלצת. יש פה תחושה של המסיבה הטובה בעיר. רוצו להסתפר לחבר'ה.
• שאפה בר, נחמן 2 שוק הפשפשים יפו, טל' .03-6811205 סגור בימי ראשון
קלמטה
מסעדה חדשה במיקום הכי יפה ביפו: בית אבן משוחזר ביפו העתיקה, המשקיף על הים והנמל. המקום קטן, אפילו צפוף, אבל בקיץ תתמלא גם הרחבה ממול. המוזיקה יוונית, גם האוכל נוטה ליווני, והאווירה הכללית מדליקה. אהבנו סביצ'ה בסגנון ערבי, שמשלבת דג נא, כרוב ובצל, כוסברה, בורגול והמון לימון. למרות מיעוט הדג, השילוב בין סביצ'ה לטאבולה מצא חן בעינינו. יש פה גם סופלקי לא רע וכנאפה נהדרת: נטולת צבעי מאכל, ללא תועפות סוכר ומתובלת בדייקנות בזעפרן. יופי של מקום.
• קלמטה, כיכר קדומים 10 יפו העתיקה, טל' 03-6819998
עמליה
בית קפה חדש-דנדש. הקונדיטורית המוערכת נעמה שטייר, שעבדה במסעדות משובחות בניו-יורק ובצרפת ושימשה כשף-קונדיטורית במסעדות הרברט סמואל וטאפאס אחד-העם - הקימה מקום מקסים משלה. עמליה, מול המזרקה של תיאטרון נגה, נפתחה לפני כמה שבועות ומוגדרת "פטיסרי יפואי." המקום מציע עוגות, עוגיות, מאפים ומגוון לחמים, עם בית קפה שמגיש כריכים, סלטים, קישים וארוחות בוקר לאורך כל היום. בחוץ תראו כסאות קש, המסודרים ממש כמו בבתי הקפה של פאריז. בפנים תמצאו סנדביץ' טוניסאי מעולה בתוך לחמניית פריקסה אפויה, כריך של חזה עוף בסומאק ובצל מטוגן בלחמניית שומשום ופרג, סלט של סלק צלוי עם אנדיב, אגסים, גבינה כחולה ואגוזי לוז. מה עוד? מאפים כמו לחמעג'ון עם בשר קצוץ, נאן הודי במילוי תפוח אדמה ואפונה, פיסלדייר צרפתי עם בצל מטוגן, אנשובי וזיתים שחורים. הכי כיף לשבת פה בנחת, לבהות במזרקה היפה, להתעלם משאר התפאורה היפואית הג'יפאית, ולאכול אגס בנדיקט צהבהב- חלמון על מצע חצילים מעודן. תענוג.
• עמליה, נחמה 2 יפו, טל' 03-7167351
עמליה (צילום: מור סגל)
חג' כחיל
אם עד היום נאלצו תושבי גוש דן להעפיל צפונה כדי למצוא מסעדות ערביות שמגישות מנות כמו חוביזה, תרד בר ועולש בר, צוואר ממולא וקבב חלבי - אין יותר סיבה לשרוף דלק יקר. מעכשיו אפשר לפגוש את המנות האלה גם ביפו. לפני כחודש וחצי, על כיכר השעון, פתח נעים חג' כחיל מסעדה חדשה ומושקעת שמגישה אוכל מזרחי משובח במחירים הגיוניים מאוד. ערכת סלטים נדיבה, מגוונת ורעננה תעלה לכם 20 שקל. קבב מעולה שבמעולים 24 - שקל לשיפוד. מחאמאר של עוף עם בצל וסומאק על פיתה עיראקית 50 - שקל. יש פה טאבון שבו אופים פיתות עיראקיות דקות, ויטרינת בשרים מרשימה ומלצרים שמפגינים המון רצון טוב. מקום מושלם להביא אליו אורחים מחו"ל, כדי שיתוודעו לקסם המטבח המזרחי.
• חג' כחיל, רזיאל 18 (כיכר השעון) יפו, טל' 03-6831239
שרקוטרי
מלכת שוק הפשפשים. לא ממש חדשה, פועלת כבר יותר משנתיים, אבל שולטת ביד רמה על הסצנה היפואית, בערב אך גם בצהריים. הנקניקים פה, למרות שמה המחייב של המסעדה, אינם הצד החזק של התפריט. הפסטות דווקא כן. בכל מקרה, אל תרשו לעצמכם לפספס את השייטל המצוין והשפצלי המקומי, שמטוגן קלות אחרי הבישול ויעניק לכם פיסה קטנה של אושר.
• שרקוטרי, רבי חנינא 3 יפו, טל' 03-6828843
שרקוטרי (צילום: יובל חן)
קפה עלמה
בית קפה שכונתי קטן וחמוד, השלוחה של קונדיטוריית "פיס אוף קייק" שמעבר לכביש. מנות כמו שקשוקה וסלט אמנם נראות שגרתיות, אבל יש בהן טוויסטים רעננים והן עשויות כהלכה. במשך כל היום אפשר ליהנות פה מקפה ועוגה במחיר משעשע של 20 שקל - כל סוגי הקפה, כולל קפוצ'ינו ואספרסו, ומבחר גדול של עוגות: שמרים, תפוחים, פרג, שוקולד, עוגת קרמבו ועוד. לחילופין, חובבי המלוחים מוזמנים לבורקיטס בולגרית במקום לעוגה, והרגישים לגלוטן יכולים לקבל עוגה ללא קמח.
• קפה עלמה, יהודה הימית 19 יפו, טל' 074-7037474
קפה עלמה (צילום: יובל חן)
איטלקיה בפשפשים
דומה שהזמן עושה טוב לאיטלקיה בפשפשים. מה שהתחיל באוכל קצת צולע, עם פיצות טובות ותו לא, מתפתח בזמן האחרון למסעדת קז'ואל סבירה, בפינה הכי שווה בשוק. המבנה שבו שוכנת המסעדה הוא באוהאוס משוחזר, הרצפה מורכבת מריבועי שחור-לבן, והמפות - איך אפשר שלא לגלוש לקלישאה האיטלקית האולטימטיבית - משובצות באדום-לבן. עם שפע של פיצות ופסטות, גם משפחות עם ילדים ימצאו את עצמן פה בקלות.
• איטלקיה בפשפשים, עולי ציון ,16 יפו, טל' 03-6829678
האיטלקיה בפשפשים (צילום: יובל חן)
מרגוזה בר
אחד הברים הכי שמחים ונטולי פוזה במתחם השוקק של שוק הפשפשים. המוזיקה מגוונת: קאנטרי, רוק ופאנק, הופעות אלקטרו-אקוסטיות מדי פעם, וסוגים שונים של מסיבות רחוב. תפריט הבר פשוט, לא יומרני, אבל מאוד ידידותי: נשנושים שהולכים טוב עם בירה, כמו כריכונים או עלי גפן ממולאים. בסך הכל, מקום בילוי מושלם לבני ,35-25 שרוצים ערב נעים ולא מחייב.
• מרגוזה בר, רבי יוחנן 3 יפו, טל' 077-4501766
מרגוזה בר (צילום: יריב כץ)