שתף קטע נבחר

 

וינשטיין על חקירת השמאל: פגיעה בזכויות יסוד

היועץ המשפטי לממשלה השיב לבג"ץ שיש לדחות עתירה נגד יוזמת הבדיקה של מימון הארגונים. עם זאת, הוא הצטרף ליועץ של הכנסת והסביר שאי אפשר להתעלם מ"האפקט המצנן" שעלול להיות לוועדת חקירה על זכויות יסוד

היועץ המשפטי לממשלה השיב היום (א') לעתירה שהוגשה נגד ועדות החקירה הפרלמנטריות לבדיקת מקורות המימון של ארגוני השמאל. פרקליטות המדינה, בשמו של היועץ, עו"ד יהודה וינשטיין, מסרה לבג"ץ כי הדרישה לביטול הוועדות "דינה להידחות, ככל שהן מופנות נגד היועץ המשפטי לממשלה" וכן מכיוון שהחלטה סופית על הקמתן עדיין לא התקבלה. במדינה הפנו את העותרים לעתור נגד הכנסת, "שכן הסעדים המבוקשים נוגדים להקמתו של גוף פנימי שלה".

 

 

"למיטב ידיעת המשיב, טרם נקבע מועד לדיון בהצעות במליאת הכנסת. הנה כי כן, ההצעה להקים ועדות חקירה טרם אושרה, הוועדות טרם הוקמו וייתכן אף שלא יוקמו. על כן, עתירה זו הדורשת ביטולן של ועדות החקירה, שטרם הוקמו, היא עתירה מוקדמת ודינה להידחות על הסף".

 

נוסף על כך, טענו אנשי פרקליטות המדינה כי הדרישה מהיועץ המשפטי לממשלה למנוע את הקמת הוועדות אינה רלוונטית, שכן הדבר כלל אינו מצוי בתחום סמכויותיו.

"העותר לא הצביע על סמכות סטטוטורית של הממשלה, ובכלל זה היועץ המשפטי לממשלה, שבגינה הוא דורש צו אופרטיבי מבית משפט זה".

 

עם זאת, מתחו נציגי הפרקליטות, בשמו של וינשטיין, ביקורת על המהלך כולו. "מדובר בוועדה שהיא, כך נראה, נטולת סמכויות כלפי גופים אזרחיים, כגון הסמכות לזמן  עדים, לכפות את התייצבותם או לחייב אותם למסור מידע או מסמכים. עם זאת, לא ניתן להתעלם מה"אפקט המצנן" שעלול להיות לוועדות חקירה מהסוג המוצע, היה ותוקמנה, על זכויות יסוד כגון חופש הביטוי, חופש המצפון וחופש ההתאגדות".

 

דבריו החריפים של וינשטיין באים אחרי שבתחילת החודש, תקף גם היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, את ההצעה. "עצם הקמתן של ועדות חקירה פרלמנטריות, שמתיאור תפקידן משתמעת הצרה והגבלה של גופים אזרחיים, יוצרת אפקט שכונה בבית המשפט העליון: 'אפקט מצנן'. הוא יוצר אווירה ציבורית שמאיימת על חופש המחאה והמחשבה, הנתפש, מבחינה משפטית, בעייתי במשטר דמוקרטי".

 

ינון אמר גם כי "לראשונה בתולדות הכנסת, עוסקות הוועדה בנושאים אידיאולוגים מובהקים כשמבקשים לחקור צד אחד במפה הפוליטית המזוהה עם האופוזיציה. גופי החברה האזרחית רשאים לפעול בחופשיות רבה, תוך התערבות מינימאלית של רשויות המדינה".

 

הוא סיכם את חוות דעתו ואמר כי "לדעתי, לא ניתן לקבוע כי הקמת הוועדה לוקה בחסר. עם זאת, ללא ספק, מדובר בתקדים שמעורר שאלות יסוד בדבר אופיין של ועדות אלה והיקפן של זכויות המצויות בלב המשטר הדמוקרטי. על כן, על ועדת הכנסת מוטלת אחריות רבה לשקול בזהירות את הנזק אל מול התועלת שבהקמתה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היועמ"ש, עו"ד יהודה וינשטיין
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים