שתף קטע נבחר
 

היום: חוק ששינסקי מגיע לוועדת השרים לחקיקה

שרי ישראל ביתנו ינסו ברגע האחרון לתקן את הצעת החוק ולקבוע שהמדינה תספק רשת ביטחון לשותפות תמר. השר להגנת הסביבה גלעד ארדן ידרוש עירבון מהמדינה שיבטיח את הגעת הגז לישראל ברבעון הראשון של 2013

ששינסקי עולה שלב: ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר הבוקר (א') את הצעת החוק לשינוי מתווה המיסוי על הפקת גז שנעשית בשטחי ישראל. שר האוצר יובל שטייניץ יציג בפני ועדת השרים - שבראשה עומד שר המשפטים יעקב נאמן - את הגרסה הסופית של החוק.

 

חברי הוועדה מטעם ישראל ביתנו - יצחק אהרונוביץ' וסופה לנדבר - ינסו להערים קשיים על אישור החוק בפעם האחרונה ברמה הממשלתית. זאת לאחר ששר התשתיות עוזי לנדאו דרש לאחרונה שהמדינה תיתן רשת ביטחון (עירבון) בחוזה של שותפות תמר עם חברת החשמל, בהיקף כ-10 מיליארד דולר.

 

לנדאו סבור שרשת הביטחון תקל על השותפות להשיג את המימון הבנקאי הדרוש להפקת הגז, כך שמועד הגעתו הרשמי למשק (הרבעון הראשון של 2013) יישאר בעינו. מלבד שני שרי ישראל ביתנו, גם השר להגנת הסביבה גלעד ארדן ידרוש עירבון מהמדינה שיבטיח את הגעת הגז לישראל במועד האמור, וזאת כדי שחברת החשמל תחל להשתמש בגז לתחנות הכוח שבבעלותה מוקדם ככל האפשר. לעומת השלושה, הרוב המוחלט מקרב 21 חברי הוועדה הביעו תמיכה בלתי מסתייגת מהחוק.

 

אותן ההמלצות שאושרו לפני כחודש

בכך מגיע אימוץ מסקנות ועדת ששינסקי לשלב אחד לפני השלב הסופי. אם נאמן לא יחליט ברגע האחרון להימנע מלהעלות את החוק להצבעה, ואם שרים אחרים לא יערערו על החלטת הוועדה, הוא יעלה כבר ביום רביעי לקריאה ראשונה בכנסת. אקורד הסיום יהיה אישורו בוועדת הכספים עד סוף מושב החורף.

 

מעיון בהצעת החוק עולה כי המדינה לא שינתה את המלצות הוועדה שאושרו לפני כחודש: שיעור התמלוגים הנוכחי (12.5%) נותר ללא שינוי; הטבת המס של ניכוי האזילה, שאפשרה לחברות להכניס את גודל מאגרי הגז הקטן משנה לשנה כהוצאת פחת ובכך להקטין את חבות המס שלהן, תתבטל; יוחל היטל מס מיוחד על מאגרי גז שיגדיל את הכנסות הממשלה מרמה של 35% כיום לרמה של 52%–62% בעתיד

 

כמו כן, נקבע שיעור פחת מואץ על הוצאות ההפקה; יבוטל הקיזוז בין הוצאות החיפוש של מאגרים שונים, כך שלא ניתן יהיה להחיל הפסדים על מאגר רווחי שבבעלות אותה חברה; יוטל מיסוי מיוחד על השותף הכללי, הגוף שמנהל מטעם שותפויות הגז את פעולות ההפקה.

 

יוטל היטל מס חדש, שנקבע על פי שיטת R פקטור, כלומר קביעת יחס בין ההכנסות הצבורות להוצאות הצבורות. כאשר ההכנסות עולות פי 1.5 על ההוצאות נכנס תשלום ההיטל, שיעלה בהדרגה ויתואם עם רווחי הגופים; ההיטל ינוע בין 20% ל־50% על רווחי היתר, כאשר מאגר שיפותח עד ינואר 2014 יזכה לתמריץ בדמות החלת המס על רווחי היתר רק מתשואה של 200% ומעלה.

 

הוראות אלו יזכו לתקופת מעבר חוק של 48 חודשים, אז ינוע גובה המס בין 43% ל-59%. פרט לכך, המדינה תכיר בהוצאות החיפוש נטו בתום שנת המס שבה החלה ההפקה המסחרית ביחס לסכום הגבוה מבין שתי חלופות: או רף של 370 מיליון שקל, או 15% מהסכום הכולל של הוצאות החיפוש בתקופת הקמת המאגר.

 

התחמקות מהגשת הדו"ח - שנתיים מאסר

אחד הפרטים המעניינים בהצעת החוק הוא חובת הדיווח המוקדם בנוגע לרכיבי היטל הגז שבעל חזקת קידוח רוצה להחיל עליו מבחינת שומת ההיטל. הדו"ח יוגש למס ההכנסה לפני כל שנת מס, ושם תקבע החברה אם היא רוצה לעבוד מול המדינה במטבע שקלי או דולרי.

 

אם לא הוגש הדו"ח, פקיד השומה רשאי להחליט לבד מה יהיה גובה המס, עד לגובה היטל מס אוטומטי של 230%. עוד נקבע כי פקיד המס רשאי לדרוש מקדמות תשלום בגין הפקה עתידית, ומי שינסה להתחמק מהגשת הדו"ח יהיה חשוף לשנתיים מאסר ולקנס כספי של עד 100 אלף שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת ששינסקי
צילום: נועם מושקוביץ'
מומלצים