מקום לדאגה: ירידה של 6% בייצור התעשייתי
בלמ"ס מדווחים על האטה משמעותית בקצב הגידול של הייצור התעשייתי בארבעת החודשים האחרונים של השנה. בהתאם לכך, ירד גם הביקוש לעובדים. האם אנחנו בפתחו של משבר חדש?
שנת 2010 בכללותה, הייתה שנה טובה לתעשייה הישראלית. הייצור התעשייתי גדל בשיעור של 7.8% לעומת הרבעון השלישי של 2010, הייצוא גדל ב-13.4% וכ-6,000 משרות שכיר נוספו לענף.
- הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים
עם זאת, בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מדווחים כי חלה האטה משמעותית בקצב הגידול של הייצור התעשייתי בארבעת החודשים האחרונים של השנה.
בחודשים אוקטובר-דצמבר, חלה ירידה 6% בייצור התעשייתי בישראל, כשבענפי הטכנולוגיה המעורבת-עילית (כימיה, מכונות, ציוד חשמלי וכלי הובלה) חלה ירידה חדה של 32.5% בקצב הייצור.
הנתונים מעידים על ירידה במכירות של המפעלים בארץ: המכירות המקומיות של התעשייה ירדו ב-1.9% ברבעון האחרון של השנה והייצוא ירד ב-6.2%.
הייתה לכך השפעה אף על שוק העבודה: בשלושת החודשים האחרונים של 2010 עלה מספר משרות השכיר בשיעור של 0.7% עם זאת, ירד מספר שעות העבודה ב-1.1%. נציין, כי לפי נתוני הלמ"ס, חל זינוק במספר המשרות הפנויות בינואר.
ניכר כי היחלשות התעשייה נובעת מירידה בייצוא, אך אין הסכמה מלאה לגבי המקור לירידה בקצב הייצוא. התעשיינים מדברים על פגיעה ברווחיות הייצוא אשר נובעת מהתחזקות השקל מול הדולר והאירו, שהיא תוצאה של העלאות הריבית האחרונות בישראל.
מנגד, מציינים כלכלנים כי הסחר העולמי כולו נמצא בהאטה בעקבות החובות של מדינות אירופה ויש שטוענים כי הייצוא הישראלי מגיב באיטיות לשינוי המגמה בעולם מאז המשבר הפיננסי של 2008-2009, בעקבותיו עבר מרכז הכובד של הביקושים מאירופה וצפון אמריקה לדרום מזרח אסיה ולדרום אמריקה.
יהיו הגורמי אשר יהיו, ניכר כי אנו בפתחו של משבר חדש בתעשייה. בלמ"ס טוענים כי, "ניתן לראות שהעלייה בנתוני המגמה שנרשמה החל מחודש יוני 2009 נעצרה בחודש יוני 2010 ומחודש יולי 2010 נתוני המגמה מראים ירידה בייצור התעשייתי. הירידה מתבטאת בעיקר בענפי הטכנולוגיה המעורבת-עילית".