יהודי טורקיה על הכוונת: "לא ברור מה יהיה מחר"
הנציגויות הדיפלומטיות של ישראל, לפי דיווחים, פונו מיושביהן, אבל חברי הקהילה היהודית באיסטנבול חיים בצל החשש שישמשו מטרות לנקמת חיזבאללה. בשיחה עם ynet הם לא חסכו ביקורת מראש ממשלתם: "לשלוח את ארדואן הביתה"
החשש כי נקמת חיזבאללה, במלאת שלוש שנים לחיסולו של עימאד מורנייה ממשמשת ובאה, הביא את ישראל, לפי דיווחים בטורקיה, לפנות את בניין השגרירות באנקרה ואת הקונסוליה באיסטנבול. אבל בזמן שהצוות הדיפלומטי הישראלי ככל הנראה כבר הגיע לחוף מבטחים בארץ, גובר החשש בקרב יהודי טורקיה מפני תרחיש בו יהפכו למטרות עבור אנשי ארגון הטרור השיעי. שניים מהם סיפרו הלילה (יום ו') ל-ynet על הפחד שמלווה אותם ועל הכרסום בתחושת הביטחון.
העיתון הטורקי "מילייט" ציטט גורם בקונסוליה הישראלית באיסטנבול שאמר כי "הנציגויות סגורות מיום שישי שעבר, ולא ברור מתי הן ייפתחו שוב בשל מתקפה שמתכנן חיזבאללה כנקמה על חיסולו של עימאד מורנייה".
גם היהודים המקומיים מרגישים היטב את האווירה המתוחה, שנוצרה לא מעט בעקבות ממשלו של ארדואן. "זהו בדיוק המצב. אנחנו מדברים כרגע ושומעים אותנו כי יש האזנות", פתח את דבריו סוחר יהודי-טורקי מאיסטנבול שסירב להזדהות בשמו. "בטורקיה אי אפשר לדעת מה יהיה מחר. קורים כאן כל כך הרבה דברים. מה שהבטיח את ההפרדה בין הדת למדינה היה הצבא, אבל לצערי אין כבר כיום את הגנרלים ששמרו על זה בעבר".
הסוחר היהודי תיאר את האווירה הקשה שגררה את העמדתם לדין של 200 בכירי צבא, באשמה שתכננו לחולל מהפכה בטורקיה. "המעצר שלהם ממחיש את האיום עלינו. טורקיה היא דיקטטורה. מסתערים כאן על עיתונים ויש פשיטות על כל מי שמעז לכתוב נגד הממשלה. מי שמדבר יותר מדי, מוצא את עצמו בחקירה".
"דיפלומטים ציונים, צאו מטורקיה". הפגנה נגד יהודים (צילום: AP)
האיש סיפר כי חברי הקהילה היהודית מוטרדים מאוד מהשינויים שפוקדים את טורקיה, ובין היתר ציין כי "מפתחים כאן ידידות עם מדינות עוינות לישראל. זה כמובן מדאיג אותנו, כי אנחנו לא יודעים כבר עד כמה אנחנו באמת מוגנים, כמו לפני כן. למרות שיש משטרה בכל המוסדות של היהודים, עדיין אנחנו לא מרגישים בטוחים באמת".
הסוחר סיפר כי ראה את הקונסוליה הישראלית עומדת בשיממונה. "בהתחלה לא ידענו בכלל למה זה סגור, חשבנו שזה בגלל היחסים בין ישראל לטורקיה. רק אחר כך התברר לנו שזה בגלל ענייני ביטחון. יש כאן מוסדות יהודיים שעלולים להוות מטרה. אנחנו מתפללים בבית הכנסת, וצריך לראות מה יהיה בשבת. בקהילה מנסים לדבר על זה כמה שפחות כי לא רוצים כנראה שנרגיש את האיום".
על הביטחון האישי המדרדר הוא סיפר כי "אני כמובן מעדיף, בזמנים האלה, לא ללכת למקומות ציבוריים שיש בהם יהודים. עדיף לשמור כאן על פרופיל נמוך. מספיק שאני אגיד איפה אני מרגיש בטוח כדי להפוך את המקום הזה למטרה, אז אני מעדיף פשוט לא לדבר. תמיד היה כאן איום מסוים, אבל עכשיו כנראה שזה מחריף כי יש פחות שיתוף פעולה מודיעיני בין ישראל לטורקיה".
הוא חתם את השיחה וקרא "ליהודים, במיוחד לאלה שגרים בארצות-הברית, שיידאגו לשלוח את ארדואן ואת הממשלה שלו הביתה".
"משתדלים לשבת בבית, יוצאים פחות"
ג'קי אנג'ל, יהודי מאיסטנבול שדווקא לא חשש לחשוף את פרטי זהותו, הבחין גם הוא באווירה החריגה.
"שמענו ששתי השגרירויות סגורות בלי שבכלל פרסמו למה ואיך. שמענו שיש התרעות, וזו הפעם הראשונה שאני זוכר שקורה דבר כזה והשגרירות סגורה במשך שבוע. בהתחלה חשבנו שזה בגלל היחסים בין ישראל לטורקיה, עד שהבנו שזה ביטחוני".
אנג'ל, שעובד בתחום הטקסטיל, סיפר כי סגירת הנציגויות הדיפלומטיות על רקע המתיחות הביטחונית הפכה לשיחת היום בקרב חבריו היהודים בטורקיה. "נפגשתי עם הרבה שמודעים למצב הזה אבל הם לא ידעו כלום. אחר כך שמעתי שכל העובדים בקונסוליה לא יוצאים החוצה".
ואיך הוא בעצמו מתמודד עם המצב? "זה לא מפחיד, אבל אנחנו בהחלט הרבה יותר נזהרים. כרגע אנחנו משתדלים לשבת בבית, ופחות יוצאים החוצה. בינתיים אני עובד כרגיל".
Read this article in English