תוכנית בי-ם: להרחיב את הר חומה ב-250 דונם
ביום שני תדון הוועדה לתכנון ובנייה בעירייה בהרחבת השכונה שבדרום ירושלים ב-250 דונם לצורכי הקמת בתי כנסת, גן ילדים ובריכה. "סטירת לחי לתהליך השלום", אמרו המתנגדים
ביום שני האחרון אישרו חברי הוועדה הקמת שלוש תוכניות דיור חדשות, שכוללות 124 דירות בשכונות רמות ופסגת זאב. כעת, הונחה על שולחן הוועדה תוכנית להרחבת שכונת הר חומה במזרח הבירה ב-250 דונם.
בנייה בהר חומה. "לברך על קידום התכנון" (צילום: רויטרס)
אישור סופי של התוכנית עלול לעורר ביקורת מדינית רחבה, שכן לא רק שמדובר בכמות גדולה מאוד של שטח, שכונת הר חומה נמצאת במוקד המחלוקת בין ישראל והפלסטינים. השכונה שנוסדה בשנת 1997, נבנתה תחת התנגדות בינלאומית בהסבר שהיא מהווה חיץ בין השכונות הערביות במזרח ירושלים לבית לחם.
במסגרת תוכנית ההרחבה, שיזם משרד השיכון, יתווספו לחלק ב' של השכונה 50 יחידות דיור ושורת מבני ציבור, בהם,
שמונה בתי כנסת, גן ילדים, בית ספר לחינוך מיוחד, מעון יום ובריכת שחייה.
בדיון שיתקיים ביום שני הקרוב תדון הוועדה בהתנגדויות תכנוניות לפרויקט הבנייה. חברי הוועדה צפויים לתת לפרויקט תוקף, דבר שיהווה המלצה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מרד הפנים לאשר סופית את הרחבת השכונה.
"יש לברך על קידום התכנון", אמר יו"ר סיעת הליכוד בעירייה וחבר הוועדה, עו"ד אלישע פלג, "התוכנית להרחבת שכונת הר חומה עוכבה במשך תקופה ממושכת ללא כל הצדקה, ואני מקווה שהעובדה שמשרד הבינוי והשיכון סוף סוף מגיש את התוכניות לאישור הוועדה, יש בכך סימן לבאות - שההקפאה של הבנייה בשכונות החדשות של ירושלים הגיעה לקיצה".
עו"ד פלג הוסיף כי "בעתיד נראה תנופת תכנון ובנייה רחבת היקפים בכל השכונות החדשות בירושלים, שכן יש מחסור אדיר של אלפי יחידות דיור ומבני ציבור הנחוצים לתושבי העיר".
"נבנתה בחטא ואחרי הסכם אוסלו"
מנגד, בעמותת "עיר-עמים" זעמו על אישור התוכנית. "בחודשים האחרונים, רשויות התכנון בירושלים התירו כל רסן ומקדמות בפראות בניית מאות יחידות דיור חדשות בירושלים המזרחית, תוך הפרה חמורה של הסטטוס קוו בעיר". לדבריהם, "המצב בו רשויות תכנון טכנוקרטיות חורצות את גורלה המדיני של ירושלים ובמידה רבה של ישראל על-ידי
קביעת עובדות מרחיקות לכת בשטח, הוא בלתי נסבל".
בנוסף לתוכניות הבנייה, שלשום נחשפה ב-ynet תוכנית משרד הביטחון להעברת מכללות צה"ל לירושלים, גם כן מחוץ לתחומי הקו הירוק. התוכנית, שמתוכננת לקום בין האוניברסיטה העברית לאוניברסיטה המורמונית בשכונת ואדי ג'וז, מתפרשת על-פני 32 דונם, וכ-1,400 חיילי צה"ל צפויים לשרת כדרך קבע באתר המכללות החדש.
"הרחבת שכונת הר חומה שונה מיתר השכונות היהודיות מאחר והיא נבנתה בחטא ואחרי הסכם אוסלו", אמר יו"ר סיעת מרצ בעירייה, יוסף (פפה) אללו, "אין ספק כי תוכניות אלה יפגעו בכל ניסיון להגיע להסדר עתידי עם הפלסטינים".
אללו הדגיש כי "המשך הבנייה בשכונה מהווה סטירת לחי לתהליך השלום ומציג אותנו כמי שאינו מעוניין ומחויב לתהליך של הידברות. לאט לאט אנחנו דוחפים את עצמנו לדרך ללא מוצא ואני בטוח שהמחאה תבוא לא רק מהכיוון הפלסטיני אלא תהיה בינלאומית".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "ירושלים אוחדה לפני למעלה מ-40 שנה
ומאז לא חל כל שינוי במדיניות הבנייה. העירייה ממשיכה לקדם בנייה ליהודים ולערבים כאחד על-פי תוכנית המתאר".
עוד ציינו בעירייה כי "בנייה חדשה בירושלים היא הכרחית להתפתחות העיר ולמתן אפשרות לצעירים ולסטודנטים לגור ולרכוש בה דירה. חשוב לציין כי הוועדה המקומית מחויבת לדון בכל תוכנית המוגשת אליה על-פי חוק ולכשהיא תגיע לדיון היא תיבחן על-פי קריטריונים מקצועיים בלבד, בהתאם לתוכנית המגדר ללא הבדל דת גזע ומין. יש לציין כי בוועדה יובאו לאישור גם עשרות יחידות לתושבים ערבים כמו בכל שבוע".