מסתמן: מהפך באירלנד בעקבות המשבר הפיננסי
לפי כל הסקרים, בבחירות הכלליות שיתקיימו ביום שישי תפנה מפלגת השלטון באירלנד את מקומה למפלגה הימנית־מרכזית. במוקד הקמפיין: ההתמודדות עם השלכות חבילת החילוץ. האירים דורשים קיצוץ הוצאות ממשלתיות במקום העלאת מסים
אחרי חודשים ארוכים של טלטלה כלכלית מהולה ברגשות גאווה לאומית עזים, תושבי אירלנד ילכו ביום שישי הקרוב לקלפיות, ויגלו בדיוק מה הם חושבים על התנהלותה של הממשלה המכהנת לאור משבר החובות שאליו נקלעה המדינה והאופן שבו טיפלה בו ממשלה זו. לפי כל סקר אפשרי כמעט, סביר כי תושבי האי יסלקו מהרוב בפרלמנט את ממשלת פיאנה פייל השמאלית־מרכזית המכהנת כיום, ויחליפו אותה במפלגת פיין גאל הימנית־מרכזית.
הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים
לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, קמפיין הבחירות הכלליות באירלנד היה מר ורווי יצרים, והוא נסב בעיקר סביב סוגיית תוכנית החילוץ בשווי 85 מיליארד האירו, שבמידה רבה נכפתה על המדינה בידי מוסדות האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. הנימוק העיקרי להענקת תוכנית הסיוע מצד מוסדות האיחוד היה הרגעת חששות המשקיעים מפני משבר החובות שאליו נקלעה אירלנד בעקבות קריסת מערכת הבנקאות המקומית, לאחר התפוצצות בועת הנדל"ן למגורים ולמסחר במדינה.
ייקח זמן עד שאירלנד תחלץ מהמשבר
סקר דעת קהל שנערך בסוף השבוע במדינה גילה כי מפלגת פיין גאל, בראשותו של אנדה קני, נהנית כיום מ־39% תמיכה - אחוז אחד פחות מ־40% שיהיו דרושים לה כדי להיות מסוגלת להקים קואליציה לבדה ללא סיוע ממפלגות אחרות. מפלגת הלייבור האירית, שסומנה עד כה כשותפה הפוטנציאלית היחידה למפלגת פיין גאל אם תנצח, איבדה מכוחה וקיבלה 17% מקולות הנסקרים, בעוד שמפלגת השלטון ניצבת במקום השלישי עם 16% תמיכה בלבד.
הציבור האירי: ראש הממשלה נכנע לאיחוד האירופי
הסוגיה הכלכלית תפסה כאמור את עיקר תשומת הלב של הציבור והמפלגות בסיבוב הבחירות שיוכרע בסוף השבוע. עיקר הוויכוח נסוב סביב שאלת האופן שבו תחזיר המדינה את 85 מיליארד האירו שקיבלה. בעוד שמפלגת השלטון הכריזה כי בכוונתה להתמודד עם הדבר באמצעות העלאת מסים, במפלגת פיין גאל הכריזו כי יתמודדו עם החוב החדש באמצעות קיצוץ מסיבי בהוצאות הממשלתיות. אם לשפוט על פי סקרי דעת הקהל, הרי שהציבור האירי חושש הרבה יותר מעלאת מסים מאשר מקיצוצים ממשלתיים.
לדעת כל הפרשנים, באירלנד ומחוצה לה, תוצאות הבחירות האפשריות ישקפו את יכולתה של המדינה להיחלץ מהמשבר העמוק שאליו נקלעה, אך ייקח עוד זמן עד שהדבר יקרה.
באירלנד נהוגה שיטת בחירות אישית, שבמסגרתה האזרחים בוחרים את המפלגה ובנפרד את המועמד לראשות הממשלה. ראש הממשלה המכהן של המדינה, בריאן קואן, פרש בחודש שעבר מהנהגת מפלגתו, והודיע כי לא יתמודד על המשרה בבחירות הקרובות. קואן ספג ביקורת רבה מהציבור האירי, על מה שהם ראו ככניעה למוסדות האיחוד והכפשת דמותה וחוסנה הכלכלי של המדינה.
לפי הסקרים, נהנה מנהיג פיין גאל קני משיעור התמיכה הגבוה ביותר לראשות הממשלה, 31%, מה שהופך אותו לראש הממשלה הפוטנציאלי הבא. מי שהסתמן כמועמד המוביל עם פתיחת מירוץ הבחירות, אימון גילמור ממפלגת הלייבור, הידרדר למקום השלישי עם 21%. דווקא מייקל מרטין, ממפלגת פיאנה פייל, מחזיק ב־26%.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות