ניסוי מוצלח ב"חץ 2": השמיד את טיל המטרה
במהלך הניסוי בארה"ב, הצליח הטיל המיירט להשמיד את טיל המטרה ששוגר מלב ים: "הניסוי כלל התמודדות עם איום עתידי". ברק: "מובילים בתחום ההגנה הרב שכבתית מפני טילים"
עוד ניסוי מוצלח לטיל נגד טילים: מערכת הביטחון ערכה הבוקר (יום ג') ניסוי מוצלח במערכת להגנה מפני טילים בליסטיים - "חץ 2". במהלך הניסוי, שנערך בשדה ייעודי בארצות הברית, הצליח הטיל המיירט להשמיד את טיל המטרה ששוגר מספינה מלב ים. "הניסוי כלל התמודדות עם איום עתידי חשוב במזרח התיכון, שעשוי להיות מופנה לעבר ישראל", אמר גורם ביטחוני.
הניסוי ה-18 במספר התקיים בשעה 8:30 (שעון ישראל) בחוף המערבי בבארצות הברית, מול חופי קליפורניה. זה הניסוי הראשון מזה כשנה וחצי, לאחר שבקיץ 2009, גרמה תקלה טכנית לביטול שיגור הטיל המיירט. בישראל רצו לבצע ניסוי חוזר בקיץ 2009, אולם בשל בעיה אצל האמריקנים בכל הקשור לשיגור טילי המטרה - לא נערך ניסוי נוסף.
צילום הדמייה של ניסוי "חץ 2". באדיבות דוברות משרד הביטחון
שר הביטחון, אהוד ברק, אמר לאחר הניסוי: "זהו ציון דרך חשוב במאמץ שמערכת הביטחון משקיעה בפיתוח מערכת הגנה אקטיבית ורב שכבתית. הדבר מצטרף להצלחה של כיפת ברזל בשבוע שעבר. אזרחי מדינת ישראל יכולים להתגאות בכך שישראל היא המדינה המובילה בעולם בתחום ההגנה הרב שכבתית מפני טילים".
אריה הרצוג, ראש מנהלת "חומה" במשרד הביטחון, האחראית על מערכות ההגנה מפני טילים בליסטיים, ששהה באזור הניסוי, אמר כי המערכת פעלה בצורה טובה ותקינה: "המטרה שוגרה והמכ"ם עקב אחריה. לאחר מכן שוגר הטיל המיירט שפגע במטרה, גוף אל גוף, והביא להרס מוחלט שלה. הניסוי המוצלח הוא תוצאה של תקופה ארוכה מאוד של עבודה
מאומצת של כל הגופים העוסקים בעניין. מדובר בניסוי חשוב למדינת ישראל וליכולותיה להתגונן מפני טילים בליסטיים".
גורמי ביטחון הוסיפו, כי הצלחת הניסוי מהווה שיפור במערכות הנשק של החץ, כל זאת לקראת המעבר בעתיד למערכת חץ 3 המשופרת. "יש לכך תרומה משמעותית להגנה מפני האיומים שיש על ישראל, הן בזירה הצפונית והן בזירה המזרחית, לרבות הגנה גם מפני האיום האיראני". גורמי הביטחון הוסיפו, שמרגע שהטיל המיירט שוגר הוא עף באוויר במשך דקה וחצי - עד שהשמיד את טיל המטרה.
ה"חץ 2" אמור לתת הגנה לאיומים הרחוקים ביותר: טילי השיאהב 3 והסיג'יל שנמצאים בידי האיראנים, כמו גם טילי סקאד D הסוריים. "הניסוי בוצע נגד מטרה שטרם נוסתה בעבר", אמר הגורם הביטחוני, "המטרה הוכנה לצורך הניסוי, כדי לבחון את יכולות המערכת. הכנסנו שינויים מסוימים ביכולת הגילוי ובמיירט".
21 שנות ניסויים
סדרת הניסויים ב"חץ 1" החלה בקיץ 1990, ונמשכה כארבע שנים. בקיץ 1995 החלו הניסויים ב"חץ 2" ומאז נרשמו הישגים משמעותיים, כאשר המיירט השמיד "טילי מטרה" שדימו סקאדים וטילים בליסטיים אחרים, בין היתר גם נערך ניסוי משולב שכלל כמה יירוטים. במערכת הביטחון מרוצים מאוד מההתקדמות המערכת "חץ 2", ואומרים כי הדור הבא - "חץ 3" ("רשף") יעצים את יכולות היירוט בגבהים ובטווחים גדולים יותר.
במהלך הניסוי, גילה המכ"מ "אורן ירוק" - מתוצרת מפעל אלתא של התעשייה האווירית - את טיל המטרה. הוא העביר את הנתונים למרכז ניהול היירוטים, זה הכין את תוכנית היירוט והעביר אותה למיירט "חץ 2", שהשמיד את טיל המטרה.
גורמי ביטחון אמרו כי הצלחת הניסוי מהווה נדבך נוסף וחשוב בהתאמת המערכת לאיומים. "מערכת ההגנה האקטיבית נמצאת כל העת בעדכון וצריכה להיות צעד אחד לפחות לפני אלה שעשויים לעשות שימוש באיומים אלה".
בישראל עוקבים אחר התפתחות האיום מאיראן, שם השיאהב 3 המשופר מסוגל להגיע לטווח של 2,000 ק"מ, ואילו טיל העאשורא (סג'יל 2) שנמצא בתהליכי פיתוח הינו בעל טווח של 2,500 ק"מ, כמו גם טיל BM-25 (שמופעל באמצעות דלק רקטי נוזלי) שנמצא בסטטוס דומה ועשוי להגיע לטווח של 3,500 ק"מ.
מערכת "חץ 2" מהווה חלק מהמערך הרב שכבתי, החל מ"כיפת ברזל" שאמורה להיות מבצעית בתוך כמה שבועות, דרך מערכת "שרביט קסמים" (שנמצאת בפיתוח וכבר החלה בניסויי טיסה), ומערכת הפטריוט והחץ. על-פי ההערכה, בשנת 2014, תוכרז מערכת "חץ 3" כמבצעית.
תת-אלוף דורון גביש, מפקד מערך ההגנה האווירית (לשעבר מערך הנ"מ), אמר באחרונה כי מערכת "חץ 3" תדע לתת פתרון מיטבי מול איומים שיהיו רלוונטיים לזירה בטווח של כמה שנים.
Read this article in English