אין חרם על אמנים משתמטים: רק 3 שרים תמכו
ברוב קולות, הסירו מעל סדר היום חברי ועדת השרים את הצעת החוק של ישראל ביתנו, שביקשה למנוע מימון של המדינה להופעות אמנים שלא שירתו בצה"ל. שר החינוך סער ל-ynet: "זו דרך לא ראויה שתהפוך את שרת התרבות לקומיסרית"
אחרי הסערה של הימים האחרונים, החליטו בצהריים (יום א') חברי ועדת השרים לענייני חקיקה לדחות ברוב קולות את הצעת "חוק החרם על המשתמטים" של ח"כ משה (מוץ) מטלון מישראל ביתנו. היא ביקשה לאסור מימון הופעות של אמנים שלא שירתו בצה"ל על-ידי המדינה. 11 שרים הצביעו נגד היוזמה, ורק שלושה תמכו בה.
שלושה שרים מישראל ביתנו היו היחידים שתמכו בהצעה. שר החינוך, גדעון סער, שהתנגד לחוק, אמר ל-ynet: "משרד החינוך בראשותי פועל היום במרץ לעידוד השירות בצה"ל. הדרך המוצעת אינה ראויה. הצעת החוק תהפוך את שרת התרבות לקומיסרית שתצטרך לקבוע אם אדם שוחרר כדין מצה"ל או לא. יש דרכים ראויות רבות לעודד את ערך השירות בצה"ל".
עוד לפני ההצבעה, הבהירה הממונה על התחום, שרת התרבות, לימור לבנת, כי תתנגד להצעת החוק והביעה חשש כי אם זו תאושר, יביא המהלך "לשיתוק פעילותם של מאות מוסדות ואף לפיטורי אלפי עובדים".
פרט ללבנת, הסביר אמש השר מיכאל איתן מהליכוד כי יצביע נגד החוק. "אם הוא נועד לפגוע גם באמנים שלא יכולים לשרת בצה"ל, כמו ערבים וחרדים, אז יש לי בעיה איתו. אני לא יכול לקבל את הנוסח הזה".
באשר לנוסח שעליו דיבר איתן, בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי לפי נתוני אגף כוח אדם בצה"ל, בשנים האחרונות הלכה תופעת ההשתמטות וצברה תאוצה, והמשתמטים הפכו לקבוצה לא מבוטלת. לטענת יוזמי הצעת החוק, סלבריטאים שמגיעים בעיקר מעולם התרבות והספורט, המהווים עבור הנוער מודל לחיקוי ולא שירתו בצה"ל, מעבירים מסר שלילי ומגבירים את תופעת ההשתמטות.
"מטרת הצעת החוק היא למנוע מצב אבסורדי, לפיו גוף הממומן מכספי משלם המסים ינתב את כספו לידוענים שאינם מוכנים לשאת בנטל", נכתב שם.
Read this article in English