פרס נגד חוק הצינון: 'חבל לאבד אדם כמו אשכנזי'
נשיא המדינה סבור ש"מי שסומכים עליו שינהיג את צה"ל ואת מערכת הביטחון, יש לסמוך עליו שלא יערב פוליטיקה בשיקוליו לפני הפרישה"
האזרח מספר 1 תומך בזכות של החייל מספר 1 עד לאחרונה להפוך לנבחר ציבור: ועדת השרים לענייני חקיקה מנעה לפני כמה שבועות את אישורו של חוק אשכנזי, שנועד לקצר את תקופת הצינון של קצינים בכירים בצה"ל, לאחר תום תקופת השהות והמעבר לזירה הפוליטית. עם זאת, הספקולציות והשיח במערכת הפוליטית סביב האפשרות כי הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי יצטרף למערכת הפוליטית לא נפסקו מאז. הפוליטיקאים המשיכו לדון באפשרות כי הרמטכ"ל היוצא יצטרף לאחת המפלגות, בשל הפופולאריות הרבה לה הוא זוכה.
החוק קובע כי קצין בכיר שפושט מדים לא יוכל להיכנס לפוליטיקה בשלוש השנים הראשונות לאחר שיחרורו. בכנסת הציעו לקצר את התקופה לשנה וחצי.
בקרב פוליטיקאים הדעות חלוקות באשר לעתידו של אשכנזי ולגבי הזכות שלו להצטרף לפוליטיקה בתקופה הקרובה. מי שבטוח
כי הרמטכ"ל לשעבר צריך להמשיך לתרום מניסיונו הרב ומיכולותיו למערכת הציבורית הישראלית, הוא נשיא המדינה שמעון פרס.
הנשיא הבהיר לאחרונה בכמה הזדמנויות שונות כי הוא חושב שאשכנזי צריך להצטרף לזירה הפוליטית ולתרום מיכולותיו. הנשיא גם הבהיר כי הוא מתנגד לחוק הצינון, המונע מאלופים ומקצינים בכירים נוספים להצטרף לפוליטיקה למשך שלוש שנים לאחר פרישתם מן הצבא.
אשכנזי ופרס בשבוע שעבר בבית הנשיא (צילום: נועם מושקוביץ)
הנשיא סבור כי "מי שסומכים עליו שינהיג את צה"ל ואת מערכת הביטחון, יש לסמוך עליו שלא יערב פוליטיקה בשיקוליו לפני הפרישה. יהיה זה חבל לאבד אדם כמו אשכנזי, בעל יכולות רבות ובעל תכונות של מנהיגות. אשכנזי יצטרך להיות חלק מן המערכת הציבורית ולהמשיך לדגום לציבוריות הישראלית ויש לו את כל הכישורים לכך". עם זאת, יש לציין, הנשיא אינו פועל בשום דרך לשנות את החוק.
לא מעט פוליטיקאים ובראשם שר הביטחון, אהוד ברק, חששו מהאפשרות כי אשכנזי יצטרף למערכת הפוליטית, בעיקר בשל הפופולריות הרבה לה הוא זוכה. גורמים שונים העריכו כי ברק שכנע את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להפעיל את השפעתו על שרי הליכוד בוועדת השרים לענייני חקיקה ולדרוש מהם להצביע נגד קיצור תקופת הצינון של קצינים בכירים, כפי שהובא לפני הוועדה.
ברק עצמו סירב להתייחס לנושא באופן רשמי וכך גם נתניהו, אולם על רקע המתיחות בין ברק לאשכנזי ברור כי לשר הביטחון נוח הרבה יותר כאשר קצין בדרגתו של הרמטכ"ל לשעבר, אינו מצטרף למערכת הפוליטית ואינו מהווה איום על מעמדו.
בעת ההצבעה על מה שמכונה "חוק אשכנזי" ברק היה עדיין חלק ממפלגת
העבודה ורק שבועות לאחר מכן פרש יחד עם ארבעה חברים נוספים והקים סיעה עצמאית שנותרה בממשלה.
שאלת תקופת הצינון של קצינים בכירים בצה"ל נמצאת עדיין על סדר יומה של המערכת הציבורית והפוליטית, אך לפי שעה נראה כי בעתיד הקרוב לא צפוי לחול שינוי ומי שפרש מצה"ל בתקופה האחרונה יצטרך להמתין תקופה ארוכה עד שיוכל להמשיך ולתרום למערכת הפוליטית.
לידיעה זו ניתן להגיב רק בעמוד הפייסבוק של ynet
Read this article in English