ספר חדש בטורקיה: "הנשיא גול רצח אנשי שמאל"
השלדים בארונו של הנשיא הטורקי הוצאו 42 שנים אחרי העימות האלים באיסטנבול בין פעילי שמאל לבין אנשי ימין. קצין צבא לשעבר האשים כי הוא לקח חלק פעיל ברצח שני אנשי אופוזיציה, שבעטיו נמלט לחו"ל. גול מכחיש ומאיים בתביעה
חוגי השמאל בטורקיה ציינו שלשום (יום ד') 42 שנים ל"יום ראשון השחור". מתנגדי השלטון שהתסיסו ב-1969 את המדינה בגל מחאה דוכאו ביד קשה, ששיאה באירוע שבו התנפלו על המפגינים פעילי ימין. ההתגוששות התפתחה לקטטה המונית שגבתה את חייהם של שניים מבין אנשי האופוזיציה. בפצע הצורב שהותיר האירוע בזכרונם של הטורקים החל לחטט ספר שפרסם לאחרונה קצין צבא לשעבר, שבו הוא מאשים כי עבדאללה גול, אז אחד מאנשי הימין וכיום נשיא טורקיה, היה אחראי למעשי הרצח ואף לקח בהם חלק פעיל.
ב-17 בפברואר 1969 יצאו 77 ארגוני שמאל למפגן מחאה המוני בכיכר תקסים באיסטנבול, נגד משט צבא אמריקני שעשה דרכו לעבר טורקיה, לאות ידידות וכסמל להתחממות היחסים בינה לבין ארצות-הברית. אל מול המפגינים שהגיעו לכיכר, התאספו אלפי צעירים חברי תנועת הנוער של "מפלגת ההצלה הלאומית", תנועת ימין קיצונית, שהגיעו למקום כשהם מחביאים בתוך עיתונים ומגבות שלשלאות ברזל ואלות.
הם המתינו לשעת כושר, אז שלפתע שלפו את הנשק שהחביאו והסערו באכזריות על המפגינים. בסופו של דבר, הסתיימה ההתנגשות האלימה בין הצדדים בשני הרוגים ובכ-100 פצועים משני המחנות. מחבר הספר, ארול בילביליק, קצין בדימוס בחיל הים הטורקי, האשים את גול, שהיה אז חבר איגוד סטודנטים שזוהה עם הימין האיסלאמי הלאומני, במעורבות ישירה במעשים.
הספר יצא לאור כבר לפני כמה חודשים, ואתמול זכה לסיקור תקשורתי נרחב בכלי התקשורת בטורקיה. בין היתר, טען בו המחבר כי גול, שחשש אז שייעצר בעקבות מעשיו, נאלץ לעזוב את לימודי הכלכלה שהחל ועקר לבריטניה, שם השלים אותם. הוא אף טען כי בעקבות הפרשה, אחרי שהשלים את לימודיו, פנה הנשיא הטורקי לסעודיה, שם עבד במשך שנים כבנקאי.
הנשיא הטורקי, שבאופן לא מפתיע קיבל בזעם את ההאשמות, מיהר להכחיש מכל וכל את הדברים. העיתונות שם דיווחה כי מקורביו אף איימו שיגיש נגד המחבר תביעת דיבה.