מנכ"ל פסגות הנכנס: ענף הגמל הולך ונכחד
רונן טוב, שרק לאחרונה פרש ממגדל אמר כי "שלוש חברות הביטוח מחזיקות מעל ל-70% מהפנסיה. האם היינו רוצים שכל סיכוני ההשקעה יהיו בידי שלוש חברות שיחליטו על כל החסכונות שלנו?". המנכ"ל תקף גם את האוצר: "הצליח לבלבל את כל השחקנים עם חוקים ותקנות"
רונן טוב, שנכנס לאחרונה לתפקיד מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, תוקף את חברות הביטוח. "האם היינו רוצים שכל סיכוני ההשקעה יהיו בשלוש ידיים? בידי שלוש חברות שיחליטו על כל החסכונות שלנו?", אמר טוב, בהתייחסו לעובדה ששלוש חברות ביטוח מחזיקות מעל ל-70% בתחום הפנסיה.
לדברי טוב, שדיבר בכנס לשכת רואי החשבון, ענף הגמל, שפסגות מחזיקה בו נתח מרכזי, סובל מנחיתות מובנית. "בשלוש השנים האחרונות ניידו כספים בענף הגמל בסכום של 50 מיליארד שקל, בפנסיה שלוש מיליארד וביטוח מנהלים מיליארד. ארבע חברות הביטוח הגדולות מחזיקות 64% מתחום החיסכון הפנסיוני", אמר טוב.
איך אפשר להתמודד עם הריכוזיות? נשאל טוב, שהשיב כי "אנחנו אומרים יותר שחקנים, יותר מוצרים, אין שום סיבה שהגמל לא יחזור להיות שחקן מרכזי כמו פנסיה וביטוח. הגמל הולך ונכחד בגלל כל השינויים שנעשו בענף הפנסיוני בשנים האחרונות".
טוב מתח ביקורת גם על האוצר שהגדיר מחדש לפני שלוש שנים את תחום הגמל בשונה מקרן הפנסיה המשלמת קצבה כ"קופת גמל שלא משלמת". "איזה מין שם זה קופה לא משלמת? רק השם כבר מרחיק אנשים", אמר.
ממתינים למסלקה הפנסיונית
טוב, שרק לאחרונה פרש מתפקידו כמשנה למנכ"ל חברת הביטוח מגדל, המחזיקה בבעלותה את מנהלת ההסדרים הפנסיוניים הגדולה בתחום, שלח עקיצה כלפי מנהלי ההסדרים ואמר כי לרוב מדובר בערוץ הפצה המוכר למעשה את מוצרי חברת האם. "מרבית חברות הביטוח רכשו את ערוצי ההפצה שלהם" טוב הצהיר כי גם פסגות מעוניינת לקחת חלק בתופעה, שלדבריו היא לגיטימית "גם אנחנו רוצים לרכוש ערוץ הפצה", אמר.
טוב נגע בנקודה רגישה נוספת הנוגעת למנהלי ההסדרים, המתנגדים נחרצות לייסוד המסלקה הפנסיונית, "אני לא רואה סיבה שהבנק לא יוכל לדבר עם המעסיק (מה שהיום נמנע מהבנקים). גם מערכת הסליקה היא חסם הכניסה המרכזי של הבנק. ראיתי הרבה מקרים שאנשים חשבו שיש להם חיסכון אבל לא היה להם, האוצר הצליח לבלבל את כל השחקנים עם חוקים ותקנות, הבנק חייב לוודא שהכסף עבר, אם לא תהיה מערכת סליקה , זה יהיה יעוץ לא אפקטיבי. החוק בעניין הזה הוא קריטי. יקח מינימום שלוש שנים עד שתהיה מערכת סליקה אוטומטית".
חנה פרי-זן, משנה למנכ"ל בנק הפועלים, אמרה בכנס כי בתחום הפנסיוני קיימים היום מספר חסמים והמרכזי הוא עניין המסלקה. "גם הנושא של גישה ללקוחות היא בעייתי וצריך להיפתר. קיים גם צורך להציע הצעות ביטוח משלימות". פרי-זן הוסיפה כי "מערכת הבנקאות היא זו תיתן את הטון בתחום הפנסיה בשנים הקרובות. אני מסתפקת ב-50 אחוז מהשוק".
מוקדם יותר אמר דורון קופמן, נשיא לשכת רואי חשבון, כי בקרב העצמאים, הבעיה של החיסכון לטווח ארוך קשה לאין שיעור. "כל ההפרשה לפנסיה באה מתוך ההכנסה השוטפת. ההוצאה המותרת בניכוי הינה קטנה למדי ואינה בנויה על בסיס דומה לזו של השכירים. לכך נוסף חוסר הוודאות בכל הקשור להיבטי המיסוי. אדם מן היישוב, לא מסוגל להתמודד עם ההוראות הלא ברורות מכך וגם מומחי המס, מתקשים בכך".