מי היה מאמין: מכונית הנשלטת על ידי המוח
חוקרים מברלין השתמשו בחיישנים המחוברים לפעילות החשמלית במוח והצליחו להניע באמצעותם מכונית. צפו עכשיו!
פעולתו של המוח, מאז ומתמיד, הייתה מוגבלת למרחבי הגוף האנושי. מיד ימין ועד יד שמאל, המוח שולח את הפקודות דרך העצבים. כבני-אדם, הצלחנו להמציא כלים שיתאימו לגופינו וירחיבו את מגוון האפשרויות העומדות בפנינו: אלו הם הפטיש והמסור, הרכב הפרטי והמחשב. אך כל הכלים הללו אינם נשלטים ישירות על-ידי המוח, אלא באמצעות הגוף.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
אבל מה אם היינו יכולים לשגר פקודות ברדיו-טלפתיה – הוראות שיצאו מהמוח, יעברו בגלי רדיו באוויר ויגיעו אל הכלים שברצוננו להפעיל? האם חשיבה בלבד תספיק כדי לגרום למילים להופיע על גבי המסך, בוורד 2020? או שנוכל לנווט את הרכב בדרכים באמצעות כוח המוח? לחשוב שמאלה באופן מנטלי בלבד, ולגרום לרכב להסתובב שמאלה?
מכונית מונעת בכוח המוח: סרטון קצר שהכינו החוקרים
אם כל ההתרחשויות האלו נשמעות לכם כחלום הלקוח מסרט מדע בדיוני, כדאי שתתעוררו: הן כבר כאן. ממשקי מוח-מכונה הם אחת מפריצות הדרך הלוהטות ביותר של העשור האחרון, ומתקדמים בקצב רצחני קדימה. משותקים בכל ארבעת גפיהם כבר הצליחו להקליד מילים על המסך באמצעות אלקטרודות שהושתלו במוחותיהם, ובכוח הריכוז בלבד.
עתה מגיעה ההתקדמות הבאה בדמותה של המכונית הנשלטת בכוח המוח – ואפילו לא צריך להחדיר שום דבר לתוך הגולגולת כדי שזה יקרה. כל שצריך הם חיישנים הנצמדים לעור הקרקפת (קצת שיער לא מפריע) וקוראים את הגלים האלקטרומגנטיים שמתרוצצים הלוך ושוב בתוך המוח שלנו.
השאלה הבאה היא, כמובן, כמה עולים חיישנים כאלו? ומתי נוכל גם אנחנו להשיג אותם? ובכן, חדשות טובות: סט החיישנים כולו עולה 299 דולרים בלבד, למרות שנכון להיום ניתן לרכוש אותו אך ורק בחנויות המחשבים בארצות-הברית.
הנזר, הכולל 14 חיישנים, מתלבש על הראש ומסוגל לקרוא תבניות שונות של פעילות חשמלית במוח. באמצעות אימון ניתן להרגיל אותו לתריסר פקודות שונות, למשל: למעלה, למטה, קדימה, אחורה שמאלה, ימינה ועוד.
נסיעת מבחן
בשנה האחרונה השתמשו במכשיר בעיקר גיקים שרופים שרצו להגיע לחוויית משחק ושליטה מתקדמת במחשב. עתה נכנסו לתמונה גם חוקרים מהאוניברסיטה החופשית של ברלין, שהשתמשו לראשונה בנזר כדי להסיע אוטו פרטי ברחובות.
נהג הניסוי תיאם את מחשבותיו עם הנזר ותכנת אותו מראש לארבע פקודות שונות: ימינה, שמאלה, האץ והאט. הנזר הצליח להבדיל בין המחשבות השונות ושלח את ההוראות למחשב ששלט על הרכב תוך כדי נהיגה. בדרך זו הצליח הנהג לשלוט על הרכב ללא ידיים, ותוך שימוש במחשבותיו בלבד.
האם כולנו עומדים לעבור לשליטה מוחית במכונית המשפחתית? לא בהכרח. החיישנים עדיין אינם מדויקים לגמרי, והיה מורגש עיכוב קל בין מתן הפקודות המוחיות לתגובת כלי הרכב. מעבר לכך, שיגור הפקודות דורש ריכוז מסוים, וקשה לדעת מה יקרה אם הנהג יראה בצד הדרך את בר רפאלי.
אלו אכן בעיות לא קלות, אך חשוב לזכור שמדובר בגרסא 1.0 של טכנולוגיה חדשה שעשויה לשנות את העולם. הפלאפונים הראשונים לשם השוואה, היו לפני עשרים שנים בגודל של חתול ממוצע וניחנו ביכולת חיוג מוגבלת בלבד.
כיום הם משמשים לגלישה ברשת, לניווט בחלל, למשחקים ולצפיה בסרטים וכל זה קרה תוך עשרים שנים בלבד. סביר להניח שממשקי מוח-מכונה יעברו גם הם אבולוציה דומה בשנים הקרובות, וניחשף לגרסאות קטנות יותר, משוכללות יותר ורגישות יותר.
הבתים בתוכם אנו גרים, מכשירי האלקטרוניקה שמסביבנו, הפרסומות שבקניונים – כל אלו יהיו מכווננים ישירות לגלי המוח שלנו, כפי שייקלטו בחיישנים הזעירים שעל ראשינו. אמרתו המפורסמת של דקארט "אני חושב, משמע אני קיים" תקבל משמעות חדשה לגמרי.
רועי צזנה הוא דוקטורנט לננו-טכנולוגיה בטכניון, מחבר בלוג ומרצה בנושאי מדע, חברה, הסטוריה ועתידנות.